Trouw, 17 februari 2012

Er zijn teveel schepen voor te weinig vis, dat concludeerde de Europese Commissie al enkele jaren geleden. Er moeten dringend maatregelen genomen worden om een gezonde zee voor toekomstige generaties veilig te stellen. Toch lijken de verantwoordelijke Europese ministers, waaronder staatssecretaris Henk Bleker, nog steeds niet bereid om actie te ondernemen.

Met verbijstering heb ik geluisterd naar het debat over de enorme overbevissing op de horsmakreel. (Zie ook Trouw 16 februari). Onderzoek heeft aangetoond dat deze vis de afgelopen 20 jaar met maar liefst 90 procent is afgenomen. De belangrijkste oorzaak: visserij. Horsmakreel was één van de laatste nog niet gereguleerde visbestanden. In een poging weer eens recht te praten wat krom is, beweert Bleker dat dánkzij Nederland en Europa er afspraken zijn gekomen. De realiteit is anders: regulering hing al in de lucht. Om een graantje mee te pikken en rechten te verdienen op een deel van de quota stoomden rond 2005 de supertrawlers, waaronder schepen van de Nederlandse Pelagic Freezer-trawler Association, massaal naar de andere kant van de wereld. Om daar in de Stille Zuidzee naar horsmakreel te vissen.

Greenpeace stuurt staatssecretaris Henk Bleker wekelijks – op vrijdag visdag – een lunch met heerlijke broodjes vegetarische tonijn. Bij die lunch sturen we korte videoboodschappen mee van kleinschalige vissers, wetenschappers en opiniemakers. Allemaal pleiten ze voor een duurzaam en eerlijk Europees Visserijbeleid.  Bleker blijkt ongevoelig voor deze boodschap en kiest steevast voor degenen met de grootste mond en de grootste schepen. Wanneer hij het voortrekken van een paar grootschalige vissers blijft recht praten ten koste van de kleinschalige, duurzame visserij, houd ik mijn hart vast voor hoe Europa het teveel aan schepen gaat oplossen.

Pavel Klinckhamers, campagneleider oceanen, Greenpeace