magazine / maart 2016

Achter de lens

©Jiri Rezac/ Greenpeace

Een goede Greenpeace-foto roept emotie op, inspireert of zet aan tot actie. Onze fotografen zoeken tijdens hun werk voortdurend naar dit soort beelden. En soms is het raak. In deze rubriek delen ze hun mooiste foto en het verhaal dat erachter zit. Deze keer: Jiri Rezac.

                                                                                                       22 JANUARI 2008 - DAVID VS GOLIATH

Over de fotograaf 

Expedities vastleggen, inmiddels is fotograaf Jiri Rezac erin gespecialiseerd. Deze foto maakte hij tijdens zijn eerste tocht voor Greenpeace bij Antarctica, waar we vier maanden lang aandacht vroegen voor de walvisjacht.

‘‘Het was een weken durend kat-en-muisspel: vanaf het moment dat we de Japanse walvisjagers ontdekten, staakten ze de jacht en voeren kriskras en in volle vaart over de Zuidelijke Oceaan om aan ons te ontkomen. Maar toen kwam het moment dat de Nisshin Maru, het vleesverwerkingsschip, brandstof moest laden en walvisvlees lossen. Twee opblaasbare rubberboten werden vanaf de Esperanza in het water gelaten en de actievoerders manoeuvreerden uit alle macht tussen de twee zwarte reuzen, om te voorkomen dat het walvisvlees werd overgeladen.


Deze foto haalde de dag erna The Guardian en talloze andere media en maakte daarmee de wereld ooggetuige van onze strijd.’