magazine / maart 2016

De aarde is ook van mij

©Greenpeace/ Gerda Horneman

Nynke-Rixt Jukema (36) gunt iedereen een sterrenhemel. Maar straatlantaarns, kassen en uitbundig verlichte bedrijfspanden maken de nacht steeds lichter en sterren onzichtbaar. Lichtvervuiling verstoort bovendien het bioritme van mensen en dieren, en verspilt kostbare energie. Met het platform Feel the Night wil Nynke-Rixt de vooroordelen over de nacht wegnemen. ‘Donkerte hoeft niet eng of gevaarlijk te zijn. De nacht heeft ook een mooie kant.’

Haar initiatief is inmiddels geadopteerd door de Deense stad Århus en het Portugese Madeira. Nynke-Rixt organiseert evenementen als nachtwandelingen en fotowedstrijden. Ook spreekt ze bijvoorbeeld PostNL aan, met zijn helverlichte distributiecentra en ProRail, dat ‘s nachts alle stationslampen laat branden terwijl er geen trein meer rijdt. Soms mondt dat uit in spontane acties. Op station Mantgum draaide Nynke-Rixt zelf zo’n lamp los. ‘Ik zocht al drie jaar contact met ProRail. Als er niks verandert, moet je soms tot actie overgaan’, lacht ze. Ook de schoonheid van de nacht ervaren? Kijk op feelthenight.eu.

Steeds meer mensen zetten zich in voor een veilig klimaat en een schoon milieu. Samen overtuigen we overheden en bedrijven van duurzame alternatieven voor hun vervuilende keuzes. Ken jij mensen zoals Nynke-Rixt die werk maken van milieuproblemen? Stuur dan een mailtje naar redactie@greenpeace.nl.