magazine / maart 2018

achter de lens

©Lunaé Parracho/Greenpeace

Onze fotografen zoeken voortdurend naar beelden die emotie oproepen, inspireren of aanzetten tot actie. In deze rubriek delen ze het verhaal achter één van hun foto’s. Dit keer: Lunaé Parracho.

25 NOVEMBER 2015, PARÁ, BRAZILIË

Fotograaf Lunaé Parracho is met een team van onderzoekers op veldmissie door de Braziliaanse staten Amazonas, Rondônia, Mato Grosso en Pará. Op basis van data-analyse en satellietbeelden brengt het team kritieke gebieden in het Amazonewoud in kaart, die ze vervolgens ter plaatse controleren en documenteren. De foto op de vorige pagina maakte Lunaé in de staat Pará, vooral bekend vanwege de productie van rubber. De realiteit die hij in het veld vastlegt, is die van sojaproductie en veeteelt in gebieden die onder embargo zijn gesteld, bosbranden in inheemse gebieden  en illegale houtkap.


OVER DE FOTOGRAAF

Lunaé Parracho (35) is een onafhankelijke fotograaf en journalist uit Brazilië. Sinds 2011 richt hij zijn lens voornamelijk op conflicten over natuurlijke hulpbronnen en mensenrechtenschendigen in de Amazone. Zijn foto's en verhalen zijn niet alleen in Greenpeace-rapporten terug te vinden, maar ook in internationale media zoals The Guardian, El País, Al Jazeera, National Geographic en The Washington Post.