magazine / december 2016

Dít is 2016

Voordat je 2017 instapt, maken we je graag attent op wat je dit jaar achter je laat. Dankzij jou werd 2016 een jaar van verzilverde beloftes en gouden plannen voor de toekomst. 

MEGADAM VAN DE BAAN

A atriz Alice Braga é recebida na aldeia Sawré Muybu, para apoiar a luta dos Munduruku contra a construção de uma hidrelétrica na região. O povo Munduruku habita a Terra Indígena Sawré Muybu, no coração da Amazônia, há gerações. Mas seu modo de vida está ameaçado pelos planos do governo brasileiro de construir um complexo de barragens na bacia do Rio Tapajós. Os Munduruku exigem a demarcação desse território.Alice Braga, Brazilian actress, is welcomed at the Sawré Muybu village to support the fight of the Munduruku people against a dam construction in the region. The Munduruku people have inhabited the Sawré Muybu village, in the heart of the Amazon, for generations. The Brazilian government plans to build a series of dams in the Tapajós river basin, which would severely threaten their way of life. The Munduruku demand the demarcation of their territory, which would ensure protection from such projects.
Twee jaar geleden vroegen de Munduruku Greenpeace om hulp in hun strijd tegen de bouw van een megadam in hun Tapajósrivier in de Amazone. Samen met jou kwamen we in actie tegen betrokken bedrijven als Siemens. We zorgden ervoor dat de bouwers geen milieuvergunning kregen. Nu is de Tapasjósdam van de baan.
 2 ILLEGALE HOUTHANDELAAR BEBOET

Illegale houthandel staat op de vierde plaats in de wereldmisdaadranglijst. Greenpeace toonde keer op keer de dubieuze rol van Nederlandse handelaren aan. Eindelijk luisterde de overheid naar ons: houtimporteur Fibois kreeg als eerste een sanctie opgelegd voor overtreding van de Europese illegaal houtwet. 


 

3 JUMBO & AH GAAN VOOR DE BIJ 

‘Red de bij, maak je supermarkt gifvrij!’ Dankzij de actie van ruim 117.000 mensen en Greenpeace gaan Jumbo en Albert Heijn het gifgebruik op Nederlandse aardappels, groenten en fruit flink beperken. Ook krijgen boeren die duurzaam produceren een eerlijke beloning. 

 4 NOORDPOOL WORDT GEEN VISSERSPARADIJS

Een baanbrekend succes voor dieren als de Groenlandse walvis en de zeevlinder. Dankzij ons gedegen onderzoeksrapport én ruim 146.000 petitietekenaars stoppen multinationals als Iglo met de inkoop van Noordpoolkabeljauw! Ook Nederlandse supertrawlers beloven hun activiteiten bij de Noordpool niet uit te breiden.5 SOJAMORATORIUM VOOR EEUWIG

Mato Grosso, Brazil. October 3rd  2007.  Cristalino State Park. Scarlet Macaw (Ara macao).
Met jouw steun kregen we in 2006 grote voedselbedrijven als McDonald's zover dat ze geen soja meer wilden afnemen waarvoor Amazonewoud was verwoest. Onder die druk ging de Braziliaanse soja-industrie akkoord met een moratorium. Dat is nu verlengd tot in het oneindige!

 6 KLIMAATAKKOORD VAN KRACHT
                             

Veel sneller dan verwacht is het veelbelovende Klimaatakkoord van Parijs goedgekeurd door meer dan de vereiste 55 landen (die samen 55 procent van alle CO2 uitstoten). Nu is het aan ons, burgers, om ze aan hun beloftes te houden.

 7 PANDAGEBIED BESCHERMDGiant panda eating bamboo {Ailuropoda melanoleuca} Wolong NR, Qionglai mts, Sichuan, China Captive.

Illegaal bos kaalkappen en vervangen door kostbare houtsoorten: het gebeurde in het grootste leefgebied van panda's ter wereld. Wie dacht dat het Greenpeace China niet zou opvallen, heeft het mis. Ons onderzoek leidde tot de val van 23 betrokken ambtenaren en tot aangescherpte regels.8 VIETNAM SCHRAPT ZEVENTIG KOLENCENTRALES

Vietnam wilde zeventig kolencentrales bijbouwen, maar koos begin dit jaar toch voor schone energie en gas. Het besluit kwam niet lang nadat Greenpeace samen met de Universiteit van Harvard en lokale ngo’s de enorme gezondheidsschade door kolenvervuiling aantoonde.9 BP ANNULEERT BOORPLANNEN IN WALVISGEBIED


De Great Australian Bight is de grootste kraamkamer voor walvissen en van een ongekende schoonheid. Gelukkig stuitte het voornemen van oliemaatschappij BP om juist daar te gaan boren op zo veel verzet van Greenpeace-supporters, dat BP zijn plannen liet varen.

 

 10 14-JARIGE REDT MEER

Flessen, plastic zakken en ander afval: de 14-jarige Ivo Decarlis kon het vervuilde meer in zijn stad Rosario niet langer aanzien. Met behulp van de petitiestarter van Greenpeace Argentinië verzamelde hij 14.000 handtekeningen en overtuigde daarmee de burgemeester. Nu wordt het meer schoongemaakt.11 BOSBESCHERMER VRIJA un año del asesinato de Aldo Zamora, defensor de los bosques de San Juan Atzingo, la impunidad prevalece; el gobierno federal se lava las manos a pesar del compromiso de justicia hecho por su titular y sólo envía una carta en la que señala que este gobierno "no está facultado para intervenir de manera alguna en la resolución del caso"

De inheemse milieuactivist Ildefonso Zamora is na negen maanden cel eindelijk vrij. Hij werd gearresteerd voor zijn strijd tegen illegale houtkap in het Mexicaanse Gran Bosque de Agua bij zijn dorp San Juan Atzingo. Greenpeace voerde samen met mensenrechtenorganisaties campagne voor zijn vrijlating.12 
GREAT BARRIER RAINFOREST WORDT NATUURRESERVAAT

Twintig jaar streden inheemse volken zij aan zij met Greenpeace voor de bescherming van dit gematigde regenwoud, groter dan België. Nu is 85 procent officieel natuurreservaat! In de overige 15 procent mag alleen onder ongekend strenge voorwaarden gekapt worden.13 DELHI GAAT VOOR DE ZON


Zonnepanelen op alle overheidsgebouwen en fikse belastingkortingen om zonne-energie te stimuleren: de Indiase hoofdstad Delhi wil een milieuvriendelijke solar city worden en daarmee koploper en inspirator voor de rest van het land.

 

DIRECTEUREN JORIS EN ANNA BLIKKEN VOORUIT

'Om te beginnen gaan we met jouw hulp de energierevolutie in Nederland flink op zijn staart trappen. Als we de afspraken van het Parijsakkoord willen halen, moet Nederland al in 2035 klimaatneutraal zijn. Er is echt no time to wasteIn West-Afrika zetten we samen met collega's uit Afrika en China een volgende stap om de unieke visgronden voor de kust te beschermen. Heb je de beelden van die verschrikkelijke bosbranden in Indonesië gezien, dan weet je dat de strijd voor bescherming van de regen-wouden op aarde nog lang niet is gewonnen. Ook in 2017 zullen we doorknokken om de verwoesting van deze prachtige natuur met zijn unieke dieren te stoppen!'