Cookies helpen ons om jou beter over ons werk (en acties) te informeren. Wil je meer informatie?

De boosdoeners

‘Het Noordpoolgebied is gemaakt voor bedrijven als Shell’, zei een van Shells topmannen ooit. Niets is minder waar. Het seizoen 2012 werd gekenmerkt door ongeluk en nalatigheid. ‘Shell maakte er een potje van in 2012’, zei de Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken Ken Salazar botweg over Shells praktijken in het Noordpoolgebied. En Shell is niet alleen: er zijn nog een paar boosdoeners die een bedreiging vormen voor alles wat leeft in het Noordpoolgebied.

 
 
 
 
SHELL

Als een van de grootste oliemaatschappijen ter wereld wacht Shell ongeduldig op het openstellen van het Noordpoolgebied om te kunnen zoek en naar olie.

De oliemaatschappij heeft miljarden dollars uitgegeven aan vergunningen en licenties en wil in het Hoge Noorden proefboringen doen, voornamelijk in Alaska. Na een desastreus seizoen in 2012, gekenmerkt door een reeks veiligheidsblunders, kondigde de multinational aan een pauze in te lassen in 2013. Shell blijft echter trouw aan de boorplannen op de Noordpool en is vastbesloten in de Chukchizee en de Beaufortzee terug te keren zodra het kan.

Feiten op een rij
Sinds 1907
Status in Noordpoolgebied Wil proefboringen in 2014 hervatten
Winst 2012 467 miljard dollar
Aantal vaten per dag 3.300.000
Risicovolle activiteiten Teerzanden, diepzeeboren, schaliegas en schalieolie.
STATOIL

Het Noorse staatsbedrijf Statoil staat in eigen land bekend om zijn hoge kwaliteitseisen als het gaat om boren op zee. Dat maakt zijn plannen op de Noordpool des te dubieuzer.

Juist doordat de activiteiten van Statoil zijn goedgekeurd door de staat, stelt Noorwegen zich als land erg agressief op in het Noordpoolgebied. Noorwegen zou eigenlijk op kop moeten lopen als het gaat om het tegengaan van klimaatverandering, gezien de bijdrage die het land daaraan heeft geleverd. In plaats daarvan rekt het de grenzen steeds meer op voor boringen op de Noordpool. Statoil zal deze zomer pogen noordelijker naar olie te boren dan welk bedrijf of welke natie ook.

Feiten op een rij
Sinds 1972
Status in Noordpoolgebied Proefboringen in 2013
Winst 2012 117 miljard dollar
Aantal vaten per dag 2.100.000
Risicovolle activiteiten Teerzanden, schalieolie, schaliegas, diepzeeboringen
ROSNEFT

Rosneft is wereldkampioen olielekken op het vaste land. Het bedrijf heeft bijgedragen aan de verwoesting van duizenden levens en de vernietiging van het milieu van een hele regio.

De natuur van Siberië is verwoest met meer dan 14.000 gesprongen pijpleidingen per jaar en Rosneft liet het gebied in deze jammerlijke staat achter. Het is onwaarschijnlijk dat Rosneft wel verantwoordelijkheid zal tonen wanneer er milieukwesties spelen bij de ontwikkeling van activiteiten in de Noordelijke IJszee.

Feiten op een rij
Sinds 1993
Status in Noordpoolgebied Seismische activiteiten in 2013, proefboringen in 2014
Winst 2012 92 miljard dollar
Aantal vaten per dag 2.454.000
Risicovolle activiteiten Schalieolie
GAZPROM

Gazprom - een urgente bedreiging voor de Noordpool – is van plan dit jaar nog olie omhoog te halen in het Prirazlomnoye-veld.

Gazprom negeert het feit dat er geen effectieve technieken bestaan om olielekken te stoppen en op te ruimen in de Noordelijke IJszee. In openbaar gemaakte overheidsdocumenten staat de waarschuwing dat het opruimen van olie in het ijskoude water nagenoeg onmogelijk is. Bovendien maken fouten, die zeker gemaakt worden, het fragiele Arctische milieu kapot.


 

Feiten op een rij
Sinds 1989
Status in Noordpoolgebied Productie van olie in 2013
Winst 2012 158 miljard dollar
Aantal vaten per dag Onbekend
Risicovolle activiteiten CBM (in kolen opgeslagen methaangas)