magazine / september 2016

kort

Milieunieuws en -tips in een flits

* Kiek-e-boe

Een vos die nieuwsgierig over een muurtje kijkt, zo dichtbij dat je het gevoel hebt dat je hem kunt aanraken. Een orka die zijn lunch probeert te halen bij een vissersboot en een leeuw die vergeefs probeert een schubdier te verschalken. De finalisten van de Wildlife Photographer of the Year competition zijn bekend! De concurrentie was dit jaar moordend: er werden maar liefst 50.000 foto’s ingezonden. Een panel van internationale experts beoordeelde de beelden op creativiteit, originaliteit en technische aspecten. Dat leidde tot een selectie waar je kippenvel van krijgt. Kijk maar gauw.

* Bezoek de Esperanza

Altijd al een kijkje willen nemen op onze schepen? Grijp dan je kans op zaterdag 24 en zondag 25 september. De Esperanza meert aan in Rotterdam en jij bent welkom aan boord. Aan de muren vind je foto’s en andere herinneringen aan acties uit het
recente en verre Greenpeace-verleden. De Esperanza is het grootste schip van onze vloot. In 2000 hebben we deze voormalige Russische brandweerboot geüpcycled tot milieuvriendelijk actieschip. Dankzij de versterkte romp kan de Esperanza onze actievoerders tot ver in de Arctische zeeën brengen. Wist je trouwens dat onze supporters destijds haar naam hebben bedacht? Uit alle opties kozen zij massaal voor Esperanza: Hoop. Kom langs tussen 10.00 en 16.00 uur en laat je rondleiden door een van de bemanningsleden! De toegang is gratis. 

* Win: ‘Blij met een bij’

Wat doe je als een bij je kamer binnenvliegt? Vangen! Maar dan? Het warme prentenboek ‘Blij met een bij’ van de Britse illustrator Alison Jay vertelt zonder woorden over een fantasievolle ontmoeting tussen een meisje en een bij. De twee sluiten vriendschap, maar de grote stad blijkt niet de beste plek voor de bij om te wonen. Gelukkig kan het meisje daar iets aan doen.
'Blij met een bij' is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Ben jij een van de tien gelukkigen aan wie GPM een exemplaar mag geven? Mail voor 14 oktober je naam en adresgegevens naar redactie@greenpeace.nl, dan loot je mee. (Alleen de winnaars ontvangen bericht.)

* Plastic visje eten?

Gebruik jij scrub? Dan kan het zijn dat je de zandkorrelkleine stukjes plastic die jouw huid zo lekker schuren via een omweg weer op je bord vindt. In één tube face scrub kunnen wel 360.000 van deze microbeads zitten. Waterzuiveringssystemen kunnen ze niet goed uit het water filteren, waardoor ze via het riool in onze oceanen terechtkomen. Vissen zien de korreltjes aan voor voedsel, dus als jij vis eet... Het goede nieuws is dat microbeads in de VS al verboden zijn en in Engeland bijna. In Oost-Azië voert Greenpeace nu actie tegen deze kleine vervuilers. Ons filmpje hierover is al meer dan 7 miljoen keer bekeken!

* Expo: dream out loud

Met speels gemak de problemen van deze tijd tackelen. 26 social designers gaan voor het Stedelijk Museum de uitdaging aan: hoe word je minder afhankelijk van vlees? Hoe kun de oceanen plasticvrij maken? Social design levert bruikbare toepassingen, maar daagt mensen ook uit eens volstrekt anders te denken - en zo openingen te creëren voor nieuwe oplossingen. Want waarom zou je het plastic niet uit de zee kunnen zuigen met een stofzuiger? En gehakt kun je toch ook gewoon breien? Je kunt de dromen van de sociale ontwerpers nog het hele jaar komen bekijken.

* Monsanto voor de rechter?

Kunnen bedrijven als Monsanto strafbaar gesteld worden voor de ontbossing, het vervuilde drinkwater en de gezondheidsrisico’s die zijn producten veroorzaken? Wat moet er veranderen om ‘ecocide’ strafbaar te maken? Deze vragen wil het International Monsanto Tribunal beantwoorden. Drie dagen lang getuigen slachtoffers en juristen uit de hele wereld over de gevolgen van Monsanto’s werkwijze. Maria Collin, juridisch adviseur bij Greenpeace Mexico, ondersteunt het pleidooi van de Maya-gemeenschap tegen de introductie van genetisch gemanipuleerde gewassen op haar grondgebied. Je kunt (een deel) van het symbolische proefproces bijwonen of deelnemen aan het uitgebreide programma van lezingen en workshops.
International Monsanto Tribunal, 14-16 oktober, Den Haag - monsanto-tribunal.org