magazine / juni 2017

NEE TEGEN NOORSE OLIE

©Greenpeace/Will Rose

27 FEBRUARI 2017, TROMSØ

In een Noorse fjord protesteren actievoerders van Greenpeace in het ijskoude water bij een boorplatform van Statoil. Het Noorse staatsbedrijf start nog deze zomer met olieboringen in de Arctische Barentszzee, noordelijker dan ooit tevoren. Twaalf andere bedrijven staan klaar om precies hetzelfde te doen, met een vergunning van de Noorse overheid op zak.
Schandalig, want Noorwegen ratifceerde als een van de eerste landen het Klimaatakkoord van Parijs en beloofde daarmee er alles aan te doen om de CO2-uitstoot terug te dringen. Noorwegen ondermijnt met de boorvergunning niet alleen deze internationale overeenkomst, maar ook het grondwettelijk recht van zijn bevolking op een gezonde en veilige omgeving - nu en in de toekomst.
Samen met jongerenorganisatie Nature and Youth spande Greenpeace daarom afgelopen oktober een rechtszaak aan tegen de Noorse regering. Totdat in november de eerste hoorzitting plaatsvindt, blijven wij in actie komen voor bescherming van de Noordpool. TERUG NAAR DE INDEX>