Cookies helpen ons om jou beter over ons werk (en acties) te informeren. Wil je meer informatie?

Successen van Greenpeace in 2010

Bladzijde - 6 augustus, 2013
Door de jaren heen hebben de campagnes van Greenpeace voor succesvolle veranderingen gezorgd. Samen met onze donateurs, vrijwilligers en online actievoerders hebben we veel bereikt. Hieronder de successen uit 2010.

Vergunningen kolencentrales op losse schroeven

Greenpeace begon drie jaar geleden rechtszaken tegen de milieuvergunningen van E.ON, Electrabel en RWE/Essent. De verleende vergunningen voor de kolencentrales van E.ON, Electrabel en RWE/Essent staan inmiddels op losse schroeven. De Advocaat-Generaal van het Europese Hof van Justitie vindt dat de milieuvergunningen voor drie Nederlandse kolencentrales onterecht zijn verleend. Hiermee is het afblazen van de bouw van deze kolencentrales een stap dichterbij. Voorjaar 2011 doet het Europees Hof definitief uitspraak in deze zaak. Als het Europese Hof de visie van de Advocaat-Generaal deelt, zullen de verleende vergunningen voor de kolencentrales worden ingetrokken.

Burger King verbreekt contract met Sinar Mas

Burger King staat sinds september op de lijst van bedrijven die alle contracten met de Sinar Mas groep hebben verbroken. Nestlé, Unilever, Kraft, Xerox, H&M, Carrefour en Gucci gingen de hamburgergigant voor. De onthullende rapporten van Greenpeace waren in eerste instantie niet voldoende voor Burger King. Tot Sinar Mas via een eigen, onafhankelijk onderzoek zijn onschuld wilde bewijzen. Het resultaat bevestigde juist de bevindingen van Greenpeace: Sinar Mas maakt zich inderdaad schuldig aan vernietiging van het Indonesische oerbos. Dat was de druppel waardoor Burger King besloot een eerlijke leverancier te zoeken voor zijn 176 restaurants waaraan Sinar Mas leverde. Intussen probeert Sinar Mas iedereen te overtuigen van zijn goede bedoelingen en plannen. Tevergeefs, want het zijn vooralsnog woorden en geen daden.

Rechter keurt stenenactie goed

Greenpeace krijgt gelijk van de hoogste milieurechtbank in Zweden. In de zomer van 2009 bakenden we met grote natuurstenen zeereservaten af in twee 'Natura 2000'-gebieden. Dat zijn gebieden die volgens Europese afspraken beschermd moeten worden. Maar in deze zeestraat tussen Zweden en Denemarken (Kattegat) heeft de destructieve sleepnetvisserij vrij spel. De Zweedse rechtbank oordeelt nu dat de Greenpeace-actie een natuurbeschermingsmaatregel is en dus volstrekt legitiem.

Elektronicaproducenten pleiten voor gifverbod

De aangescherpte criteria in de Greenpeace-elektronicaranglijst werpen hun vruchten af. HP en Acer pleiten openlijk voor uitbreiding van een Europees verbod op gif in elektronica (RoHS), met de ergste stoffen pvc en broomhoudende vlamvertragers. Elektronicabedrijven kunnen hiermee extra punten verdienen in de groene ranglijst. HP heeft publiekelijk bekendgemaakt dat het voor zo'n uitbreiding van RoHS is. Acer ging nog een stapje verder en stuurde Europarlementariërs een brief met de vraag zich sterk te maken voor de toevoeging van pvc en broomhoudende vlamvertragers aan RoHS. Greenpeace wil dat ook andere producenten zich hiervoor publiekelijk hardmaken.

Mauritaanse kust gered van Nederlandse zuigkorren

De Nederlandse overheid besluit eindelijk de verwoestende Nederlandse venusschelpvisserij bij Mauritanië niet te steunen. Een overwinning voor Mauritaanse vissers en het kwetsbare ecosysteem voor de kust. Lenger Seafoods (v.h. Holland Shellfish) ziet nu af van zijn plannen om de Mauritaanse zeebodem kaal te schrapen. Greenpeace voerde sinds 2007 samen met lokale vissers campagne tegen de komst van Nederlandse zuigkorren naar Mauritaanse wateren.

Een break voor de oerbossen

De KitKat-campagne van Greenpeace is een daverend succes: Nestlé besluit wereldwijd geen grondstoffen meer te accepteren waarvoor oerbos is verwoest. Honderdduizenden consumenten protesteren via e-mails en sociale netwerken tegen Nestlé’s gebruik van foute palmolie. Ons filmpje ‘Have a break?’ wordt 1,5 miljoen keer bekeken. Binnen twee maanden gooit Nestlé zijn beleid drastisch om. Pure winst voor de bossen, het klimaat en voor het thuis van bedreigde diersoorten als de orang-oetan.


Greenpeace stopt dumping kernafval

Onder druk van Greenpeace stopt de Franse nucleaire gigant Areva met het dumpen van kernafval in Rusland. Areva heeft gedurende tientallen jaren tienduizenden tonnen Frans én Nederlands afval naar Siberië gestuurd. Daar ligt het radioactieve materiaal opgeslagen in de open lucht, in transportcontainers die daarvoor ongeschikt zijn. De stap van Areva maakt opnieuw pijnlijk duidelijk dat er geen oplossing is voor een van de grootste bezwaren tegen kernenergie: het kernafval.

Nederlandse rol in walvishandel onthuld

In de Rotterdamse haven houdt Greenpeace een lading walvisvlees tegen die onderweg is van IJsland naar Japan. De reder haalt de containers van boord en wekenlang weigeren ook andere rederijen de 'besmette' lading te vervoeren. Ook de politieke gevolgen zijn groot: álle partijen vragen de regering de doorvoer van walvisvlees via Nederlandse havens te stoppen. De minister van LNV roept de IJslandse ambassadeur op het matje en in de EU staat de export van walvisproducten weer hoog op de politieke agenda.

Onderwerpen