magazine / juni 2017

Achter de lens

©Roberto Isotti/Cambone/Homo Ambiens/Greenpeace

Onze fotografen zoeken voortdurend naar beelden die emotie oproepen, inspireren of  aanzetten tot actie. In deze rubriek delen ze het verhaal achter één van hun foto’s. Dit keer: Roberto Isotti.

29 APRIL 2007, DZANGA BAI

‘Een van de meest emotionele gebeurtenissen uit mijn leven.’ Zo omschrijft Roberto Isotti het moment waarop hij op de enorme zilveren rug van deze mannetjesgorilla stuitte. Vijftien dagen lang trok hij op met de BaAka, jagers-verzamelaars uit de regenwouden van het Congobekken. ‘Zij kennen het woud als geen ander en hebben me veel geleerd over de dieren.’ Ook over deze ernstig bedreigde westelijke laaglandgorilla. Als een stel landschapsarchitecten vormen gorilla’s, samen met bosolifanten en Afrikaanse buffels, het bos. ze creëren paden, snoeien bomen en poepen zaden uit. Voor Roberto bestaat er geen plek op aarde magischer dan bij deze gorilla’s in Dzanga Bai.

OVER DE FOTOGRAAF

Fotograaf en bioloog Roberto Isotti is gespecialiseerd in conservation photography. Hij bestudeert zijn onderwerp vooraf tot in detail, werkt altijd samen met de lokale bevolking en stelt al zijn materiaal ter beschikking van onderzoekers. Daarmee draagt hij zijn steentje bij aan de bescherming van de biodiversiteit.