Cookies helpen ons om jou beter over ons werk (en acties) te informeren. Wil je meer informatie?

Successen van Greenpeace in 2006 en eerder

Bladzijde - 7 oktober, 2009
Hieronder tref je een historisch overzicht aan van aansprekende Greenpeace-successen, vanaf 1982 tot en met 2006, in omgekeerde volgorde.

2006

 • GENTECH - Greenpeace onthult dat voedselproducten in Frankrijk zijn vervuild met genetisch gemanipuleerde rijst uit China. Het schandaal komt kort nadat bekend is geworden dat Amerikaanse rijst is vervuild gentech rijst door veldproeven van het bedrijf Bayer. Daarop verbiedt Japan onmiddellijk de Chinese rijst en beperkt de EU de import. Wetenschappers hebben allergische reacties bij muizen ontdekt en waarschuwen voor gezondheidsrisico's van de gentech rijst, die resistent is gemaakt tegen insecten. Commerciële teelt van de rijst is nog nergens ter wereld toegestaan; veldproeven vinden - ook in China - wel plaats.
 • GENTECH - De Europese milieuministers wijzen voor de tweede keer het voorstel af van de Europese Commissie, dat Oostenrijk wil dwingen gentech maïs toe te staan. Oostenrijk verbiedt de verbouw van twee gentech maïsvariëteiten: Monsanto's MON810 en AgrEvo's T25GM. De commissie diende het voorstel opnieuw in, omdat de WTO vindt dat het Oostenrijkse verbod handelsverstorend is. Maar Oostenrijk kreeg al in juni 2005 veel steun van andere lidstaten voor haar weigering gentech maïs toe te laten. Greenpeace adviseert de Europese Commissie dan ook geen vergelijkbare stappen te zetten tegen Hongarije en Griekenland.
 • GIFTIGE STOFFEN - Eindelijk is er een nieuwe Europese wet op chemische stoffen: REACH. Jarenlang voerde Greenpeace campagne voor een chemicaliënbeleid dat mens en milieu echt beschermt tegen de schadelijke effecten van veel chemische stoffen. De aangenomen wet kent veel gebreken, grote mazen waardoor producenten hun gif makkelijk kunnen blijven lozen. Maar belangrijk winstpunt is de acceptatie van het substitutieprincipe: het vervangen van schadelijke stoffen door minder schadelijke alternatieven. In de nieuwe wet geldt dat principe voor stoffen die moeilijk afbreekbaar zijn en die zich ophopen in de voedselketen: en uiteindelijk in het menselijk lichaam. Een belangrijke groep stoffen dus, maar slechts een fractie van wat er op de markt is. Consumenten kunnen met de nieuwe wet bij fabrikanten informatie opvragen over gevaarlijke stoffen in alledaagse producten.
 • GENTECH - Greenpeace Nederland toont aan dat het beleid van de overheid zwaar tekort schiet bij het weren van illegale gentech besmettingen. Greenpeace Nederland heeft bij een steekproef rijst van het merk Silvo gevonden, die was verontreinigd met Amerikaanse gentechrijst: illegale rijst met de naam LL601, die door genetische manipulatie bestand is gemaakt tegen een onkruidbestrijdingsmiddel. Hierdoor kunnen boeren bij de teelt alles wat op hun akker groeit doodspuiten, zonder dat de rijstplanten hier last van hebben. Dat is funest voor de biodiversiteit. Verantwoordelijk minister Veerman van LNV is er al maanden van op de hoogte dat verschillende soorten illegale gentechrijst Nederland binnenkomen, maar weigerde op grote schaal mogelijk besmette rijst uit de winkels te halen. De vondst van besmette Silvo-rijst toont aan dat dit beleid faalt.
 • SCHONE ENERGIE - Een belangrijk succes voor de spaarlampencampagne van Greenpeace: Philips wil samen met de EU én met concurrenten Osram en General Electric de gloeilamp de wereld uithelpen. Binnen tien jaar moeten alle gloeilampen zijn vervangen door energiezuinige alternatieven als spaarlampen of led-verlichting. Philips zet deze stap onder meer na gesprekken met Greenpeace en andere organisaties die samen de HIER-campagne voeren. HIER wil mensen laten zien hoe ze zelf iets kunnen doen tegen klimaatverandering: een spaarlamp indraaien bijvoorbeeld.
 • SCHONE ENERGIE - De spaarlampencampagne van Greenpeace krijgt een steeds breder draagvlak. Via www.1miljoenspaarlampen.nl zijn al meer dan 100.000 gloeilampen vervangen. In een handomdraai hebben mensen ruim 830.000 euro en 2,2 miljoen kilo CO2 bespaard. Winkelketens als IKEA en Kwantum en BN'ers als Jan Peter Balkenende en Sophie Hilbrand promoten de spaarlamp. Ook bekende buitenlander Bill Clinton pleit voor spaarlampen, tijdens een bijeenkomst van de Postcode Loterij Nederland die HIER financieel ondersteunt. De directeur van Philips-concurrent General Electric (GE) heeft in de VS al een telefoontje gehad van Clinton: hij kon te weinig spaarlampen krijgen in de winkel. Of GE dat beter kon regelen.
 • GIFTIGE STOFFEN - Dankzij de publicatie van een Greenpeace-ranglijst zijn topmerken van mobiele telefoons en computers schoner gaan produceren. In augustus is de eerste editie verschenen van de Greenpeace 'Guide to Greener Electronics'. Het effect daarvan is duidelijk te zien in de tweede editie van december. De sector als geheel vertoont een opvallende vooruitgang als het gaat om giftige stoffenbeleid en de recycling van producten. Snelle stijgers op de ranglijst zijn Acer, Lenovo en Motorola. Nokia blijft aan de top staan, hoewel het bedrijf nog steeds niet duidelijk aangeeft wanneer PVC uit zijn mobieltjes verdwijnt. En Apple hangt helemaal onderaan. Greenpeace is een speciale campagne gestart om Apple over te halen ook schone elektronica te produceren.
 • SCHONE ENERGIE - Greenpeace beloont IBM Nederland met het klimaatlogo HIER. Het is voor het eerst dat een kantoor het logo van deze landelijke klimaatcampagne aan de muur mag hangen. IBM is al jaren bezig zijn om zijn kantoorpanden zo energiezuinig mogelijk te maken. Het computerbedrijf wist zijn CO-uitstoot te verminderen met 38%, door een forse jaarlijkse energiebesparing en de installatie van een warmtekrachtkoppeling op het hoofdkantoor in Amsterdam. IBM heeft een grote brainstorm georganiseerd, de 'innovation jam', waar ook vernieuwende milieuconcepten zijn uitgedacht. In de tien beste ideeën wordt 100 miljoen dollar geïnvesteerd. Dit geld gaat onder andere naar klimaatprojecten, zoals slimme energiemeetsystemen en intelligente elektriciteitsnetwerken.
 • GENTECH - De twee grootste rijstexporteurs ter wereld besluiten geen genetisch gemanipuleerde rijst meer te verkopen. De machtige Rice Exporters Association in Thailand en de Vietnamese Food Association kondigen samen een gentechvrij beleid aan. Ze zijn tegen veldproeven met gentech rijst, omdat die de markt verpesten voor gentechvrije rijst - het risico van besmetting is te groot. Nóg een succes voor het milieu is de weigering van Ebro Puleva om nog langer rijst uit de VS te importeren. Daar experimenteerde Bayer tot vijf jaar geleden op proefvelden met gentech rijst, waardoor veel conventionele rijstvelden besmet raakten. Ebro Puleva is de grootste rijstverwerker ter wereld en controleert onder meer 30% van de EU-mark.
 • OCEANEN - Na een proces van 2,5 jaar besluit de Mexicaanse regering een zeereservaat uit te roepen in de Golf van Californië. Enkele dagen eerder stuurt Greenpeace de overheid een bericht vanaf het Greenpeace-schip Esperanza. 'Zeereservaat nu!' staat op een spandoek dat duikers onder water vasthouden bij Espiritu Santu in de Golf van Californië. Overbevissing, vervuiling en toerisme bedreigen dit gebied. Jacques Cousteau noemde het ooit 'Aquarium van de Wereld' vanwege zijn rijke biodiversiteit. In de Golf van Californië leven vijf soorten bedreigde zeeschildpadden, een kolonie zeeleeuwen en dertig zeezoogdieren waaronder de bedreigde inheemse vaquita (kleine koe). Bovendien is het zeegebied een migratieroute voor hamerhaaien. Het beoogde zeereservaat heeft een omvang van bijna 49.000 ha.
 • SCHONE ENERGIE - Banengroei dankzij schone energie en energiebesparing: het is heel goed mogelijk. Dat blijkt uit een rapport dat onderzoeksinstituut SEOR van de Erasmus Universiteit maakte in opdracht van Greenpeace. Energiebesparing alleen al leidt tot een extra banengroei van 3.000-7.000 arbeidsplaatsen per jaar. De effecten zijn vooral gunstig in de bouw en installatiesector. Maar de hele Nederlandse economie profiteert van de stijgende werkgelegenheid dankzij meer schone energie plus de invoering van groene belastingen. Het rapport voorspelt nóg een gunstige ontwikkeling. Als Nederland voorop loopt met schone energietechnologie zullen ook de technologie-exportkansen van Nederlandse bedrijven toenemen. Vooral op het gebied van offshore windmolens, biomassa en energiebesparing hebben bedrijven kansen om hun expertise en technologische kennis in het buitenland af te zetten.
 • GIFTIGE STOFFEN - Een exclusief optreden voor de leerlingen van het Montessori Lyceum in Den Haag door Idol Raffaëla. Zo bedankt Greenpeace Nederland de jongeren, omdat zij de meeste e-mails hebben verstuurd tijdens een internetactie tegen giftige stoffen in consumentenproducten. Honderden leerlingen uit het middelbaar onderwijs hebben afgelopen half jaar e-mails verstuurd aan Europese en nationale politici. De leerlingen vroegen om een streng nieuw Europees wetsvoorstel voor chemische stoffen, REACH (Registration Evaluation and Authorisation of Chemicals) genaamd. Gifstoffen moeten daarbij verplicht vervangen worden door schone alternatieven. De e-mailactie is uitgevoerd in samenwerking met het blad PAUZE, dat leerlingen informeerde over aanwezigheid van giftige stoffen in alledaagse producten.
 • SCHONE ENERGIE - Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) neemt de proef op de som met de Energybox van Greenpeace. Deze doos zit vol met apparaten waarmee je energie kan besparen. De gedachte achter de box is: met eenvoudige maatregelen kan een grote kolencentrale overbodig worden. VROM test het idee van Greenpeace op twee manieren. Tienduizend inwoners van Woerden en Nuon-klanten krijgen de Energybox, waarmee ze niet alleen energie kunnen besparen, maar ook hun energierekening jaarlijks verlagen met 150 euro. En op het Waddeneiland Texel krijgen inwoners een energiebon ter waarde van 35 euro. Daarmee kunnen ze energiebesparende apparaten en energiezuinige producten aanschaffen. Het CDA heeft toegezegd dat alle Nederlandse huishoudens in 2007 een energybox of energiebon krijgen als de proef slaagt.
 • KLIMAAT - In Australië lopen 80.000 mensen mee in de Tocht tegen de Opwarming. In vrijwel alle grote steden, van Sydney tot Melbourne, roepen kiezers de regering Howard op onmiddellijk actie te ondernemen tegen klimaatverandering.
 • KLIMAAT - HIER organisaties, waaronder Greenpeace, trekken drie dagen lang een groene draad door Nederland. Zodra het startschot valt komt een 'groene colonne' van groepen fietsers in beweging. Samen leggen ze maar liefst 500 kilometer af en zetten zo het klimaat letterlijk op de kaart. Initiatiefnemer De Provinciale Milieufederaties wil politieke partijen wijzen op het belang van een stevig klimaatbeleid in hun verkiezingsprogramma's. De fietsers rollen de groene draad af langs de NAP-lijn. Zo geven ze aan welk deel van Nederland onder water komt te staan als politici niet onmiddellijk ingrijpen.
 • WALVISSEN - In een 'demarche', een formeel diplomatiek protest keren 26 landen zich tegen het besluit van IJsland om de commerciële walvisjacht te hervatten. De regeringen - waaronder die van Nederland - zijn verontwaardigd over de eenzijdige stap van IJsland om het moratorium van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) naast zich neer te leggen. Meer dan 85.000 mensen hebben via een cyberactie van Greenpeace ook geprotesteerd tegen de hervatting van de IJslandse walvisjacht. Ze laten de IJslandse overheid weten dat ze een vakantie in IJsland overwegen, op voorwaarde dat de walvisjacht stopt.
 • GREENPEACEMUSIC - De Nederlandse band VanKatoen lanceert haar nieuwe single 'Terug bij af' exclusief via Greenpeace Music. Bezoekers van de Greenpeace website kunnen de muziek downloaden voor €1,50. Een deel van de opbrengst daarvan komt ten goede aan Greenpeace. Steeds meer artiesten komen op voor het milieu door een track te doneren aan Greenpeace Music: eerder al steunden Kim-Lian, Mir ft Jim Kerr, Osdorp Posse en Buzman's Holiday Greenpeace op deze manier.
 • SCHONE ENERGIE - SolarChill krijgt een prijs als 'Milieuvoorloper in koeltechnieken' van de Cooling Industry Awards 2006. Greenpeace heeft de SolarChill ontwikkeld samen met UNICEF, UNEP, de Wereldgezondheidsorganisatie, GTZ Proklima, Programmes for Appropriate Technologies in Health (PATH) en het Deense Technologische Instituut. SolarChill is een klimaatvriendelijke koeltechniek op zonne-energie, waarmee vaccins en voedsel kunnen worden vervoerd naar gebieden zonder elektriciteit. Tijdens dezelfde ceremonie kreeg ook Coca-Cola een prijs. De frisdrankgigant heeft tijdens het wereldkampioenschap voetbal alle Duitse stadions voorzien van klimaatvriendelijke koeltechnieken. Dit succes is ook op het conto van Greenpeace te schrijven: al sinds de Olympische Spelen van 2000 in Sydney onderhandelt Greenpeace met Coca-Cola over de milieuvriendelijke koeling van frisdranken.
 • GIFTIGE STOFFEN - Actievoerders van Greenpeace houden het gifschip Probo Koala drie dagen lang vast in de haven van Paldinski (Estland). De Arctic Sunrise belemmert de tanker te vertrekken. Greenpeace doet aangifte van strafbare feiten rond het gifschip. Dan legt de regering van Estland het schip aan de ketting voor nader onderzoek. De Europese Commissaris van Milieu, Stavros Dimas, bezoekt de Probo Koala in Estland en bedankt Greenpeace voor het vasthouden van het schip. Aanleiding voor de actie is het dumpen van 500 ton extreem giftig afval door de Probo Koala, een maand eerder, in woonwijken van de Ivoriaanse stad Abidjan. Acht mensen sterven en vele duizenden worden ziek. Nederland speelt een grote rol in het gifdrama: de Probo Koala is zonder problemen vertrokken uit de Amsterdamse haven, terwijl de autoriteiten wisten dat het schip zwaar giftige stoffen aan boord had.
 • SCHONE ENERGIE - Ook minister-president Balkenende vervangt gloeilampen door spaarlampen in het Haagse torentje. Zijn Britse ambtsgenoot Blair heeft dit al eerder gedaan in zíjn ambtswoning op Downing Street 10. Met het indraaien van spaarlampen ondersteunen de premiers de nieuwe klimaatcampagne van Greenpeace '1miljoenspaarlampen'. Greenpeace roept Nederlanders op in totaal 1 miljoen extra spaarlampen in te draaien voor het begin van de lente. Greenpeace wil met deze campagne laten zien hoe mensen zelf een bijdrage kunnen leveren aan de oplossing van het klimaatprobleem. Bekende Nederlanders als Antonie Kamerling, Sophie Hilbrand en Dyanne Beekman zijn Balkenende al voorgegaan.
 • SCHONE ENERGIE - Greenpeace Nederland presenteert 'De Nederlandse energierevolutie', een scenario voor een schone en klimaatveilige energievoorziening. Basis voor het scenario is een studie van het Duitse Lucht- en Ruimtevaart Instituut (DRL). Het DRL gaat uit van een energievoorziening zónder kernenergie en CO2-opslag. Nederland kan zijn CO2-uitstoot in 2020 verminderen met 30% en in 2050 met bijna 80%. Schone energie blijkt ook in Nederland een haalbare én betaalbare kaart. Sleutels tot dit groene successcenario zijn: efficiënt omgaan met energie én schone energie goedkoper maken door schaalvergroting.
 • GENTECH - Greenpeace onthult dat voedselproducten in Frankrijk zijn vervuild met genetisch gemanipuleerde rijst uit China. Het schandaal komt kort nadat bekend is geworden dat Amerikaanse rijst is vervuild gentech rijst door veldproeven van het bedrijf Bayer. Daarop verbiedt Japan onmiddellijk de Amerikaanse rijst en beperkt de EU de import. Wetenschappers hebben allergische reacties bij muizen ontdekt en waarschuwen voor gezondheidsrisico's van de gentech rijst, die resistent is gemaakt tegen insecten. Commerciële teelt van de rijst is nog nergens ter wereld toegestaan; veldproeven vinden - ook in China - wel plaats.
 • SLOOPSCHEPEN - Greenpeace, het Global Platform on Shipbreaking en Turkse vakbonden en milieuorganisaties trekken aan de bel: het sloopschip Otapan is uit Nederland vertrokken naar Turkije, met aan boord vele tonnen asbest. Staatssecretaris Van Geel heeft een exportvergunning afgegeven voor de Otapan, waarin sprake is 1.000 kilo asbest. Maar na grote druk van Turkse milieuorganisaties moet hij toegeven dat het schip zeker 54.000 kilo van dit zeer schadelijke materiaal bevat. Greenpeace onthult dat VROM al sinds 2002 over gegevens beschikt waaruit blijkt dat het om een veel grotere hoeveelheid gaat. De milieuorganisatie ondersteunt Turkse organisaties bij het aanspannen van een rechtszaak in Nederland tegen VROM. De acties hebben succes: ondanks een bliksembezoek aan Turkije door Van Geel, besluit de Turkse minister van milieu Pepe om het sloopschip de Otapan niet toe te laten tot de Turkse wateren.
 • RAINBOW WARRIOR - Samen met Artsen Zonder Grenzen (AzG) transporteert de Rainbow Warrior meer dan 75 ton aan essentiële medische hulpgoederen veilig naar Libanon, dat onder vuur ligt van Israëlische troepen. 'Het schip stelde ons in staat om grote hoeveelheden materiaal naar Beiroet te krijgen; dat was daarvoor een groot probleem dankzij de slechte wegen en gebrek aan veiligheidsgaranties voor de wagens', zegt een woordvoerder van AzG. Bovendien zijn er maar weinig schepen bereid naar Libanon te varen, omdat een veilige overtocht niet kan worden gegarandeerd. Drie keer vaart het Greenpeace-schip van Larnaca in Cyprus naar Beiroet, voor het de Defending Our Oceans-tour door het Middellandse Zeegebied voortzet.
 • OERBOSSEN - Na een intensieve Greenpeace-campagne wordt de verwoestende sojateelt in de Amazone voorlopig stopgezet. De Braziliaanse soja-industrie gaat akkoord met een moratorium van twee jaar op de handel in soja, die is verbouwd op grond waarvoor tropisch regenwoud is gekapt. Na acties van en gesprekken met Greenpeace besluiten Europese voedselproducenten en supermarktketens als McDonald's, El Corte Ingles en Ritter-Sport verantwoorde soja van hun leveranciers te eisen. Mede dankzij deze alliantie gaan de sojagiganten Cargill, Bunge, ADM en Amaggi overstag en komt het moratorium tot stand.
 • GIFTIGE STOFFEN - Computerfabrikant Dell belooft minder gevaarlijke stoffen te gaan gebruiken in zijn producten. De toezegging is een reactie op de campagne van Greenpeace voor een milieuvriendelijker productie van elektronica. Elektronicabedrijven kregen 100.000 e-mails van gebruikers, met het verzoek producten zónder gif te leveren. Dell haalt alle broomhoudende vlamvertragers en PVC uit nieuwe plastic onderdelen. Uiterlijk in 2009 volgen de andere computeronderdelen. Elektronische apparaten zoals laptops, tv's en mobiele telefoons bevatten grote hoeveelheden giftige stoffen. Deze chemicaliën komen terecht in het milieu en zijn schadelijk voor de gezondheid. Veel Europees elektronica-afval komt illegaal terecht in ontwikkelingslanden als China en Nigeria, waar het grote problemen oplevert voor mens en milieu.
 • GIFTIGE STOFFEN - In Madrid organiseert Greenpeace een wervelende, kleurige modeshow van gifvrije kleding. Op de catwalk tonen zestien topontwerpers als Carmen March en Antonio Pernas hun unieke modellen, zónder de giftige stoffen die vaak in kleding zitten. Samen met Greenpeace roepen ze de grijze pakken-politici in Brussel op tot een strenge chemicaliënwetgeving, die de productie en het gebruik van schadelijke stoffen aan banden legt. Modegiganten Mango en Camper beloven schadelijke stoffen uit hun kleding te halen, net als H&M, Marks and Spencer en Puma al eerder deden.
 • SOLAR GENERATION - Franse studenten krijgen twee universiteitbesturen zover, dat ze het 'Green Campus Charter' ondertekenen. Daarin beloven de universiteiten geld vrij te maken voor energiebesparing. En ze zullen studenten helpen om uit te zoeken waar duurzame energiebronnen op de campus kunnen worden ingezet. De universiteit van Versailles-Saint Quentin (bij Parijs) en die van Straatsburg beloven het energiegebruik in twee grote gebouwen terug te dringen met 15-20%.
 • KLIMAAT - Een unieke campagne gaat van start: HIER. Veertig goede doelenorganisaties willen Nederland meer betrekken bij het klimaatprobleem. Nog nooit zijn zoveel goede doelen verenigd rond één thema. Greenpeace doet er actief aan mee. Samen laten de organisaties zien hoe we ons hier in Nederland, maar ook in andere landen, kunnen aanpassen aan de veranderingen in het klimaat. Én hoe we verdergaande en rampzalige klimaatverandering kunnen voorkomen. Bijvoorbeeld met de Energybox van Greenpeace, die in huis energie - en geld - bespaart.
 • OERBOSSEN - Samen met de inwoners van Lake Murray hebben Greenpeace-vrijwilligers een gebied van ruim 300.000 hectare tropisch regenwoud in Papoea-Nieuw-Guinea afgebakend. Nu ontmantelt Greenpeace het Forest Rescue Station, waar vrijwilligers uit de hele wereld drie maanden lang bivakkeerden. Kuni, Begwa en Pari, stammen die in het oerwoud leven, vroegen Greenpeace om hulp tegen de grootschalige vernietiging van het regenwoud door buitenlandse houtkapbedrijven. De afbakening van de bosgebieden is de eerste stap waarmee deze bewoners - ook officieel - eigenaar van hun land kunnen worden. Nu is slechts 1 procent van deze gemeenschappen wettelijk beschermd. De houtkapbedrijven hebben al 70 procent van het bos van Papoea-Nieuw-Guinea in handen.
 • GIFTIGE STOFFEN - De chemische industrie voert een vuile lobby om de nieuwe Europese chemicaliënwetgeving REACH af te zwakken. De grote chemische bedrijven ontkennen de schadelijke gevolgen van chemische vervuiling. Ze spelen paniekvoetbal: REACH zou leiden tot grootschalig banenverlies in de sector en enorme kosten. Greenpeace publiceert een rapport waarin ze aantoont hoe de chemiebedrijven in Brussel een doelbewuste angst- en misleidingscampagne organiseren.
 • OCEANEN - Na maanden van druk door Ocean Defenders wereldwijd, stopt het Japanse bedrijf Nissui met zijn actieve steun aan de Japanse walvisjacht. Ook de aan Nissui gelieerde visproductgiganten Gorton (VS) en Sealord (Nieuw-Zeeland) beloven hun banden met de walvisindustrie te verbreken. Wereldwijd hebben Ocean Defenders 100.000 e-mails naar deze bedrijven gestuurd. Eerder al verloor Nissui levercontracten in Argentinië na ruim 20.000 e-mails van boze consumenten. Nu trekt Nissui zijn belangen terug uit Kyodo Senpaku, de beheerder van de Japanse walvisjachtvloot. Bovendien stopt Nissui met het inblikken en verkopen van 'voor wetenschappelijk onderzoek gevangen' walvissen op de Japanse markt.
 • KERNENERGIE -  Na publicatie van een Greenpeace-rapport over de menselijke gevolgen van de ramp met de kerncentrale in Tsjernobyl, erkent de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat er meer dan 'slechts 4.000 doden' zijn gevallen. Dat cijfer presenteerde de WHO samen met het Internationaal Atoom Agentschap (IAEA), twintig jaar nadat de ramp plaatsvond. In het door Greenpeace uitgebrachte rapport concluderen 52 wetenschappers dat het aantal dodelijke slachtoffers veel groter is. Volgens de wetenschappers zijn in de afgelopen 15 jaar zeker 60.000 mensen overleden als gevolg van de kernramp. Bovendien voorspellen ze dat het ergste nog moet komen: Tsjernobyl zal ongeveer 270.000 dodelijke slachtoffers eisen als gevolg van kanker en 93.000 andere kankerpatiënten.
 • OCEANEN - Een succes in de Defending Our Oceans campagne: de Spaanse autoriteiten besluiten 200 ton illegaal gevangen vis aan boord van de Binar 4 in beslag te nemen. Dit piratenschip is door Greenpeace en Environmental Justice Foundation dan al 1200 mijl achtervolgd, vanaf de West-Afrikaanse kust. Daar heeft Greenpeace gedocumenteerd hoe vissersschepen hun vangst illegaal overladen op de Binar 4. Eenmaal in de beruchte witwashaven van In Las Palmas klimmen actievoerders aan boord en houden 6 dagen lang de mast en de kranen van het schip bezet.
 • OERBOSSEN - Drie grote sojamultinationals zijn verantwoordelijk voor de vernietiging van grote stukken Amazone-regenwoud: Cargill, Bunge en ADM. Dat onthult Greenpeace in het Crime File 'Eating up the Amazone'. Een Nederlandse versie is uitgebracht als 'Sporen van criminele soja'. Twee jaar intensief onderzoek is voorafgegaan aan de publicatie, die de hele keten van de sojaboon volgt: van het gekapte regenwoud in de Amazone tot de kipnuggets van McDonalds en de Monatoetjes van Campina.
 • OCEANEN - Het eerste piratenschip in de Defending Our Oceans-campagne is gearresteerd! De Chinese Lian Run 14 is zonder vergunning aan het vissen in de wateren van het West-Afrikaanse Guinee, als de Esperanza de Guinese autoriteiten helpt bij de arrestatie. Aan boord van het Greenpeace-schip zijn een Guinese marineofficier en een visserij-inspecteur. De Esperanza begeleidt het schip naar de kust. Volgens de kapitein liggen de scheepsdocumenten in Las Palmas. Dit Canarische eiland is een beruchte witwasplaats voor illegaal gevangen vis. Talloze piratenschepen vissen illegaal voor de kust van West-Afrika en kapen zo de vis weg voor de neus van de lokale bevolking.
 • OERBOSSEN/GENTECH - In Brazilië wordt de voorzitter van de boerenvereniging in Santarem gearresteerd. José Donizetti heeft tenminste 1645 hectare tropisch regenwoud illegaal gekapt voor de aanplant van genetisch gemanipuleerde gewassen. De arrestatie volgt op een actie van Greenpeace, waarbij een enorm spandoek werd uitgerold op de 'plaats van het misdrijf'. Agressieve boeren bedreigden de actievoerders en vernietigden het spandoek. Eerder al kreeg het Zwitserse Syngenta een boete van 400.000 euro, nadat Greenpeace onthulde hoe het agrochemiebedrijf illegaal gentech gewassen teelde, midden in een nationaal park.
 • SOLAR GENERATION - Solar Generation in Australië wint 1 miljoen dollar voor het klimaat! De studenten overtuigen het bestuur van de universiteit in Sydney van de noodzaak om klimaatverandering een halt toe te roepen. Het resultaat: de universiteit zal 1 miljoen dollar investeren in duurzame energie.
 • GIFTIGE STOFFEN - Het succes van de cosmeticagids MOOI is zo groot, dat Greenpeace een tweede editie uitgeeft. De eerste editie van de 'MOOI' van oktober 2005, was aanleiding voor 10.000 consumenten om ruim 80.000 emails naar hun cosmeticaproducenten te sturen met het verzoek over te stappen op gifvrije alternatieven. Daarop besloten grote producenten als Sara Lee openheid van zaken te geven en hun stoffenbeleid te wijzigen. In MOOI 2 staan bovendien veel nieuwe producenten van gifvrije cosmetica, die zich hebben gemeld na de publicatie van de eerste uitgave. Consumenten kunnen dus kiezen uit een nog groter aantal gifvrije cosmeticaproducten. Van MOOI 1 en 2 samen zijn maar liefst 1,8 miljoen exemplaren verspreid, onder meer op de Huishoudbeurs waar bezoekers zich lieten opmaken met cosmetica zonder gif.
 • GIFTIGE STOFFEN - Onder druk van Greenpeace besluit computergigant Hewlett Packard schadelijke stoffen uit zijn producten te bannen. Eind 2007 zal HP alternatieven gebruiken voor alle broomhoudende vlamvertragers en PVC. In november 2004 blokkeerde Greenpeace nog het hoofdkantoor met een muur van oude HP-computers, uit protest tegen de weigering van het bedrijf om computers te produceren zónder schadelijke stoffen. Na gesprekken van Greenpeace met het concern is ook HP nu tot de conclusie gekomen dat een overstap naar minder schadelijke alternatieven noodzakelijk is.
 • KERNENERGIE - Greenpeace wint de Franse rechtszaak over de geheime contracten van kerncentrale Borssele met opwerkingsfabriek COGEMA. Jarenlang hebben Borssele en COGEMA geweigerd deze informatie openbaar te maken. De rechtbank in Cherbourg oordeelt dat Greenpeace binnen acht dagen de beschikking moet krijgen over de contracten. De eigenaar van Borssele, EPZ, moet Greenpeace bovendien inzage geven in het transportschema van het radioactieve afval dat de kerncentrale naar COGEMA vervoert. Greenpeace wil weten of de export van dit afval illegaal is. De Franse rechter heeft in een soortgelijke zaak al verklaard dat kernafval uit Australië illegaal in Frankrijk opgeslagen ligt.
 • OERBOSSEN - Greenpeace publiceert een Crime File over de import van illegaal hout uit Papoea-Nieuw-Guinea. Greenpeace toont linken aan van Nederlandse importeurs met deze illegale houthandel. Binnen een week melden de importeurs dat ze zullen stoppen met de import van het foute bintangortriplex.
 • OERBOSSEN - In Engeland besluit de houtbranche geen hout meer te importeren uit Papoea Nieuw-Guinea. De Franse markt is eveneens voor een groot deel 'om'. Europa's grootste houtimporteur Fepco belooft uiteindelijk ook te stoppen met de import van bintangortriplex.
 • SLOOPSCHEPEN - De regering van Bangladesh besluit, in navolging van de Franse beslissing om een sloopschip terug te roepen, de SS Norway niet toe te laten tot haar wateren. Eerst moet het gifschip zijn ontdaan van alle gevaarlijke materialen. Aan boord bevindt zich nog minstens 1.250 ton asbest. In maart 2005 protesteerden Franse arbeiders die het schip in 1960 hadden gebouwd, tegen het dreigende vertrek van het scheepswrak naar een sloopstrand. Velen van hen zijn inmiddels ziek geworden van het asbest dat in het schip is verwerkt. Ze willen niet dat Aziatische arbeiders hetzelfde overkomt.
 • SLOOPSCHEPEN - De Franse president Chirac besluit het vliegdekschip de Clemenceau terug te roepen naar Frankrijk. Het gevaarte was, vol asbest en andere schadelijke stoffen, op weg naar een Indiaas sloopstrand. Het besluit valt na maanden van wereldwijde protesten, onder meer door asbestslachtoffers in Frankrijk, acties van Greenpeace en mensenrechtenorganisaties in India. De export van het gifschip was in strijd met internationale wetgeving zoals het Verdrag van Basel, dat de export van gevaarlijk afval verbiedt.
 • GENTECH - De Nederlandse supermarkten verkopen begin 2006 nog maar 16 producten met genetisch gemanipuleerde ingrediënten. Greenpeace heeft een boodschappenlijstje samengesteld met producten die algemeen verkrijgbaar zijn en genetisch gemanipuleerde ingrediënten bevatten. HEMA en supermarktconcern Laurus hebben afgelopen jaar een flink aantal gentech artikelen uit de schappen weten te werken. Albert Heijn en Superunie hebben samen 12 van de 16 gentech producten in de schappen staan.
 • OERBOSSEN - Brazilië besluit 6,4 miljoen hectare regenwoud in het Amazonegebied te beschermen tegen ontbossing. Greenpeace voert al jaren intensief campagne voor behoud van de Amazone, samen met de lokale bevolking. Eén van de eisen is bescherming van het gebied dat nu is aangewezen door de Braziliaanse regering: Middle Land, in het hart van de Amazone in de staat Para. Dit kwetsbare gebied ligt vlak langs een belangrijke hoofdweg, wat het extra aantrekkelijk maakt voor de houtkappers.
 • FOTO’S - Twee Greenpeace-foto's slepen prijzen in de wacht bij de prestigieuze World Press Photo Awards. Daniel Beltra maakte voor Greenpeace een foto van een rivierboot die is vastgelopen op een zandbank in de Amazone. Het beeld laat de grote droogte in de Amazone zien en krijgt de derde prijs in de categorie 'natuur'. Een foto over de nog altijd voortdurende gevolgen van de kernramp in Tsjernobyl ontvangt een eervolle vermelding. Dit beeld is vastgelegd door de Nederlandse fotograaf Robert Knoth.
 • OERBOSSEN - Een derde deel van het unieke Great Bear Rainforest in Canada wordt beschermd tegen de vernietigende houtkapindustrie. Tien jaar lang voerden Greenpeace, andere milieuorganisaties en lokale indianenstammen campagne voor behoud van dit gematigde regenwoud. Onder meer in Nederland, waar Greenpeace actie voerde tegen de import van western red cedar uit dit Canadese oerbos. Met als resultaat het besluit van de overheid dat twee miljoen hectare oerbos volledig zal zijn beschermd! Voor de rest van het regenwoud worden regels opgesteld voor duurzaam gebruik.
 • SOLAR GENERATION - De jongerenbeweging Solar Generation maakt een energieke start in Nederland. In het eerste halfjaar toert Solar Generation langs twaalf universiteiten en hogescholen en neemt deel aan beurzen en festivals. Twee Solar-studenten reizen naar de internationale klimaattop in Canada. En studenten van de afdeling Design and Technology van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht ontwerpen drie zeer vernieuwende en erg mooi vormgegeven producten, zoals een parasol met zonnepanelen.
 • PIRATENVISSERIJ - De Scandinavische diepvriesgigant Findus stopt met de verkoop van illegaal gevangen vis, nadat Greenpeace op de Zweedse tv onthult hoe de vis illegaal uit de Barentszee is gehaald. Volgens schattingen is 30% van de kabeljauw - en 40% van de totale visvangst - uit deze zee illegaal gevangen. Findus bleek bovendien nauwe banden te onderhouden met dubieuze visbedrijven als de grote Deense vishandelaar Kangamiut en het Chinese Pacific Andes.
 • WALVISSEN -  Ruim 21.000 Argentijnse cyberactivisten halen het populaire visproductenbedrijf Pesquera Santa Elena over geen zaken meer te doen met Nissui. Nissui is voor een derde eigenaar van Kyodo Senpaku, dat de Japanse walvisvloot beheert. Binnen twee dagen belooft Santa Elena Greenpeace geen surimi meer van Nissui te zullen kopen én 60.000 dollar te schenken voor walvisbescherming, als ze de afspraak ooit zou schenden.
 • WALVISSEN- In Groot-Brittannië bevestigen klimmers een enorm spandoek aan het hoofdkantoor bevestigden van ASDA, de supermarktketen van Walmart. Binnen een uur worden ze uitgenodigd voor een gesprek. ASDA belooft snel te komen met een beleid voor duurzame visproducten en haalt onmiddellijk een aantal bedreigde vissoorten van de winkelschappen.
 • WALVISSEN - Zeventien landen roepen Japan op te stoppen met de dodelijke walvisjacht. Ze willen dat Japan zijn schepen terughaalt uit het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan. 'Japan doodt momenteel elk jaar meer walvissen bij Antarctica dan in de afgelopen 31 jaar', schrijven de overheden. Ze maken zich grote zorgen over het voortbestaan van vinvissen en bultruggen, door de Japanse jacht.

2005

 • KERNENERGIE - Het Gerechtshof Amsterdam geeft Greenpeace Nederland gelijk: de Europese eigenaar van de kernreactor in Petten, Euratom, moet worden vervolgd. Minister van Justitie Donner wilde hield juridische stappen tegen vanwege mogelijke 'immuniteit' van Euratom. In september 2003 constateerde de politie een ernstige milieuovertredingen bij vier bedrijven die werken op het terrein van de Pettense reactor. De drie andere bedrijven zijn hiervoor al veroordeeld.
 • KERNENERGIE - Het Franse gerechtshof bepaalt dat het opslaan van buitenlands kernafval door opwerkingsfabriek COGEMA illegaal is. 'De afkoelingsperiode mag geen onderdeel zijn van de periode van technische voorbereiding', stelt de rechter. Gebruikte brandstofstaven moeten dus afkoelen in het land van herkomst en mogen niet in het opslagbad van de Franse opwerkingsfabriek liggen, in afwachting van mogelijke opwerking. Een week later stuurt Borssele, de rechterlijke uitspraak negerend, toch twee containers met gebruikte kernbrandstof naar La Hague. Greenpeace vraagt de rechter de komst van dit Nederlandse afval te verbieden.
 • ZONNE-ENERGIE - De kleine, klimaatvriendelijke koelkast SolarChill blijkt uitstekend te werken. Dankzij deze mobiele koeling op zonne-energie kunnen vaccins en voedsel naar gebieden worden gebracht, waar geen elektriciteit is. Greenpeace heeft deze technologische vernieuwing ontwikkeld in samenwerking met de VN-ontwikkelingsorganisatie (UNEP) en de Wereldgezondheidsorganisatie.  In 2005 is het apparaat uitgebreid getest, in 2006 wordtl de de SolarChill gepresenteerd op een grote internationale tentoonstelling.
 • WALVISSEN - De Ocean Defenders van Greenpeace varen met de Esperanza en de Arctic Sunrise naar de Zuidelijke Oceaan bij Antarctica. Ze zijn vastbesloten om de Japanse walvisjagers tegen te houden. Ze laten miljoenen mensen over de hele wereld zien hoe de walvissen worden afgeslacht. Met gevaar voor eigen leven blijven ze 61 dagen op zee. Ze varen vlak voor de harpoenen met explosieven langs, hun boten raken beschadigd en ze worden geramd door een Japanse walvisvaarder. Zo vertragen ze de jacht en zorgen ervoor dat de walvisjagers veel minder walvissen vangen dan ze van plan waren.
 • KERNENERGIE - Ruim de helft van de Europeanen is tegen kernenergie. De Eurobarometer van de EU meldt dat een meerderheid van de Europese burgers pas voor kernenergie is, als voor het afval een veilige en duurzame oplossing is gevonden. Niet-gouvernementele organisaties als milieuorganisaties en wetenschappers: dat zijn de informatiebronnen waarin Europeanen het meeste vertrouwen hebben als het om kernenergie gaat. Onderaan het betrouwbaarheidslijstje staan de nucleaire industrie en de media.
 • KLIMAATVERANDERING - De uitkomst van de internationale klimaattop in Montreal biedt perspectief om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. De 157 landen die het Verdrag van Kyoto hebben ondertekend besloten in Canada om ook afspraken te gaan maken voor de periode na 2012. Een belangrijke beslissing, want verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, hebben geprobeerd om concrete afspraken te voorkomen.
 • OCEANEN - Greenpeace start de Ocean Defenders-tour, de meest ambitieuze Greenpeace-expeditie ooit. Een jaar lang voert Greenpeace actie om de oceanen - en alles wat daarin leeft - te beschermen. Van de Azoren tot Antarctica, van de Stille Oceaan tot de Rode Zee, de Esperanza zal varen naar plekken waar maar weinig mensen zijn geweest. Een belangrijk doel van de expeditie is het opzetten van een wereldwijd netwerk van zeereservaten. Aan het einde van de reis zullen we op een Google Map in kaart hebben gebracht waar deze zeereservaten moeten komen.
 • ENERGIE - Het CDA besluit de door Greenpeace ontwikkelde EnergyBox bij 10.000 huishoudens uit te proberen; de Tweede Kamer maakt enkele miljoenen vrij voor deze pilot. Met de EnergyBox kan een huishouden eenvoudig minstens tien procent energie besparen. De consument kan de inhoud van de besparingsbox zelf samenstellen: van spaarlampen, standby killers en een slimme energiemeter tot een energieprestatieadvies. Mocht de proef slagen dan krijgen alle Nederlandse huishoudens in 2007 de EnergyBox.
 • OERBOSSEN/GENTECH - In Argentinië verslaan de 'Greenpeace Jaguars' de bulldozers die het noordelijke bosgebied Pizarro omver walsen voor de aanleg van gentech sojaplantages. Maandenlang doken de met jaguar-patroon beschilderde Greenpeace-actievoerders overal op waar de graafmachines hun vernietigende werk deden. Samen met Wichi-indianen en met de steun van beroemdheden als voetballer Maradona, is de kaalslag nu gestopt: de Argentijnse president besloot dat Pizarro weer een natuurpark wordt.
 • SOLAR GENERATION - De jongerenbeweging Solar Generation die Greenpeace enkele jaren geleden startte, breidt zich steeds verder uit. Jongeren in Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, de VS, op de Filippijnen, in China en India bedenken zelf projecten om het klimaat te helpen. Zo hebben Californische studenten ervoor gezorgd dat een deel van hun universiteitscomplex op groene energie is overgestapt én veel energie bespaart. Duitse ingenieurs in opleiding plaatsten zonnepanelen in het Indiase dorpje Dharmasala. In 2005 gaan ook in Nederland studenten van hogescholen en universiteiten aan de slag met campagnes voor duurzaam energiegebruik in hun eigen omgeving.
 • WALVISSEN - In Korea bereiken Greenpeace en lokale leiders van de Jangsaengpo gemeenschap geheel onverwachts overeenstemming met elkaar. Greenpeace is aanwezig met een 'Walvis Ambassade', vanwege de jaarlijkse bijeenkomst van de Internationale Walvisvaart Commissie. De lokale gemeenschap, die jarenlang leefde van de walvisjacht, stond vijandig tegenover de ambassade. Maar na verduidelijkende gesprekken staan ze nu open voor duurzame, maar winstgevende alternatieven zoals walvistoerisme. Voor de walvissen verander de IWC weinig: de commerciële jacht wordt niet hervat, maar beter beschermd zijn ze ook niet.
 • GIFTIGE STOFFEN - Sony en Sony-Ericsson besluiten na gesprekken met Greenpeace geen schadelijke stoffen meer te gebruiken in hun producten. De twee toonaangevende elektronicaproducenten stappen wereldwijd over op onschadelijker alternatieven. Later volgt elekrtonicagigant LG met eenzelfde beslissing. Ook Motorola, producent van mobiele telefoons, besluit broomhoudende vlamvertragers en PVC in de ban te doen.
 • OERBOSSEN - Ruim 25.000 mensen bestellen de speciale kettingzaagringtone op hun mobiele telefoon. Daarmee steunen ze de campagne van Greenpeace voor het behoud van oerbossen.
 • OERBOSSEN - Kopieerfabrikant Xerox besluit geen houtpulp meer te gebruiken dat uit de noordelijke Finse bossen komt. Aanleiding is de campagne van Greenpeace voor de Finse oerbossen. Cyberactivisten oefenden druk uit op bedrijven als Xerox, die papier afnemen van de Finse gigant Stora Enso. Stora Enso weigert te garanderen dat zijn houtpulp níet uit oerbossen komt.
 • OERBOSSEN - De eerste Nederlandse roman op FSC-papier komt uit: Anna Enquist, De Thuiskomst. Vorig jaar sprak Greenpeace met 14 Nederlandse uitgevers af dat ze alternatieven zouden zoeken houtpulp uit oerbossen. Het boek van Enquist is gedrukt op papier gemaakt van FSC-gecertificeerde houtpulp: oerbosvrij dus.
 • OERBOSSEN -  Sámi-rendierhoeders en Greenpeace voeren samen een intensieve campagne voor het behoud van de Finse oerbossen. In Upper Lapland richten actievoerders bij -30° C een Forest Rescue Station in. Na wekenlang ijskoud actievoeren besluiten staatsbedrijf Metsähallitus en hout- en papiergigant Stora Enso de kap op te schorten tot juni. Metsähallitus gaat bovendien in onderhandeling met de inheemse Sámi. Helaas breekt het bedrijf dat overleg in augustus eenzijdig af.
 • OERBOSSEN: De Demokratische Republiek Congo bevriest alle nieuwe concessie-uitgaven aan houtkapbedrijven en zal de Congolose bosbouwsector gaan hervormen. Meer dan 40 miljoen hectare regenwoud is daarmee voorlopig beschermd tegen de (illegale) houtkap. Greenpeace doet in het land al langere tijd onderzoek naar illegale activiteiten in de bosbouwsector.
 • BIOMASSACENTRALE - Een gedegen KEMA-rapport toont aan dat biomassacentrales in Nederland technisch én financieel haalbaar zijn. Vier kleinere centrales die samen een vermogen hebben van 1.000 MW, kunnen 2 miljoen huishoudens van stroom voorzien. Het rapport kwam tot stand na een actie van Greenpeace bij elektriciteitsbedrijf E.On. Greenpeace stelde voor samen onderzoek te doen naar de mogelijkheden van biomassa. E.On nam die uitdaging aan.
 • GENTECH - Een tijdlang komt geen korrel maïs uit de Verenigde Staten Europa binnen. Grote partijen maïs blijken besmet te zijn met Bt10 maïs, die niet is toegestaan in Europa. De Europese Commissie schrikt wakker en besluit in feite tot een importstop van maïs uit de VS. Die maïs mag namelijk alleen ingevoerd worden met een certificaat waarin staat dat het gewas vrij is van genetisch gemanipuleerde BT10. En het Zwitserse Syngenta heeft (nog) geen goede test om Bt10 op te sporen en kan dus niet aantonen dat zijn maïs Bt10-vrij is.
 • GENTECH - Greenpeace onthult dat in de Chinese provincie Hubei verboden genetisch gemanipuleerde rijst verkocht wordt. In 2004 is naar schatting rond de duizend ton van de illegale rijst in omloop gebracht. De rijst is mogelijk ook geëxporteerd naar andere landen en vermoedelijk komt in 2005 nog meer van deze zogenaamde Bt-rijst in de handel. De rijst is door genetische manipulatie resistent gemaakt tegen insecten.
 • SLOOPSCHEPEN - Duizenden mensen doen mee aan een cyberactie van Greenpeace tegen de aanleg van een sloopschepenstrand in Kakinada Beach in India. De Indiase overheden hebben naar aanleiding van het protest onderzoek laten doen. Dat levert het advies op om geen sloopschepenstrand te beginnen in Kakinada. Het project is daarmee van de baan. Dat is goed nieuws voor de vissers van Kakinada Beach, de prachtige stranden en het nabijgelegen Coringa mangrove natuurgebied.
 • ILLEGALE HOUTKAP - Greenpeace is tevreden met de arrestatie van G. van K., op verdenking van betrokkenheid bij oorlogsmisdaden in het Afrikaanse Liberia. Van K. stond jarenlang aan het hoofd van twee houtkapbedrijven, OTC en RTC. De VN-Veiligheidsraad en de Britse milieuorganisatie Global Witness bracht deze bedrijven in verband met illegale wapenhandel en illegale houtkap in Liberia. Al sinds 2001 vraagt Greenpeace de internationale houthandel geen zaken te doen met de houtkapbedrijven van Van K.
 • KLIMAATVERANDERING - Een klein vlaggetje ging uit in het voorjaar: het Kyoto Protocol werd officieel van kracht. De ondertekenaars beloven de uitstoot van het broeikasgas CO2 (kooldioxide) omlaag te brengen. Ze zullen in 2010 gemiddeld 5,2% minder uitstoten dan ze in 1990 deden. Helaas doet de grootste vervuiler - de VS - niet mee. Bovendien is 5,2% vermindering veel te weinig om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan: dat zou 80% in 2050 moeten zijn.
 • GENTECH - Uit onderzoek van Greenpeace blijkt dat de Europese markt vrijwel gesloten is voor genetisch gemanipuleerde voeding. Nog maar 77 van de duizenden producten bevatten gentech ingrediënten. De Europese markt heeft is goed voor een jaarlijkse voeding- en drankverkoop van 1.000 miljard euro. Geëtiketteerde gentech producten hebben nauwelijks toegang tot die markt, blijkt uit het onderzoek. In Nederland worden begin februari 2005 nog maar 15 check sandra gentech producten verkocht.
 • WINDMOLENS - Shell en Nuon kunnen eindelijk een windmolenpark gaan bouwen in de Noordzee. De Raad van State verwierp begin 2005 de laatste bezwaren tegen de verleende milieuvergunningen. Greenpeace maakt zich al jaren sterk voor meer windmolenparken op zee: daar waait de wind het hardst en leveren windmolens dus het meeste energie op.
 • ZONNE-ENERGIE - In 2020 kan zonne-energie wereldwijd meer dan 1 miljard mensen in hun stroombehoefte behoefte voorzien, 2,2 miljoen banen opleveren en 169 miljoen ton CO2 per jaar aan uitstoot besparen. Dat is gelijk aan de uitstoot van 75 steenkool gestookte elektriciteitscentrales. Dit concluderen Greenpeace en de Europese Photovoltaic Industry Association (EPIA) in het rapport 'Solar Generation II'.

2004

 • SANDRIEN - Eindelijk wordt de giftige chemicaliëntanker de Sandrien schoon gesloopt in de Amsterdamse haven. In 2002 had dit sloopschip een wereldprimeur: na acties van Greenpeace en verschillende juridische procedures besloot de Raad van State dat het schip (gevaarlijk) afval was. De milieu-inspectie legde de Sandrien in 2001 aan de ketting. Het vaartuig was vol asbest en giftige stoffen onderweg naar een sloopstrand in India.
 • BIOMASSACENTRALE - Europa's op een na grootste elektriciteitsbedrijf E.On neemt de uitdaging van Greenpeace aan: samen onderzoeken ze de mogelijkheden voor een grootschalige biomassacentrale. De milieuorganisatie parkeerde kruiwagens vol biomassa voor het hoofdkantoor. Het is de eerste keer dat E.On openlijk kijkt naar alternatieven voor conventionele energiecentrales.
 • SLOOPSCHEPEN - De 163 landen die het Verdrag van Basel hebben ondertekend, beschouwen sloopschepen wél als gevaarlijk afval. Dit historische besluit is een direct gevolg van jarenlang intensief campagnevoeren door Greenpeace. Het Verdrag van Basel verbiedt de export van gevaarlijk afval van rijke naar arme landen. Greenpeace verwacht binnen 2 jaar internationale regelgeving die scheepseigenaren verplicht hun zeeschepen schoon en veilig te slopen.
 • SLOOPSCHEPEN - Het milieucomité van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) besluit dat de IMO bindende wetgeving moet opstellen voor sloopschepen. De bouw van schone schepen komt daarmee binnen handbereik. Ook zullen eigenaren de schadelijke stoffen op nog varende schepen moeten vervangen. En schepen krijgen een 'groen paspoort': een lijst met alle gevaarlijke materialen aan boord.
 • WINDENERGIE - Windmolenparken op zee komen een stapje dichterbij. Van de Nederlandse regering mogen bedrijven eindelijk een vergunning aanvragen om zo'n park te bouwen. Maar daarna worden ze weer het moeras ingestuurd: er is geen enkele procedure opgezet voor hoe dat dan moet.
 • OERBOSSEN - De spannende Greenpeace-film 'From their homes to yours' wint de milieu-Oscar: de Panda Award 2004. Het verhaal: het leven van een doorsnee gezin wordt wreed verstoord door kettingzagen en bulldozers die kappen in oerbossen. De gevolgen voor onder meer gorilla's zijn enorm. In de film spelen onder meer Sir David Attenborough en filmster Ewan McGregor (Star Wars).
 • CITES - Grote witte haaien, Napoleonvissen, de zeldzame Irrawaddy dolfijnen en de dwergvinvissen zijn hun voortbestaan weer even zeker. Ze zijn in Thailand op lijst 2 van CITES gezet. Dat bindt de handel in deze soorten aan strikte regels. CITES is het verdrag over de internationale handel in bedreigde planten- en diersoorten. Ook de boomsoort Ramin - belangrijk voor oerang-oetans - kwam terecht op lijst 2. Helaas is de handel in ivoor beperkt toegestaan: een ernstige bedreiging voor de Afrikaanse olifant.
 • KERNENERGIE - De waarschuwing van Greenpeace over het verdwijnen van radioactief materiaal in Irak, dringt eindelijk door tot het Internationaal Atoomagentschap (IAEA). In de dorpen rond het nucleaire complex Tuwaitha trof Greenpeace in 2003 radioactieve bronnen en geplunderd materiaal aan. In juni 2004 stuurde ze nogmaals videobeelden en een rapport naar het IAEA. Nu slaat het atoomagentschap alarm richting VN-Veiligheidsraad.
 • SLOOPSCHEPEN - Het prachtige strand van Bolama Beach in Guinee-Bissau blijft ongerept! De Spaanse plannen om in dit Unesco-natuurreservaat een vervuilende sloopwerf te beginnen, zijn van de baan. Greenpeace coördineerde een internationale coalitie die lokale organisaties ondersteunde met wereldwijde acties. Nu willen ze ook voorkomen dat de giftige oude schepen terechtkomen in andere West-Afrikaanse landen.
 • KLIMAAT - Kyoto is gered! De Russische Doema stemt in met dit verdrag, dat wereldwijd de uitstoot van broeikasgassen wil verminderen. Met de Russische handtekening treedt het Kyoto-verdrag eindelijk in werking. Greenpeace maakt zich al jaren sterk voor maatregelen die gevaarlijke klimaatverandering tegengaan. Kyoto draagt daaraan bij, maar het klimaat er nog lang niet mee gered.
 • GIFTIGE STOFFEN - Greenpeace is zeer verheugd over het Europese verbod op giftige ftalaten (weekmakers) in kinderspeelgoed. Deze uiterst schadelijke stoffen worden gebruikt om PVC zacht en buigzaam te maken. Zeven jaar actievoeren werpt zijn vruchten af: de Europese Unie verbiedt drie ftalaten (DEHP, DBP en BBP) in alle speelgoed en kinderverzorgingsproducten. Drie andere (DINP, DIDP en DNOP) zijn alleen verboden in speelgoed voor kinderen tot drie jaar, dat ze in hun mond kunnen stoppen.
 • ELEKTRISCHE AUTO'S - Ford Europa draait na druk van Greenpeace zijn besluit terug, om honderden elektrisch aangedreven auto's in de VS te slopen. Driehonderd auto's worden nu verscheept naar Noorwegen. Daar kunnen potentiële kopers niet wachten tot de voertuigen aankomen.
 • GIFTIGE STOFFEN - Ruim een jaar na het Greenpeace-regenwateronderzoek treft ook de Provincie Zeeland de broomhoudende vlamvertrager HBCD aan bij Broomchemie. De concentraties in de lucht en het water rond Terneuzen bevestigen de uitkomsten van het Greenpeace-onderzoek. Broomchemie voelt nattigheid en plaatst nog vóór het bekend worden van de resultaten een filter op zijn fabriek. TNO onderzoekt na enkele maanden of dat helpt.
 • GMO - Greenpeace krijgt gelijk van de Raad van State: vier veldproeven met gentech appels, aardappels en koolzaad zijn ongeldig. Ten onrechte heeft het ministerie van VROM hiervoor vergunningen verleend in 2002 en 2003. Volgens de raad beoordeelde VROM de risico?s van de gewassen niet goed genoeg.
 • ILLEGAAL HOUT - De houtindustrie én de milieubeweging willen dat de Europese Unie de import van illegaal hout verbiedt. In een unieke gezamenlijke verklaring roepen ze de Nederlandse regering op zo'n verbod voor elkaar te krijgen. Ondertekenaars zijn Greenpeace, WNF, Milieudefenstie, NC-IUCN, ICCO en de Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen.
 • KERNENERGIE - Unaniem neemt de Tweede Kamer een CDA-motie aan: de regering moet voorkomen dat kerncentrale Borssele zijn afval laat opwerken zónder dat het parlement daarover kan meepraten. Ruim een week voor de motie bood Greenpeace de Kamerleden een vat radioactief slib aan. Het slib was afkomstig van de zeebodem bij de Franse opwerkingsfabriek COGEMA, waar het kernafval van Borssele wordt opgewerkt.
 • KLIMAAT - Unilever, Coca-Cola en McDonalds beloven milieuvriendelijk te gaan koelen. De multinationals zullen niet langer het broeikasgas HFK gebruiken, dat jarenlang de verboden ozonaantaster CFK verving. Lood om oud ijzer, vond Greenpeace en liet in 1992 de milieuvriendelijke koelkast Greenfreeze ontwikkelen. Daarvan zijn nu 100 miljoen in gebruik, gemaakt door producenten van Europa tot China. Greenpeace is blij met de concrete plannen van Unilever c.s., waarmee ze zich houden aan de afspraken tijdens de Olympische Spelen in Sydney.
 • GIFTIGE STOFFEN - Elektronicagigant Samsung besluit - na gesprekken met Greenpeace - geen giftige stoffen meer te verwerken in zijn producten. Nieuwe televisies, computers en mobiele telefoons zullen over enkele jaren vrij zijn van PVC, ftalaten, organotins en broomhoudende vlamvertragers. Samsung kiest voor het voorzorgprincipe: als een stof schadelijk kan zijn, moet je die niet gebruiken. Op de speciale productenwebsite van Greenpeace gaat het bedrijf van een rode naar een oranje status.
 • WALVISSEN - IJsland komt terug op zijn besluit de walvisjacht te hervatten, na een wereldwijde campagne van Greenpeace. Het land wilde 500 walvissen gaan vangen, maar beperkt dat nu tot 25. Goed nieuws, vindt Greenpeace, maar het zijn nog steeds 25 walvissen te veel. De milieuorganisatie zal de IJslandse praktijken op de voet blijven volgen.
 • ILLEGALE HOUTKAP - Een federale rechtbank in de VS verwerpt de aanklacht van de regering Bush tegen Greenpeace USA. Na een actie tegen de import van illegaal gekapt mahoniehout uit de Amazone, kreeg Greenpeace USA een aanklacht aan haar broek, terwijl justitie de illegale houtkappers ongemoeid liet. President Bush bestempelde Greenpeace zelfs als een 'criminele organisatie'. Wereldwijd werd de aanklacht gezien als een poging Greenpeace de mond te snoeren. Zonder succes dus.
 • GMO - Dankzij jarenlange druk van milieuorganisaties als Greenpeace en consumenten schort Monsanto de veldproeven op van zijn genetisch gemanipuleerde Roundup Ready tarwe. De beslissing past in een patroon: in april besloot Bayer CropScience zijn gentech maïs terug te trekken uit Groot-Brittannië.
 • ILLEGALE HOUTKAP - Ruim 17.500 mensen doen samen met Greenpeace aangifte van het gebruik van illegaal gekapt tropisch hout in Nederland. Ze roepen de Nederlandse regering op de import van illegaal hout te verbieden. Drie grote postzakken vol aangiftes gaan naar het ministerie van Justitie.
 • OERBOSSEN - Veertien Nederlandse uitgevers kiezen voor oerbosvriendelijke boekproductie. Ze stoppen met het gebruik van houtpulp uit oerbossen. Samen met Greenpeace bekijken de uitgevers hoe ze FSC-gecertificeerde houtpulp kunnen gebruiken. Schrijvers als J.J. Voskuil, Lydia Rood en John Updike steunen dit initiatief. Boeken van onder meer J.K. Rowling en Isabel Allende zijn al gedrukt op oerbosvrij papier.
 • OCEANEN - De Internationale Maritieme Organisatie (IMO) doet waarvoor Greenpeace al jaren lobbyt: de Oostzee is aangewezen als 'Bijzonder kwetsbaar zeegebied'. Olietankers en andere gevaarlijke transporten over deze zee worden nu aan striktere regels gebonden.
 • GIFTIGE STOFFEN - Ruim 1.300 mensen reageren vrijwel meteen na een oproep van Greenpeace in het radioprogramma 'Vroege Vogels'. Ze willen hun bloed laten testen op giftige stoffen. 80 mensen worden geselecteerd op leeftijd, geslacht en regio. Ook 11 bekende Nederlanders doen mee aan het Greenpeace-bloedonderzoek.
 • ILLEGALE HOUTKAP - Onder druk van het Greenpeace-schip Rainbow Warrior verwijdert de Indonesische marine een vrachtschip uit haar wateren. De kapitein van het vrachtschip wil illegaal gekapt hout uit de oerbossen van Kalimantan laden en exporteren. De actie vindt plaats tijdens de biodiversiteitstop van de Verenigde Naties in Kuala Lumpur (Maleisië).
 • BOSSEN - De 180 deelnemende landen aan de biodiversiteitstop van de Verenigde Naties besluiten een plan op te stellen voor de bescherming van bedreigde planten- en diersoorten. In 2010 ligt er een plan voor de bescherming op het land, onder meer tegen houtkap. Twee jaar later volgt een kaart met beschermde zeegebieden. Realisering van de mooie ideeën is afhankelijk van de financiering, die nog niet is geregeld.
 • WINDENERGIE - Het onderzoeksrapport Sea Wind Europe laat zien hoe álle huishoudens in Europa op windenergie kunnen draaien. Als de EU-lidstaten deze duurzame energiebron stimuleren, kunnen windturbines in 2020 genoeg elektriciteit leveren voor 150 miljoen Europese huishoudens. Dit onderzoek - in opdracht van Greenpeace - voorspelt een sterke groei van de Europese windindustrie, met grote windparken in zee.
 • GIFTIGE STOFFEN - Het vijftigste land ratificeert het Verdrag van Stockholm, dat het gebruik van twaalf zeer giftige stoffen wereldwijd verbiedt. Het verdrag treedt daarmee eindelijk in werking. Greenpeace en andere milieuorganisaties zetten zich jarenlang op allerlei manieren in voor dit verbod op zogeheten POP's (Persistent Organic Pollutants).
 • KLIMAAT - In Frankrijk verliest oliemaatschappij Esso een rechtszaak tegen Greenpeace. In de campagne 'Koop geen Esso' ontwikkelde de milieuorganisatie een parodie op het Esso-logo. Volgens de rechter valt deze actie onder de vrijheid van meningsuiting.
 • KLIMAAT - Met spectaculaire foto's vestigt Greenpeace de aandacht op de smeltende gletsjers van Patagonië. Hier liggen de grootste ijsmassa's van het zuidelijk halfrond, op Antarctica na. Klimaatverandering veroorzaakt een snelle terugtrekking van deze gletsjers. De afgelopen 7 jaren ging hier elk jaar 42 kubieke meter ijs verloren: genoeg om Nederland te bedekken met een ijslaag van 1 meter dik.
 • OERBOSSEN - De Braziliaanse regering besluit twee miljoen hectare Amazone regenwoud te beschermen. Dat gebied is ongeveer net zo groot als de helft van Nederland. In deze 'bewoonde reservaten' zoals ze nu officieel heten, krijgen de lokale stammen het collectief eigendomsrecht van het land en de grondstoffen. Grootgrondbezitters en illegale houtkappers worden eruit gezet. Vier jaar lang werkte Greenpeace samen met de gemeenschap van Porto Moz aan het instellen van beschermde gebieden.
 • GIFVRIJ - Puma, bekend van sportartikelen én parfum, besluit schadelijke stoffen te weren uit al zijn producten. Van schoenen tot tennisrackets: onder andere PVC en organotinverbindingen gaan eruit. Bovendien ontwikkelde het bedrijf een geurlijn zonder giftige stoffen als ftalaten en synthetische muskverbindingen, die vaak in parfums worden gebruikt. Aanleiding voor het Puma-besluit waren gesprekken die het bedrijf voerde met Greenpeace.
 • GIFTIGE STOFFEN - De laatste gifcontainer van de Andinet wordt eind januari eindelijk uit de Noordzee gehaald. Maar 63 losse vaten zijn nog steeds niet gevonden. In december verloor het schip een deel van zijn lading: een houtverduurzamingsmiddel met het uiterst giftige arseenpentoxide. Op aandringen van Greenpeace onderzoekt het Openbaar Ministerie of de verantwoordelijken vervolgd kunnen worden.

2003

 • ILLEGALE HOUTKAP - De Tweede Kamer neemt na intensief lobbywerk door o.m. Greenpeace een motie aan, die de regering opdraagt zich in te spannen voor een Europees invoerverbod op illegaal gekapt hout.
 • SLOOPSCHEPEN - Scheepvaartorganisaties en goedkope vlaggenlanden slagen er niet in om Greenpeace haar waarnemersstatus in de uiterst belangrijke scheepvaart-organisatie IMO (Inter-Governmental Maritime Organization) te ontnemen.
 • SLOOPSCHEPEN - Voor het eerst maken de lidstaten van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) afspraken over de schone sloop van schepen. Groot bezwaar: de afspraken zijn vrijwillig.
 • OCEANEN - De International Commission for the Conservation of Atlantic Tuna (ICCAT) verbiedt zijn lidstaten het gebruik van drijfnetten in de Middellandse Zee. Het verbod geldt nu ook voor mediterrane niet-EU landen.
 • SLOOPSCHEPEN - Een belangrijke doorbraak in de sloopschepencampagne van Greenpeace: het Verdrag van Basel erkent sloopschepen als afval, óók als zo'n vaartuig volgens internationale regels een schip is.
 • GIFTIGE STOFFEN - Sportartikelenfabrikant Asics mag van de rechter reclame maken voor zijn PVC-vrije producten. Een lobbygroep uit de chloorindustrie eiste een verbod hierop. Greenpeace schaarde zich aan de zijde van Asics in deze zaak.
 • BOSSEN - De Deni-indianen in het Braziliaanse Amazonewoud vieren de officiële afbakening van hun land, na 18 jaren strijd. De demarcatie - gesteund door Greenpeace - stelt een groot stuk regenwoud veilig voor de grootschalige houtkap.
 • GMO - De Europese Unie besluit tot etikettering van voedsel dat meer dan 0,9% genetisch gemanipuleerde ingrediënten bevat.
 • WALVISSEN - De Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) neemt een resolutie aan,waarin staat dat de commissie ook verantwoordelijk is voor de bescherming van walvissen. Voorheen maakte de IWC alleen afspraken over de walvisvangst.
 • GROENE STROOM - Een mijlpaal in de strijd voor schone energie: Nederland telt meer dan twee miljoen afnemers van groene stroom.
 • GIFTIGE STOFFEN - Na 2 jaar actievoeren door Greenpeace gaat bijna 300 ton giftig kwikafval uit India retour afzender: Unilever in de Verenigde Staten.
 • GRIGORI PASKO - De Russische journalist en milieuactivist Grigori Pasko wordt vrijgelaten, na onder meer acties van Greenpeace en Amnesty International. Pasko filmde in 1993 de illegale dumping van radioactief afval.

2002

 • KLIMAATVERANDERING - Het Kolenconvenant wordt gesloten: kolencentrales mogen niet méér CO2 uitstoten dan gasgestookte elektriciteitscentrales. Bij de verbranding van kolen komt beduidend meer CO2 vrij dan bij de verbranding van gas. De overeenkomst is het resultaat van aanhoudende Greenpeace-acties in de jaren negentig
 • GROENE STROOM - Nederland besluit tot een nieuwe subsidieregeling voor groene stroom, die energiebedrijven stimuleert te investeren in o.m. windmolenparken.
 • GIFTIGE STOFFEN - Albert Heijn veroorzaakt een doorbraak in de stomerijwereld, met een nieuwe service aan zijn klanten: het chloorvrij stomen van kleding.
 • CITES - CITES besluit tot bescherming van mahoniebomen, de walvis- en de reuzenhaai en zeepaardjes. CITES is het internationale verdrag dat de handel in bedreigde planten en dieren regelt.
 • SANDRIEN - De Raad van State oordeelt dat het sloopschip de Sandrien giftig afval is. Het schip blijft aan de ketting in de Amsterdamse haven.
 • GIFTIGE STOFFEN - Nederland verbiedt het gebruik van giftige weekmakers (ftalaten) in zacht PVC speelgoed en kinderverzorgingsproducten. Het verbod gaat een stap verder dan het tijdelijke EU-verbod uit 1999.
 • GIFTIGE STOFFEN - Verbod in Nederland op de nieuwe broomhoudende vlamvertrager FR720. In 2003 bevestigt de Raad van State dit verbod.
 • GMO - De Europese Unie besluit tot etikettering van voedsel dat meer dan 0,9% genetisch gemanipuleerde ingrediënten bevat.
 • GIFTIGE STOFFEN - De Rotterdamse Chemiehaven wordt gesaneerd, een jaar nadat Greenpeace het zwaar vervuilde havengebied blokkeerde.
 • WINDENERGIE - In het Noorse Bergen besluiten de Noordzee-landen tot een snelle ontwikkeling van windenergie op zee.

2001

 • GROENE STROOM - De meeste Nederlandse energiebedrijven verkopen alsnog groene stroom voor dezelfde prijs als vuile stroom, nadat Greenpeace dreigt zelf goedkope groene stroom te zullen aanbieden.
 • OCEANEN - Zes jaar na de ondertekening treedt het VN-verdrag voor migrerende vissoorten in werking. Kabeljauw, tonijn, Alaska pollak en Patagonische zeebaars zijn nu formeel ook beschermd in internationale wateren.
 • BOSSEN - Na jaren actievoeren bereikt Greenpeace een akkoord met houtkapbedrijven en overheid over de bescherming van Canada's gematigde regenwouden in British Columbia
 • BOSSEN - De Braziliaanse overheid erkent de grondrechten van de Deni-indianen in het Amazonegebied, nadat Greenpeace ze hielp met het demarqueren (afbakenen) van hun leefgebied.
 • GIFTIGE STOFFEN - De Verenigde Naties verbieden in Stockholm twaalf zeer giftige stoffen, waaronder DDT, dioxine en PCB's.
 • GIFTIGE STOFFEN - De Internationale Maritieme Organisatie (IMO) verbiedt het gebruik van het giftige TBT, een middel dat wordt gebruikt tegen de aangroei van algen op zeeschepen.

2000

 • KERNENERGIE - De ondertekenaars van het OSPAR-verdrag - 15 Europese landen en de EU - verklaren dat opslag van kernafval de huidige opwerkingspraktijk zou moeten vervangen.
 • GMO - Ongeveer 130 landen worden het eens over een belangrijk verdrag: het Biosafety Protocol van de Verenigde Naties. Dit milieuprotocol is het allereerste milieuverdrag waarin is vastgelegd dat landen hun biodiversiteit (soortenrijkdom) moeten beschermen tegen de nadelige effecten van genetische manipulatie.
 • GMO - 75 bedrijven in Nederland weren genetisch gemanipuleerde ingrediënten uit hun levensmiddelen dankzij publicatie van een productlijst van Greenpeace.

1999

 • GIFTIGE STOFFEN - De Europese Unie besluit unaniem tot een moratorium op giftige weekmakers in sabbelspeelgoed van zacht PVC.
 • GMO - De Europese milieuministers besluiten voorlopig geen nieuwe genetisch gemanipuleerde gewassen op de markt toe te laten.
 • ZONNE-ENERGIE - Op Nederlandse huizen worden betaalbare zonnepanelen geïnstalleerd dankzij het Solaris-project van Greenpeace.

1998

 • GIFTIGE STOFFEN - De landen rond het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan ondertekenen het OSPAR-verbod op onder meer de dumping van olie-en gasinstallaties (zoals de Brent Spar) en het lozen van giftige en radioactieve stoffen in zee.
 • OCEANEN.  Na 15 jaar campagne voeren, waarin Greenpeace de gevolgen van deze netten aan de kaak stelde, werd er door de EU in 1998 een verbod ingesteld op grootschalige drijfnetten. Drijfnetten zijn destructieve vistechnieken waarin vele dolfijnen en walvissen verstrikt raken. Het net staat als een gordijn rechtop in het water en vissen raken er met hun kieuwen of andere uitsteeksels in verstrikt.  De wet ging in 2001 van kracht, maar helaas worden er nog steeds illegale grootschalige drijfnetten gevonden. Zo werd in 2008 nog een 2 km lang drijfnet door Greenpeace in beslag genomen.

   

1997

 • KLIMAAT - Het Kyoto Protocol wordt aangenomen, dat de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen moet beperken.

1996

 • KERNENERGIE - 135 landen, waaronder China, Rusland en de Verenigde Staten, ondertekenen als eerste stap tegen kernproeven het Algemeen Kernstop Verdrag (CTBT).
 • OCEANEN - Olieconcern Shell besluit het olieplatform Brent Spar niet te laten afzinken in de Noordzee.

  Brent Spar In 1995 komt Greenpeace in actie tegen het afzinken naar de zeebodem van het olieplatform de Brent Spar, vanuit het uitgangspunt: de zee is geen vuilnisvat. Na een bezetting van ruim drie weken ontruimt de Schotse politie het platform. Aanvankelijk had de actie succes. De eigenaar van de Brent Spar, Shell, ging door de knieën en het platform werd naar de Noorse kust gesleept om daar ontmanteld te worden. Het ging niet alleen om dit ene boorplatform, maar om de precedentwerking. De Brent Spar stond model voor de duizenden andere platforms die gedumpt dreigden te worden. Aan het eind van de campagne nam Greenpeace gehaast en op een verkeerde manier een monster. Op grond van dat monster berekende Greenpeace de olieinhoud van het platform. En die berekening klopte niet.

  Greenpeace erkende onmiddellijk de fout en publiceerde de juiste gegevens. De media reageerden woedend en volgt sindsdien de organisatie zeer kritisch. Nog scherper dan voorheen let Greenpeace er op dat berekeningen correct en op degelijke wijze worden uitgevoerd.

  De acties rond de Brent Spar leidden ertoe dat de meeste West-Europese landen vonden dat het dumpen van olieplatforms verboden moest worden. In 1998 viel de langverwachte beslissing: de landen rond het oostelijk deel van de Atlantische Oceaan ondertekenden het OSPAR-verbod op onder meer de dumping van olie- en gasinstallaties (zoals de Brent Spar) en het lozen van giftige en radioactieve stoffen in zee!

1995

 • GIFTIGE STOFFEN - De Esbjerg-verklaring: de landen rond de Noordzee verklaren het lozen van schadelijke stoffen terug te brengen. Doel is in een generatie (voor 2020) de concentraties door de mens geproduceerde gevaarlijke stoffen in het milieu tot nul te reduceren.

1994

 • WALVISSEN - De Internationale Walvisvaart Commissie stemt voor de instelling van een walvisreservaat bij Antarctica.
 • GIFTIGE STOFFEN - De landen van het Verdrag van Basel, dat de handel in afval regelt, besluiten de export van gevaarlijk afval van OESO-landen naar de rest van de wereld met ingang van 1998 te verbieden. Dat geldt ook voor afval dat wordt aangeboden voor 'recycling'.

1993

 • KERNENERGIE - Sinds 1975 is er een wereldwijd verbod op het storten van hoogradioactief afval in zee. In 1983 stellen de lidstaten van de Londen Conventie voor tien jaar een moratorium in op het dumpen van middel- en laagradioactief afval. In 1993 besluit de Londen Conventie eindelijk tot een permanent verbod op dumping van radioactieve stoffen in zee.

1992

 • VISSERIJ - De Verenigde Naties verbieden de grootschalige visserij met drijfnetten op volle zee. De Europese Unie neemt dit verbod in 1998 over en stelt dat vanaf 2002 ook in Europese wateren niet meer met drijfnetten mag worden gevist.

1991

 • OLIE - Van 1987 tot 1992 heeft Greenpeace een eigen basiskamp op Antarctica. Er worden acties gevoerd en Greenpeace is aanwezig bij de grote internationale vergaderingen van de landen die menen een graantje te kunnen meepikken van Antarctica's ongelooflijke rijkdom. In 1991 boekt Greenpeace een daverend succes: op Antarctica mag de eerste vijftig jaar niet naar kostbare delfstoffen als olie worden gezocht! En daarmee is de industrialisatie van het nu nog ongerepte Antarctica voor lange tijd van de baan.

1988

 • OCEANEN - De Londen Conventie stelt een wereldwijd verbod in op de verbranding van afval op zee met ingang van 1994.

1983

 • ZEEHONDEN - De Europese Gemeenschap besluit dat er geen huiden van jonge zeehonden meer mogen worden geïmporteerd. In 1989 verlengt de EG het importverbod definitief. Door deze beslissing neemt de jacht op zeehondenpups drastisch af.

1982

 • WALVISSEN - De Internationale Walvisvaart Commissie besluit de commerciële jacht op walvissen met ingang van 1986 voor vijf jaar te stoppen. Dit 'moratorium' bestaat nog steeds! En de meeste landen houden zich eraan.