magazine / september 2016

Achter de lens

© John Cobb / Greenpeace

Een goede Greenpeace-foto roept emotie op, inspireert of zet aan tot actie. Onze fotografen zoeken tijdens hun werk voortdurend naar dit soort beelden. En soms is het raak. In deze rubriek delen ze hun mooiste foto en het verhaal dat erachter zit. Deze keer: John Cobb.

20 MAART 2004, OORLOG ONDER VALSE VOORWENSELEN

Over de fotograaf 


John Cobb werkt al 20 jaar als fotojournalist. Van Kenia tot zijn thuisbasis Engeland, zijn werk voor Greenpeace brengt hem de hele wereld over.

‘Op de ochtend van de grote demonstratie in Londen tegen de oorlog in Irak, beklimmen de broers Harry en Simon Westaway ongehinderd de 96 meter hoge Big Ben. Engeland steunt dan precies één jaar de Amerikaanse invasie in Irak; een oorlog waar toenmalig premier Blair ons onder valse voorwendselen in heeft gestort. Want bewijs dat Sadam Hoessein massavernietgingswapens heeft, is er niet – en zal er ook nooit komen. Harry en Simon halen alle media: ze geven gezicht aan het vreedzame protest tegen een illegale invasie. Deze foto toont mij vooral de moed waarmee Greenpeace-actievoerders tegen misstanden op durven staan. Dat de oorlog in Irak zo’n misstand was, maakte het vernietigende rapport duidelijk dat deze zomer eindelijk verscheen.’