magazine / september 2016

Sneeuwkoningin in 't regenwoud

© Otávio Almeida / Greenpeace

Olympisch kampioen snowboarden Nicolien Sauerbreij verruilde de sneeuw voor de tropische hitte van het Braziliaanse Amazonewoud. Samen met Greenpeace hielp ze de Munduruku hun strijd tegen een verwoestende megadam. Greenpeace-persvoorlichter Merel van der Ham reisde met Nicolien mee.

We staan met onze voeten in het lauwwarme water van de Braziliaanse Amazonerivier de Tapajós. Links en rechts van ons zien we het oneindige groen van het regenwoud. Nicolien kijkt me aan. “Tjonge, wat is het hier indrukwekkend. Ongelofelijk dat dit straks misschien allemaal weg is".

De Amazone is het grootste regenwoud op aarde, een schatkamer met tienduizenden unieke planten- en diersoorten en het thuis van miljoenen mensen. Als gigantische opslagplaats van CO2 en regelkamer van neerslag in de wijde omgeving is de Amazone van vitaal belang voor de aarde. Helaas zien houtkapbedrijven, grote sojaboeren, veehouders en mijnbouwbedrijven de Amazone óók als een schatkamer: maar dan een die ze kunnen plunderen voor hun eigen gewin.

Samen met jou en miljoenen supporters vecht Greenpeace al tientallen jaren met succes voor dit ongerepte regenwoud. Kortgeleden werd bijvoorbeeld het moratorium op de handel in soja waar voor regenwoud is verwoest, verlengd tot in het oneindige. Dat is te danken aan onze wereldwijde campagne, waarbij we grote bedrijven als McDonalds zover kregen geen ‘regenwoud soja’ meer af te nemen. Grote stukken regenwoud zullen door dit moratorium ongerept blijven.

Een nieuwe dreiging: de megadam

Maar nu zijn Nicolien en ik naar de Amazone afgereisd om een nieuwe bedreiging te stoppen. In dezelfde schitterende rivier waarin we nu pootjebaden, is een gigantische waterkrachtdam gepland. De Saõ Luiz de Tapajósdam zal bijna 8 kilometer lang en 50 meter hoog worden, en een gebied van anderhalf keer de provincie Utrecht onder water zetten. Regenwoud dat voorgoed verloren gaat. De dam verjaagt de inheemse Munduruku uit het leefgebied waar ze al duizenden jaren wonen. Bovendien komt door het rottingsproces van bomen en bladeren methaan vrij, een broeikasgas dat 23 keer zo sterk is als CO2. Dit soort megadammen zijn dan ook allesbehalve een oplossing voor het klimaatprobleem. Donkere wolken pakken zich samen boven deze glinsterende rivier. De megadam is slechts de eerste van ruim veertig dammen, die het gebied toegankelijk maken voor industriële scheepvaart. Dan is ook het omringende regenwoud verloren: over de (water)wegen zullen in rap tempo houtkappers en andere bosvernietigers het ongerepte woud intrekken.

27 jaar strijd van de Munduruku

De Munduruku strijden al sinds 1989 tegen de dam. Twee jaar geleden vroegen zij Greenpeace om hulp, omdat de dam er nu écht dreigde te komen. Sindsdien protesteren we zij aan zij tegen de komst van dit monster. Greenpeace haalde met onafhankelijk onderzoek de milieueffectrapportage onderuit, waarmee de overheid toestemming voor de dam had gegeven. De negatieve effecten op de natuur bleken veel groter dan de overheid het deed voorkomen. LEES VERDER>