magazine / september 2016

Rewind // Forward

© Greenpeace/Robert Keziere

Met deze rubriek blikken we terug en vooruit op onze campagnes. Wat wilde Greenpeace bereiken en is dat gelukt? Waarvoor komen we binnenkort in actie? Dit keer goed nieuws over de Nederlandse vissers, een update over jouw Petitiestarter en we hebben een jubileum te vieren!  

Meld je aan voor de nieuwsbrief en je bent altijd up to date


45 JAAR GREENPEACE: BEDANKT!

Het begon met een mislukking. Met een groep mensen die een actie organiseerden tegen de kernproeven op het eiland Amchitka voor de kust van Alaska. Door op de plek aanwezig te zijn, zouden ze de proeven kunnen stoppen. Het groepje haalde geld op met een benefietconcert, huurde een schip dat ze Greenpeace noemde en voer richting Amchitka… om onderschept te worden door de Amerikaanse kustwacht. Onverrichterzake keerde de bemanning huiswaarts.

Bij thuiskomst bleek hun verhaal iets te hebben losgemaakt. Mensen steunden het initiatief. Hoewel de actievoerders Amchitka niet hadden bereikt, zorgde hun verhaal voor bewustwording en een groei van de antikernwapenbeweging.

Deze geslaagde mislukking groeide in 45 jaar uit tot een internationale organisatie met miljoenen supporters, 36.000 actieve vrijwilligers, 4 schepen en een geschiedenis vol gewaagde, succesvolle en mislukte acties om mens en milieu te beschermen.

De Huffington Post publiceerde ter gelegenheid van onze verjaardag een dankjewel van internationaal directeur Bunny McDiarmid, dat we je niet willen onthouden: ‘Zonder de actievoerders en e-activists, de bemanning op de schepen en de campagneleiders, de vrijwilligers, wetenschappers, politieke lobbyisten en onderzoekers, zou Greenpeace alleen maar een woord zijn. Greenpeace, dat zijn mensen die gedreven worden door een gedeeld idee. Dat zijn onze supporters, donateurs en bondgenoten.'

Dus jij ook: bedankt en van harte gefeliciteerd met 45 jaar people power!PETITIESTARTER: EERSTE OVERWINNINGEN OP ZAK!


A local Greenpeace supporters group is lobbying at local municipalities to take more efforts transferring towards clean energy for all their departments. To visualize the campaign the volunteers visit several districts of Amsterdam. They ask inhabitants of the city to support the campaign by posing for a photo with a solar panel."Amsterdam, kies voor Groene Energie" is een locale vrijwilligersgroep aangestuurd door Greenpeace. De groep lobby-t bij gemeentes om de overstap naar schone energie te maken voor al haar afdelingen. Om de campagne te visualizeren bezoeken de vrijwilligers samen met een fotograaf verschillende wijken in de stad en vragen een aantal doorsnee Amsterdammers om de campagne te steunen door te poseren met een zonnepaneel. Het paneel dat gebruikt wordt is een van de oudste Nederlandse zonnepanelen en het is door Greenpeace al bij veel acties gebruikt.In te veel Nederlandse gemeenten branden de lantaarnpalen nog steeds op kolenstroom. Wie kan zo'n grijze gemeente beter overhalen om over te stappen naar groene stroom dan haar eigen inwoners? Daarom lanceerden we in juni petitiestarter.nl, een online platform waar iedereen - je raadt het al - een petitie kan starten gericht aan haar of zijn gemeente. Binnen een paar dagen stonden al honderd lokale petities klaar om te worden getekend. Onze online campaigner Heleen Blesgraaf was nauw betrokken bij het maken van petitiestarter. ‘Het mooie is dat je op het platform ook de ideeën en successen van anderen ziet. Dat werkt superinspirerend.’ Zelf werden we geïnspireerd door de petitieplatforms van Greenpeace Argentinië, Nieuw-Zeeland en India. Op de Argentijnse variant kwam onlangs de miljoenste(!) handtekening binnen. Zo zorgde de Argentijnse Silvia ervoor dat haar gemeente een illegale afvaldumpplek opruimde.

De eerste Nederlandse overwinningen zijn intussen ook binnen. Drie dagen na de start nam Den Haag een motie aan voor echt groene stroom. Nijmegen wil zo snel mogelijk groene stroom uit eigen regio en stapt tot die tijd over op duurzame elektriciteit van Nederlandse bodem. Ook Waterland, Hilversum, Bernheze, Meppel en Vlagtwedde stappen over als hun huidige contract afloopt.

Is jouw gemeente al echt groen? Kijk op petitiestarter.nl voor een overzicht van de grijze gemeenten en alle lopende petities.NEDERLANDSE VISSERS BLIJVEN UIT NOORD- EN ZUIDPOOLGEBIED


Dankzij 8 miljoen klimaathelden zag Shell er vanaf om bij de Noordpool naar olie te boren. Eerder dit jaar stopten McDonalds en Iglo met de inkoop van Noordpoolkabeljauw, na ons kritische rapport. En nu zijn - na stevige onderhandelingen met Greenpeace - ook de visserijbedrijven van de Pelagic Freezer-trawler Association (PFA) om!

Als je wel eens een visje eet, is de kans groot dat ‘ie gevangen is door drie Nederlandse leden van die PFA: Parlevliet & Van der Plas, Cornelis Vrolijk en W. van der Zwan. Je kent ze misschien ook van de acties die Greenpeace voor de West-Afrikaanse kust voerde tegen de supertrawlers van de PFA. Dat tegelijk overleg voeren loont, bewijzen deze afspraken:

1. Geen visserij in het Zuidpoolgebied, waar de onderwaternatuur nog bijna ongerept is. Wel wordt hier steeds meer op krill gevist, het belangrijkste voedsel van walvissen. De PFA belooft nu dat ze hier niet aan meedoet.

2. Geen nieuwe visserijactiviteiten in het Noordpoolgebied dat door het smeltende ijs toegankelijk is geworden.

3. Duurzame visserij stimuleren in alle regio’s waar de PFA actief is, van West-Afrika tot de Stille Oceaan.

Greenpeace is er blij mee, maar natuurlijk gaan we net zolang door tot alle vissers duurzaam vissen en overal in zee natuurreservaten zijn, waar overbeviste soorten zich kunnen herstellen. Help jij de oceanen? Dat kan al met je handtekening. Bedankt!