magazine / december 2016

Kort

Milieunieuws en -tips in een flits

* Win: groene box

In het tuincentrum denk je nog dat je het leukste plantje hebt gekozen. Maar eenmaal thuis blijkt dat-ie toch niet goed past bij de rest van je planten - en eigenlijk weet je ook niet goed hoe je het plantje moet verzorgen. Dit was voor Suzanne van Straaten precies de reden om Sprinklr te starten. Voor stadsbewoners zonder groene vingers stelt haar bedrijfje elk seizoen een nieuwe plantenbox samen. ‘Jullie rapport over bijen en sierteelt was voor mij een echte eye-opener. Voor de buitenplanten werken we daarom alleen met kleine biologische kwekers en voor de binnenplanten met voorlopers op het gebied van duurzaamheid.’ Naast de box biedt Sprinklr een app met tips, adviezen en een vraagbaakfunctie. ‘Zo lappen we planten in nood samen weer op.’ GPM mag een plantenbox verloten! Wil je meedoen, stuur dan voor 20 december een e-mail naar redactie@greenpeace.nl met als onderwerp ‘Groene box’. Alleen de winnaar ontvangt bericht.

* Klimaat: van afspraak naar actie

Op 4 november 2016 trad het klimaatakkoord van Parijs in werking, binnen een jaarna ondertekening: een nieuw record in de geschiedenis van deklimaatonderhandelingen! In Marrakesh startte drie dagen later de VN-klimaattopCOP22, waar de ondertekenaars onderhandelden over concrete vervolgstappen. Opde agenda stonden internationale wetgeving, de nationale plannen voor CO2-reductie en de financiering van het klimaatfonds voor kwetsbare landen. Greenpeacewas er natuurlijk bij om een vinger aan de pols te houden. We brachten hethoopmozaïek mee, een oproep van duizenden zonne-energieaanbidders om ook deovergang naar duurzame energie in recordtempo door te voeren.De belangrijkste uitkomsten van COP22 vindt je op greenpeace.nl/nieuws.

* Tonijneters aan het lijntje gehouden

Zou jij graag tonijn eten, maar wil je absoluut niet bijdragen aan de achteruitgang van bedreigde soorten of onduurzame vangstmethodes? Greenpeace vroeg aan zeven veelverkochte inblikkers welke tonijnsoort zij verkopen en hoe deze is gevangen. Wat blijkt? John West, een merk van Thai Union (zie ook GPM 22), en andere grote spelers maken hun eerdere beloften niet waar en vissen nog steeds met schadelijke lokvlotten. Het oceaanvriendelijkste blikje is van het merk Fish Tales. Daarin zit 100 procent skipjack, gevangen met pole and line, een methode die bijvangst voorkomt. Skipjack is een van de weinige tonijnsoorten met een relatief gezonde populatie. Bekijk alle onderzoeksresultaten en onze criteria op greenpeace.nl/blikoptonijn. 

* De ideale combinatie

Nog geen week in hun nieuwe functie als duo-directie van Greenpeace Nederland, kwamen Joris Thijssen en Anna Schoemakers meteen in actie. Hangend tussen twee windmolens, aan een touw van 500 meter, wisten zij een kolenschip te stoppen dat op weg was naar de nieuwe, omstreden kolencentrale van Essent. Joris kent u misschien nog als de 'milieuminister'. Hij heeft al een lang Greenpeace-leven achter de rug als actievoerder en campagneleider, en was sinds 2010 onze programmadirecteur. Anna was directeur van het Klimaatverbond en werkte bij het programmabureau Klimaat voor Ruimte. Samen vormen ze de ideale combinatie voor Greenpeace Nederland anno 2016: sterk in actie, onderzoek en aan de onderhandelingstafel, waar Greenpeace steeds vaker een cruciale rol speelt (denk aan het Energieakkoord). In GPM 23 (alleen online, zie greenpeace.nl/gpmagazine) namen we afscheid van directeur Sylvia Borren, in vijf verhalen van mensen die haar als civil society-activiste van dichtbij meemaakten.

* Energiek ontbijten

Zin in een lekker en verantwoord eitje tijdens een inspirerend ontbijt? Wij krijgen Kippen organiseert om de week (op donderdag tussen 8.30 en 10.30 uur) een EnergieOntbijt vlakbij station Amsterdam RAI. Onder het genot van producten uit eigen tuin gaan inwoners, bedrijven, ambtenaren en organisaties in gesprek over de Amsterdamse transitie naar schone, lokaal opgewekte energie. Hoe versnellen we die omslag en wat kunnen we zelf doen? Bij elk ontbijt schuift een Ontbijtspreker aan. En de eitjes? Die komen van MiniRondeel 't Ei-land, een duurzame boerderij die ecologisch en diervriendelijk kippen houdt. Kijk voor de locatie en meer informatie op wijkrijgenkippen.nl.

© Todd Warshaw / Greenpeace

* Essent opnieuw de smerigste

Ook dit jaar legden Greenpeace, de Consumentenbod, Natuur & Milieu en WISE alle stroomaanbieders in Nederland langs de groene meetlat. Van de vijf grote leveranciers, samen goed voor 75 procent van het marktaandeel in ons land, scoort alleen Eneco een voldoende. Essent bungelt opnieuw treurig onderaan. Maar wie wil overstappen heeft inmiddels ruime keuze! Het onderzoeksrapport en eenvoudige overstapmogelijkheden vindt je op greenpeace.nl/groenestroom.