magazine / december 2017

kort

Milieunieuws en -tips in een flits

RECHTSZAAK TEGEN GREENPEACE FLOPT

De poging van het Canadese houtkapbedrijf Resolute om Greenpeace monddood te maken, is mislukt. Resolute vernietigt al jaren waardevolle boreale bossen in Canada. Greenpeace probeerde, samen met andere milieuorganisaties en vakbonden, het bedrijf ervan te overtuigen voor een duurzame toekomst te kiezen. In plaats daarvan stapte Resolute naar de rechter met een claim van ruim € 200 miljoen, omdat Greenpeace en Stand.earth criminele organisaties zouden zijn. Een rechter in Californië heeft die claim nu van tafel geveegd. In zijn vonnis schrijft hij dat de gedaagden recht hebben op vrijheid van meningsuiting. Ook merkt hij op dat de publicaties van Greenpeace gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek en feiten. ‘Het gerechtshof is niet de juiste plek om over dit soort stukken te discussiëren.’

©Greenpeace

WIE MAAKT DE GROENSTE?

De vraag naar smartphones en tablets stijgt wereldwijd en razendsnel. Innovaties in deze sector volgen elkaar logischerwijs net zo hard op. Toch gaan de gadgets vaak nog sneller stuk dan een paar sokken. Niet echt duurzaam – en ook niet goed voor je portemonnee. Greenpeace onderzocht de duurzame prestaties van twintig elektronicafabrikanten aan de hand van drie vragen:
1. Draait de productie op schone energie?
2. Gaat het design lang mee en worden er herbruikbare materialen gebruikt?
3. Is het gebruik van schadelijke stoffen afgenomen?

De resultaten van ons onderzoek vind je hier. Handig om groenere keuzes te maken, maar vooral ook een aanmoediging voor de fabrikanten. Wie de dunste en snelste smartphone of tablet maakt,is anno 2017 immers niet meer relevant. Waar het om gaat, is wie de groenste maakt.

WINACTIE: DE KLEINE IJSBEER IS JARIG

De Kleine IJsbeer viert dit jaar zijn 30-jarig jubileum. Tijdens de kerstvakantie organiseert het Kinderboekenmuseum in Den Haag daarom een jubileumexpositie en allerlei leuke activiteiten rond het ijsbeertje Lars en zijn vriendjes. Ook schrijver Hans de Beer komt langs. Namens uitgeverij De Vier Windstreken mag GPM vijf exemplaren weggeven van het nieuwste poolavontuur: ‘Kleine IJsbeer en de verdwenen vissen’. Wil je kans maken op een exemplaar? Laat de  redactie dan weten wat je het mooiste, indrukwekkendste of meest inspirerende GPM-artikel van 2017 vindt en waarom. Mail je antwoord voor 30 december 2017 samen met je adresgegevens naar redactie@greenpeace.nl. Alleen de winnaars ontvangen bericht.

GROEN KIJKVOER

Kruip deze wintermaanden lekker voor de buis met onze groene (terug)kijktips.

npo.nl
1. Tegenlicht: Fossielvrij. Reportage over het begin van deze beweging voor fossielvrije investeringen.
2. Silent Land. De Cambodjaanse Seng Channeang verbouwt biologische rijst. Landroof bedreigt haar bestaan, maar Seng laat zich niet zomaar verjagen.
3. The Yes-Men are Revolting. Mike en Andy, oftewel de Yes-Men, zaaien met hun acties verwarring, gegrinnik én aandacht voor milieuproblemen.
4. Zapp: Pien de bijenkoningin. De tienjarige Pien wil bijen redden, maar krijgt zelf gif toegediend om haar leven te redden van botkanker.

Netflix
5. A Plastic Ocean. Journalist Craig Leeson duikt in de plasticsoep.
6. Chasing Coral. Een reis naar de buitenaards mooie wereld van de zeebodem.
7. How to Change the World. De ontstaansgeschiedenis van Greenpeace, met veel historisch beeldmateriaal.

©Greenpeace

NIET SCHOON? STAP OVER!

Samen met de Consumentenbond, Natuur & Milieu en Wise onderzocht Greenpeace dit jaar weer alle dertig leveranciers die jou graag elektriciteit willen verkopen. We keken naar investeringen, productie, levering en inkoop van stroom en stelden een actuele ranglijst op. Zie je dat je stroomleverancier niet meewerkt aan een schone, groene toekomst? Ga dan naar wisenederland.nl/energievergelijker. Daar vind je snel de groenste energieleveranciers voor jouw adres en is overstappen een eitje.