Cookies helpen ons om jou beter over ons werk (en acties) te informeren. Wil je meer informatie?

Eerste zeereservaat Nederlandse Noordzee is een feit

Nieuwsartikel - 27 juni, 2011
Met tientallen grote natuurstenen hebben we op de Klaverbank in de Noordzee een gebied afgesloten voor schadelijke bodemvisserij. Na een maand op de Noordzee, is het Greenpeace-schip sinds vanmorgen weer terug in de haven van Amsterdam.

Na een maand op de Noordzee is het Greenpeace-schip weer terug in Amsterdam.

© Greenpeace/Toala Olivares

‘Het eerste stukje zeereservaat in de Nederlandse Noordzee is nu een feit’, stelt Tom Grijsen, campagneleider oceanen bij Greenpeace. ‘Om de Noordzee weer gezond en visrijk te maken zijn echter grotere afgesloten gebieden nodig. Staatssecretaris Henk Bleker moet het stokje van ons overnemen en de natuurgebieden op de Noordzee werkelijk gaan beschermen.’

Niet alleen symbolisch

Afgelopen weekend plaatsten we de laatste twaalf stenen. In totaal gaat het om 27 stenen, waarvan de coördinaten bekend zijn bij de vissers en alle relevante autoriteiten. Grijsen: ‘Het gaat hier niet slechts om een symbolische actie: deze stenen beschermen het kwetsbare bodemleven tegen de vernietigende sleepnetten van vissers en vormen een perfecte habitat voor onder andere vissen en koudwaterkoraal.’ De komende jaren zullen we monitoren hoe de natuur zich in dit kleine zeereservaat ontwikkelt.

Nieuw Europees visserijbeleid

Alleen door zeereservaten en het overstappen op duurzame visserijmethoden krijgt de Noordzee de kans om te herstellen. Dat is mogelijk: deze zomer maken de Europese visserijministers een begin met een nieuw Europees visserijbeleid. Als vertegenwoordiger van Nederland is het aan staatsecretaris Bleker om Europa te overtuigen om de Noordzee gezamenlijk te beschermen. Ook moeten de andere Europese landen hun verantwoordelijkheid nemen en nú pleiten voor het instellen van zeereservaten.

*Bekijk alle foto’s en video’s van de actie en het onderzoek op de Klaverbank op    www.SOSNoordzee.nl
*Praat mee over zeereservaten op Facebook


 

vissen

Geef oceanen ruimte om te herstellen

Oceanen zijn de bron van ons bestaan. Het leven in de oceanen is van een ongekende schoonheid. Maar deze schoonheid wordt door onder andere overbevissing ernstig bedreigd.

Daarom pleiten Greenpeace en wetenschappers ervoor om 40 procent van alle oceanen tot zeereservaat uit te roepen en daarbuiten uitsluitend duurzaam te vissen. Want iedereen - strandbezoeker, watersporter en visser - heeft baat bij gezonde sterke oceanen. Lees meer >>

Onderwerpen