magazine / december 2016

De aarde is ook van mij

©Greenpeace/Celine Brouwer

Joyce Farah (22) vluchtte vanuit Syrië naar Nederland. In Aleppo werkte ze op een school voor dove kinderen. Haar ervaring was zeer welkom in Weert, waar Joyce samen met Zafar (Pakistan) en Habib (Syrië) natuurexcursies opzet voor kinderen uit een nabijgelegen asielzoekerscentrum.

‘In Syrië kun je niet zomaar de natuur in lopen. Daarom twijfelde ik in het begin. Ik wist niets over de Nederlandse natuur. En sprak ik wel goed genoeg Nederlands?’ Maar haar zelfvertrouwen én haar kennis van het Nederlands groeiden, toen ze meeliep met excursies en de vragen van Nederlandse kinderen beantwoordde.

Nu neemt ze asielzoekerskinderen mee de natuur in. ‘Tijdens de wandelingen leren we de kinderen ook de Nederlandse taal. Wij hebben een voorbeeldfunctie. Toen wij hier kwamen, kenden we de taal en cultuur ook niet. En kijk nu: ik ben hier echt van de natuur gaan houden.' 

TIP DE REDACTIE

Steeds meer mensen zetten zich in voor een gezond klimaat en een schoon milieu. Samen overtuigen we overheden en bedrijven van duurzame alternatieven voor hun vervuilende keuzes. 

 

Ken jij mensen zoals Joyce die de wereld verbeteren? Stuur dan een mailtje naar redactie@greenpeace.nl.