Cookies helpen ons om jou beter over ons werk (en acties) te informeren. Wil je meer informatie?

Hoe het allemaal begon

Bladzijde - 25 juni, 2009
Het verhaal van Greenpeace begint in 1971. De Verenigde Staten wilden een nieuwe atoomproef uitvoeren op het eilande Amchitka voor de kust van Alaska. Natuurbeschermers en wetenschappers aan de westkust van de VS en Canada maakten zich ernstig zorgen over de alles vernietigende tests.

De bemanning van de Phyllis Cormack. De eerste reis van Greenpeace in 1971 naar Amchitka Island om te protesteren tegen nucleaire proeven van Amerika. Van links naar rechts (bovenste rij): Bob Hunter, Patrick Moore, Bob Cummings, Ben Metcalfe, Dave Birmingham, (onderste rij v.l.n.r.) Richard Fineberg, Lyle Thurston, Jim Bohlen, Terry Simmons, Bill Darnell en John Cormack. (c)Greenpeace/Keziere

Oude vissersboot

Onder de natuurbeschermers en wetenschappers was een groepje Canadezen, die het idee lanceerden om zelf naar de plaats van het onheil te gaan. Daar wilden zij de aandacht van de wereld vestigen op het enorme geweld dat de natuur werd aangedaan. Ze charterden een oude vissersboot en gingen in september 1971 op weg. De actievoerders bereikten Amchitka nooit, maar toch werd hun tocht een succes. De hele wereld hoorde van het opmerkelijke initiatief en van de atoomproeven. Amchitka werd een vogelreservaat en Greenpeace was geboren.

Walvisjacht

In 1972 en 1973 verzette Greenpeace zich opnieuw tegen nucleaire tests, nu die van de Fransen die hiervoor het atol Moruroa in de Stille Zuidzee gebruikten.

En vanaf 1975 voerde Greenpeace met succes acties tegen walvisvaarders uit Noorwegen, Spanje, Rusland, IJsland en Japan. Er waren ook acties op de ijsvelden van Newfoundland, waar Noorse en Canadese jagers zeehondenbaby's afslachtten voor het bont. Actievoerders waagden zich in de vuurlijn van harpoenschepen en bespoten zeehondenpups met verf om de vacht waardeloos te maken voor de handel.

Opvallende acties

De tocht met de oude vissersboot in september 1971 zette de toon voor ruim dertig jaar van actie, onderzoek en overleg. De basiscomponenten zijn al die jaren dezelfde gebleven. Greenpeace is vooral bekend vanwege de opvallende acties. Publiciteit is een sterk wapen; niemand kan meer zeggen dat hij 'van niets wist'.

zeereservaten-noordzee