magazine / september 2016

Zingen zonder stembanden

© Doc White / NPL

 

Wie ooit een bultrug heeft gezien, vergeet dat niet snel. Wie ooit een bultrug heeft gehóórd, blijft dat voor altijd bij, want hun zangkunst is ongeëvenaard. De mannetjes zingen soms uren achter elkaar hetzelfde lied - en niet zo zachtjes ook: een bultruglied is tot 30 kilometer verderop te horen. En dit allemaal zonder stembanden - want die hebben ze niet. Hoe ze hun muziek precies produceren is een raadsel. Vermoedelijk ontstaat het geluid doordat ze lucht door de buizen en kamers van hun luchtwegen verspreiden. Wat het raadsel compleet maakt, is dat ze tijdens het zingen hun monden niet bewegen en er ook geen lucht ontsnapt.

Met korting naar Giant Whales
Bultruggen zie je vrijwel nooit in Nederland. Gelukkig biedt het Omniversum uitkomst met de vertoning van Giant Whales: een nieuwe adembenemende grootbeeldfilm. Omdat jij als donateur van Greenpeace deze bijzondere dieren helpt beschermen, 

 


krijg je een speciale korting van 25 procent op je toegangskaartje. Je mag zelfs drie mensen meenemen, want de korting geldt voor maximaal vier personen. Vergeet niet code 1185 te vermelden bij de kassa. De actie loopt t/m 30 november 2016.