Cookies helpen ons om jou beter over ons werk (en acties) te informeren. Wil je meer informatie?

Lobby en overleg: dit doen wij

Racende rubberboten, gele spandoeken en spectaculaire klimacties: dat is Greenpeace. Maar voor we ook maar een spandoek uitrollen, is er achter de schermen al van alles gebeurd. Als je ergens tegen protesteert, moet je wel je feiten op een rijtje hebben. Gedegen wetenschappelijk onderzoek is de basis voor alle campagnes. Met de resultaten van het onderzoek kloppen we aan bij het bedrijf of de organisatie. We geven hen zo de tijd om zelf actie te ondernemen. Hier is nog helemaal geen pers of publiek bij. Dit noemen we ook wel lobby.

We lobbyen niet alleen bij bedrijven en organisaties. Voor blijvende, grootschalige verandering zijn vaak aanpassingen in wetten en regels nodig. Of zelfs geheel nieuwe wetgeving. Onze campagneleiders en directeuren wereldwijd praten regelmatig met leden van de regering, de Europese Unie of de Verenigde Naties. Greenpeace en andere maatschappelijke organisaties proberen daarmee invloed uit te oefenen op politiek besluitvorming. Zo kunnen we beleid stimuleren dat goed is voor natuur en milieu.We werken samen met verschillende natuur- en milieuorganisaties binnen de Groene 11  in ons lobbywerk richting het Nederlandse parlement voor goede wet- en regelgeving.  

Transparantie

Greenpeace steunt het initiatief LobbywatchDeze samenwerking van een aantal maatschappelijke organisaties pleit voor meer transparantie over lobby door bedrijven en de invloed daarvan op de Haagse politiek. Greenpeace houdt zich aan dezelfde standaard. Daarom vind je hier:

Onze laatste lobbybrieven en onderzoekspublicaties

Hieronder vind je onze laatste publicaties. Mis je iets? Laat het ons weten.

 

Alle brieven en publicaties

Onze lobby is altijd onafhankelijk

We zijn in onze lobby onafhankelijk van politieke partijen, maar nemen wel politieke standpunten in. We nemen geen geld aan van bedrijven of subsidies van overheden. Onze inkomsten krijgen we vooral van onze donateurs. Ook de Nationale Postcode Loterij schenkt ons elk jaar een mooi bedrag.

 

Onderwerpen