Cookies helpen ons om jou beter over ons werk (en acties) te informeren. Wil je meer informatie?

Zeepaardbeelden beschermen Klaverbank

Nieuwsartikel - 20 juni, 2011
Greenpeace plaatst deze week standbeelden van zeepaarden op de Klaverbank, midden op de Noordzee. De houten paarden, op een zware sokkel van natuursteen, bewaken als wachters het natuurgebied. Ze beschermen het kwetsbare leven op de zeebodem tegen schadelijke sleepnetten van vissers.

Vorige week riepen we de Klaverbank, het stukje Noordzee met de hoogste biodiversiteit, uit tot zeereservaat. Dat is hard nodig, want het gebied is ernstig aangetast door jarenlange intensieve visserij. Alhoewel de Klaverbank dezelfde beschermde status heeft als de Hoge Veluwe, is van bescherming door de overheid is nog altijd geen sprake.

Locatie standbeelden

Van elk standbeeld dat we plaatsen, worden de exacte coördinaten doorgegeven aan alle relevante autoriteiten, zoals de Nederlandse Kustwacht. Vissersschepen worden dus op de hoogte gebracht van de locaties van de stenen, zodat ze weten dat ze daar niet moeten vissen.

Bescherming hard nodig

De afgelopen weken hebben we onderzoek gedaan op de Noordzee. In het stukje van de Klaverbank waar de standbeelden geplaatst worden, ontdekten we veel verschillende dieren en planten. De bodem is daar van nature rijk aan grind en stenen en daardoor een perfecte habitat voor vissen, krabben, anemonen en koudwaterkoraal. Ook komen er bruinvissen en zeehonden voor.

Maar ook troffen we grote kale gebieden aan, met de sporen van sleepnetten soms zichtbaar in de bodem. Tom Grijsen, campagneleider oceanen bij Greenpeace ‘Vorige week nog volgden we met onze onderwatercamera de route die een boomkorvisser zojuist had gevaren. De bodem was plat en afgeschraapt, zonder een teken van leven.’

Bleker, bescherm de Klaverbank!

We roepen staatssecretaris Henk Bleker op om ons werk af te maken en de hele Klaverbank te beschermen. Bleker heeft deze zomer de kans om op Europees niveau de instelling van zeereservaten hoog op de agenda te zetten. Volgende maand wordt een begin gemaakt met de hervorming van het Europees visserijbeleid, iets dat slechts eens in de tien jaar gebeurt.

Zeereservaten voor vis en vissers

Greenpeace voert al jaren campagne voor zeereservaten. Het afsluiten van natuurgebieden heeft een positief effect op de visstand en het ecosysteem. Vissen groeien er groter en zorgen voor meer nageslacht. Daarvan profiteert de visserij, omdat ook buiten de grenzen van zo’n gebied het aantal vissen toeneemt.

Doe mee

* Kom zelf in actie en help mee Bleker te overtuigen op www.SOSNoordzee.nl!
* Praat mee over zeereservaten op Facebook

Meer foto's en video's vind je op www.SOSNoordzee.nl.

vissen

Geef oceanen ruimte om te herstellen

Oceanen zijn de bron van ons bestaan. Het leven in de oceanen is van een ongekende schoonheid. Maar deze schoonheid wordt door onder andere overbevissing ernstig bedreigd.

Daarom pleiten Greenpeace en wetenschappers ervoor om 40 procent van alle oceanen tot zeereservaat uit te roepen en daarbuiten uitsluitend duurzaam te vissen. Want iedereen - strandbezoeker, watersporter en visser - heeft baat bij gezonde sterke oceanen. Lees meer >>

Onderwerpen