magazine / juli 2016

Rewind // Forward

© Jannes Stoppel/Greenpeace

© Jannes Stoppel/Greenpeace

In deze rubriek blikken we terug en vooruit op onze campagnes. Wat wilde Greenpeace bereiken en is dat gelukt? Waarvoor komen we binnenkort in actie? Dit keer een update over de bijen, nieuwe bedreigingen voor de Noordpool en de Amazone en eindelijk kunnen we het vol overtuiging zeggen: de afgesproken doelen uit het Energieakkoord worden gehaald. 

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief en je bent altijd up to date


SUPERRRRRACTIE VOOR DE BIJ

Tientallen vrijwilligers en E-activists, 60.000 petitietekenaars en jij natuurlijk… heel Holland komt in actie voor meer gifvrije groenten, fruit en aardappelen in de schappen van Albert Heijn, Jumbo en Lidl. Met 64 procent van het marktaandeel in handen kunnen deze prijsvechters het grootste verschil maken, maar dat doen ze (nog) niet. Hun biologische aanbod komt niet uit boven de 5 procent. Ook hebben ze alle drie géén zwarte lijst voor bijengif: de voor bijen schadelijkste pesticiden mogen als het aan hen ligt dus gewoon gebruikt worden. En dat terwijl uit ons onderzoek blijkt dat het haalbaar en betaalbaar is om al in 2020 de helft minder gif te gebruiken - als supermarkten bijvriendelijker worden. Wil je bijvriendelijk boodschappen doen? Kijk dan op onze ranglijst. Een tipje van de sluier: Estafette, Marqt, Ekoplaza en de Natuurwinkel scoren goed. Op reddebijen.nl vind je de complete lijst. Geef je daar meteen Albert Heijn, Jumbo en Lidl een duwtje in de groene richting?

_________________________________________________________________________

BODEMSLEEPNETTEN BIJ DE NOORDPOOL? WEG ERMEE

De Noordpool heeft u en ons opnieuw nodig! Shell heeft zich weliswaar teruggetrokken, maar een nieuwe bedreiging dient zich aan. Doordat het zee-ijs smelt, komen in de Noordelijke Barentszzee nieuwe visgebieden vrij voor de grootschalige visserij. Met hun allesverwoestende bodemsleepnetten trekken vissersschepen langzaam dit ongerepte gebied binnen. Miljoenen jaren kon hier uniek zeeleven groeien onder de bescherming van het zee-ijs, zoals zeevlinders en de Groenlandse walvis. Gesteund door ruim 146.000 petitietekenaars startte Greenpeace onderhandelingen met grote visverwerkende bedrijven. Eind mei boekten we een baanbrekend succes: marktleiders als McDonald’s, Birds Eye, Young’s en Tesco beloofden dat al hun toeleveranciers uit de buurt van het kwetsbare Noordpoolgebied zullen blijven. Ook twee grote (Noorse en Russische) visbedrijven ondertekenden de verklaring, die gaat over een zeegebied zo groot als twee keer Frankrijk. Deze zomer vaart de Arctic Sunrise door de Arctische wateren om erop toe te zien dat de visserij-industrie zich aan haar afspraken houdt. Nu willen we het gebied blijvend beschermen: Noorwegen moet hier een zeereservaat instellen. Nog niet getekend? Ga naar savethearctic.org en help de Noordpool beschermen.

 _________________________________________________________________________

ENERGIEAKKOORD VLOT GETROKKEN

Eindelijk kunnen we het vol overtuiging zeggen: de afgesproken doelen uit het Energieakkoord worden gehaald. In oktober 2015 was Greenpeace nog behoorlijk pessimistisch. Maar na meer dan een half jaar duwen en trekken zitten er zoveel extra maatregelen voor schone energie en energiebesparing in de pijplijn, dat Nederland in 2020 14 procent schone energie kan opwekken én extra energie besparen: net zoveel als het energieverbruik van 1,5 miljoen huishoudens. Om dit te bereiken, start de overheid met grootschalige programma’s voor woningisolatie. Eerder al beloofde Kamp subsidie voor warmtepompen en zijn zonneboilers straks veel energiezuiniger. Ook moet de industrie snel met besparingsprojecten komen, op straffe van financiële sancties. Windenergie op zee ligt wel al goed op schema: in april konden bedrijven zich inschrijven voor het eerste perceel voor de Zeeuwse kust. Als we de doelen uit het Energieakkoord halen, kan Nederland in 2020 21 procent minder CO2 uitstoten. Niet genoeg om te voldoen aan de klimaatafspraken die in Parijs zijn gemaakt - daarvoor moeten ook de laatste vijf kolencentrales dicht. Maar het is wél een onmisbare eerste stap. Na het gesomber over het Energieakkoord is dat iets om trots op te zijn.

_________________________________________________________________________

MEGA-DAM BEDREIGT DE AMAZONE

Greenpeace activists are protesting in front of Siemens Netherlands headquarter in the Hague against Siemens plans to get involved in the the new mega dam project at the Tapajos River in the Amazon.Actievoerders van Greenpeace demonstreren voor het hoofdkantoor van Siemens in Den Haag tegen de plannen van Siemens om mee te werken aan een megadam project in de Tapajos rivier in de Amazone. 12,000 oorspronkelijke bewoners van de  Munduruku stam en honderden diersoorten uit het 7,6 kilometer lange gebied São-Luiz-do-Tapajós-Stuwdam worden hierdoor getroffen.

In de Tapajós, een van de laatste grote, ongerepte rivieren in het Braziliaanse Amazonegebied staat een megadam gepland voor een waterkrachtcentrale. Greenpeace trok aan de alarmbel, omdat de bouw van vergelijkbare dammen rampzalig heeft uitgepakt voor het regenwoud en de mensen en dieren die er leven. We onderzochten wat de gevolgen zijn van de dam en publiceerden in april het rapport ‘Damning the Amazon - the risky business of hydropower in the Amazon’. Opnieuw stevent Brazilië af op een drama. Grootschalige waterkrachtcentrales zijn meestal niet duurzaam. Voor de bouw van de megadam in de Tapajós worden grote bosgebieden onder water gezet. Rampzalig voor de biodiversiteit in het gebied, om niet te spreken van de gevolgen voor de inheemse bevolking, die massaal moet verhuizen.Greenpeace roept bedrijven op niet mee te werken aan de bouw van de megadam. Zo is Siemens mogelijk betrokken, naast talrijke buitenlandse bouw- en energiebedrijven, verzekeraars en banken. Deze zomer vragen we miljoenen mensen ter wereld om het hart van de Amazone intact te laten. Laat ook je stem horen om de bouw van de megadam in de Tapajós te stoppen! Teken de petitie en kijk op greenpeace.nl/amazone.