magazine / december 2017

Adrenaline-alarm

©Günter Lenhardt

Onze fotografen zoeken voortdurend naar beelden die emotie oproepen, inspireren of  aanzetten tot actie. In deze rubriek delen ze het verhaal achter één van hun foto’s. Dit keer: Günter Lenhardt.

3 JUNI 2017, GÄVLEBORG

Een nacht lang zat Günter Lenhardt verstopt in zijn schuilhut in het Zweedse bos. Na uren  van geduldig wachten, hoorde hij opeens een zacht geluid, heel dichtbij. ‘Uit het niet stond deze jonge bruine beer pal onder de lensopening van mijn hut. Ik heb al vaker beren gefotografeerd, maar het verrast me elke keer weer hoe geruisloos ze zich door het bos bewegen. Zoals altijd voelde ik een golf van opwinding om zo dicht bij een wild dier te zijn. Maar al snel had ik met hem te doen. Het beertje was erg schichtig en nerveus.’ Pas in de loop van de nacht begreep Günter waarom. Er kwamen nog zeven beren langs de hut: volwassen dieren waar dit kleintje terecht zenuwachtig van werd.


OVER DE FOTOGRAAF

De van oorsprong Duitse Günter Lenhardt raakte in zijn nieuwe thuisland Zweden gefascineerd door grote roofdieren als wolven en beren. Bij de anti-stroperijbrigade zet hij zich in voor de bescherming van deze in Europa zeldzame diersoorten. Zijn foto’s laten een breed publiek zien waarom dit broodnodig is.