magazine / december 2017

Red het Grote Noordelijke Woud

©Edward Beskow/Greenpeace

‘Hallo, wil jij met je foto het bos helpen beschermen?’ Ruim 300 mensen in Zweden deden dat maar al te graag. Hun enorme portretten hangen nu in een door houtkap bedreigd bos. Samen maken ze het statement dat het Grote Noordelijke Woud van levensbelang is.

Stop de kaalkap Teken nu de petitie


Dankzij Tempo-zakdoekjes vegen we deze winter weer massaal onze neuzen af aan het Grote Noordelijke Woud. Alleen dat is al genoeg reden voor actie, maar de gevaren voor dit bosgebied zijn nog vele malen groter. Het Zweedse woud behoort tot de boreale bossen die we samen het Grote Noordelijke Woud noemen. Dit bosgebied strekt zich uit van Canada tot Rusland en omhelst de poolcirkel als een beschermende, groene stralenkrans. Hoewel de boreale bossen onderbroken worden door oceanen, vormen ze toch één uniek ecosysteem dat veel groter is dan de Amazone.

Deze noordelijke bossen bieden onderdak aan zo’n 20.000 planten- en diersoorten, waarvan er 300 op de IUCN-lijst van bedreigde soorten staan, zoals de Siberische tijger. Zowel dieren als bomen passen zich op inventieve wijze aan de extreme omstandigheden aan. Zo kleurt de sneeuwschoenhaas ’s winters wit en ’s zomers bruin en tovert de Siberische salamander zijn lichaamsvocht om in antivries. De naalden van dennen en sparren bevatten weinig sap, zodat ze minder sne  bevriezen. Hun donkere kleur zorgt ervoor dat ze zo veel mogelijk zonlicht kunnen opnemen.

MEER CO2 DAN IN TROPISCHE WOUDEN

Twee jaar geleden deden Amerikaanse bossendeskundigen een grote ontdekking. Ze waren eens opnieuw gaan rekenen. Klopt de hoeveelheid CO2 in boreale bossen eigenlijk wel met wat in alle handboeken staat? In de noordelijke wouden is namelijk 95 procent van de CO2 onder de grond opgeslagen, in tegenstelling tot tropische bossen waar bomen het merendeel vasthouden. Hadden CO2-onderzoekers wel diep genoeg in die ijzige bodem gegraven?

Nee dus. Dankzij het onderzoek weten we dat de boreale bossen meer CO2 opslaan dan alle tropische regenwouden samen. Vooral in de permafrost, de permanent bevroren onderlaag van de bodem, en de uitgestrekte veengebieden in Rusland en Canada ligt enorm veel koolstof opgeslagen. Als de permafrost door klimaatverandering verder smelt en de bossen sterven door bosbranden en houtkap, verandert dit gebied van een enorm CO2-opslagvat in een megabron van CO2-uitstoot.

BOSBRANDEN EN KAALKAP

Helaas is nog geen 3 procent van deze belangrijke bossen uitgeroepen tot beschermd gebied. Ter vergelijking: van de tropische regenwouden is 27 procent beschermd. Mede hierdoor ligt het tempo van ontbossing in boreale wouden ruim anderhalf keer zo hoog als in de Amazone. In Rusland zijn vooral bosbranden een enorm probleem. Jaarlijks staat hier 40 miljoen hectare natuur in brand en raakt 2 miljoen hectare bos, de helft van Nederland, onherstelbaar beschadigd. Greenpeace-brandweerteams blussen waar mogelijk en proberen via voorlichting een belangrijke oorzaak aan te pakken: boeren die hun graslanden platbranden. De overheid laat de branden vaak gewoon doorwoeden, zeker in verafgelegen natuurgebieden.

Kaalkap door houtbedrijven is een ander gevaar dat het Grote Noordelijke Woud bedreigt. In maart onthulde Greenpeace Rusland dat bedrijven gewoon kappen in de laatste intacte bosgebieden van Archangelsk, waaronder het Dvinsky-bos, een toevluchtsoord voor bruine beren, veelvraten en lynxen. Oo  in Zweden toonde Greenpeace aan dat de houtkap onverminderd doorgaat. Zelfs in de gebieden die de overheid als ecologisch zeer waardevol heeft aangemerkt. Dit gaat onder meer ten koste van de inheemse Sámi-gemeenschappen. Hun rendierkuddes kunnen niet zonder de korstmossen die aan de eeuwenoude bomen hangen en waarmee ze zich ’s winters voeden.

GEEF ESSITY EEN FLINKE ZET

Greenpeace komt al decennia op voor de bescherming van deze bossen. Samen met honderdduizenden mensen zetten we afnemers van houtproducten onder druk. Essity, de een-na-grootste producent van zakdoekjes en toiletpapier, is zo’n grote afnemer. Het bedrijf maakt Tempo zakdoekjes, Edet toiletpapier en Libresse maandverband. Zijn houtpulp komt van kapbedrijven die waardevolle boreale bosgebieden zonder pardon kaalkappen. Ondanks herhaald aandringen weigert de gigant strengere eisen te stellen aan zijn toeleveranciers. Eerder kostte het vijf jaar campagnevoeren voordat Kleenex-producent Kimberley-Clark overstag ging. Help jij ervoor zorgen dat Essity sneller tot inkeer komt? Teken dan nu de petitie. Bedankt!