magazine / december 2017

2017: dit is aan jou te danken

Het vuur van de verandering begint vaak als talloze kleine vlammetjes. Daarom vind je in deze terugblik op 2017 niet alleen de grote overwinningen voor het milieu, maar ook de kleine. Want dat zijn de sprankjes hoop waardoor we samen met jou 2018 vol vertrouwen tegemoet gaan.


GEEN EXPLOSIES BIJ DE NOORDPOOL
 
Na drie jaar onvermoeibare juridische strijd, bijgestaan door Greenpeace en haar supporters, redden de Inuit van het dorpje Clyde River hun Canadese Noordpoolgebied van seismisch onderzoek naar olie en gas. De oorverdovende explosies die walvissen, dolfjnen en ander zeeleven bedreigen, zijn van de baan en de rechten van de Inuit veiliggesteld.


LICHT IN DE DUISTERNIS
Van Afrika tot het Midden-Oosten: met behulp van crowdfunding zet Greenpeace zonne-energie voor verlichting in om de kwaliteit van leven te verbeteren. Zo kunnen kinderen in het Zuid-Afrikaanse Diepsloot nu veilig naar school lopen en is een vrouwencoöperatie in Zuid-Libanon niet langer afhankelijk van een veel te dure, instabiele generator.
 


MICROPLASTICS IN DE BAN

Met een confronterende campagne liet Greenpeace de Engelsen zien hoeveel plastic er in hun verzorgingsproducten zit. De campagne veroorzaakte een storm van protest die leidde tot een verbod op deze minuscule korreltjes plastic.

 

BELGIË VERBIEDT GEBRUIK GLYFOSAAT
Belgische consumenten mogen niet langer onkruid bestrijden met het extreem schadelijke glyfosaat, bekend van Monsanto’s Roundup. Een belangrijke overwinning: Greenpeace pleit al jaren voor een totaalverbod op dit gif.

Netherlands, Amsterdam february 16 2017Greenpeace action at ING Bank headquarters in Amsterdam.Greenpeace voert actie met een meterslange 'oliepijpleiding' bij het hoofdkantoor van ING. De milieuorganisatie protesteert daarmee tegen de lening die ING verstrekt aan de omstreden oliepijpleiding Dakota Access in de Verenigde StatenCOPYRIGHT DIGITAL IMAGE 2017 GREENPEACE/BAS BEENTJESABN AMRO EN ING STAKEN STEUN AAN DAKOTA ACCESS

Nederlands spaargeld wordt niet langer gebruikt voor de fnanciering van de omstreden Amerikaanse oliepijpleiding, dwars door het land van de Standing Rock Sioux-indianen. Greenpeace steunt de Sioux in de strijd voor hun rechten en het milieu.


SAMSUNG GAAT RECYCLEN

De 4,3 miljoen teruggeroepen Galaxy Note 7 telefoons worden gerecycled in plaats van weggegooid. Dat beloofde de telefoongigant na wereldwijde protesten van Greenpeace-supporters. De telefoons werden teruggehaald vanwege een defecte batterij. De onderdelen die nog bruikbaar zijn, zullen voor het eerst volledig gerecycled worden.


ZELFBESTUUR IN PAPOEA-NIEUW-GUINEA

Papoea-Nieuw-Guinea heeft voor het eerst het beheer en de bescherming van 3.545 hectare regenwoud overgedragen aan de inheemse bevolking. Greenpeace hielp hen bij de ontwikkeling van een plan voor duurzaam bosbeheer en de aanpak van illegale houtkap.

 

 MARS, NESTLÉ EN THAI UNION MAKEN SCHOON SCHAP
Mars en Nestlé maken kattenvoer mét stukjes vis. Thai Union is ’s werelds grootste inblikker van tonijn. Alle drie hielden ze daarmee mensenrechtenschendingen op zee én illegale visserij in stand. En alle drie beloofden ze dit uit hun productieketens te bannen, nadat Greenpeace samen met honderdduizenden supporters schoon schip eiste.

 


'NVWA MOET ZIJN WERK DOEN'
Greenpeace-onderzoek toonde keer op keer aan dat Nederlandse bedrijven illegaal gekapt hout uit de Amazone afnemen. Omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) niet in actie kwam, stapten we naar de rechter. Die besloot: de NVWA moet haar werk opnieuw doen.


SCHONER DE NATUUR IN
Samen met honderdduizenden outdoorliefhebbers overtuigde Greenpeace het bedrijf Gore Fabrics ervan niet langer giftige PFC’s te gebruiken. Daarmee zijn merken als Gore-Tex, North Face en Mammut niet alleen waterbestendig, maar ook een stuk minder schadelijk voor uw gezondheid en het milieu.