Cookies helpen ons om jou beter over ons werk (en acties) te informeren. Wil je meer informatie?

Amnestie voor de Arctic 30

Opgelucht, maar geen reden voor feest

Nieuwsartikel - 18 december, 2013
Update vrijdag 27 december: Vanavond zetten Faiza Oulahsen en Mannes Ubels eindelijk weer voet op Nederlandse bodem. Ook de rest van de Arctic 30 zullen vandaag of komend weekend weer met hun vrienden en familie herenigd worden.

De Arctic 30 krijgen amnestie van Rusland. Na twee lange maanden in een Russische cel en verdacht van ernstige misdaden, reageren ze opgelucht. Feestvieren doen ze niet. Want, zo zeggen ze zelf: 'Er is geen amnestie voor de Noordpool'.

Van links naar rechts: Sini Saarela (FIN), Alexandra Hazel Harris (UK) en Camila Speziale (ARG), in St.Petersburg.

 

 

‘Ik ben blij dat ik mijn vrijheid die mij onrechtmatig afgenomen is terugkrijg, maar niet dankbaar. Dit is het einde van de inleiding maar de strijd om de Noordpool veilig te stellen is nog maar net begonnen.' Zo reageerde Mannes Ubels vanuit Sint-Petersburg. Mannes was hoofdmachinist aan boord van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise toen het in internationale wateren werd geënterd door gewapende Russische commando's. Het schip was daar om vreedzaam te protesteren tegen de boorplannen van Gazprom en andere oliemaatschappijen. Protesteer ook door Shell te vragen de banden met Gazprom te breken >>

Ook Faiza Oulahsen, de andere Nederlandse opvarende, springt geen gat in de lucht. ‘Met de amnestie - die over een aantal uur definitief is - lijkt het erop dat de juridische procedures gestaakt zullen worden. We hebben vreedzaam geprotesteerd tegen riskante olieboringen in het Noordpoolgebied, en nu na 2 maanden cel krijg ik amnestie voor een misdrijf dat ik niet gepleegd heb. Voor mijn Russische collega’s kan dit serieuze implicaties voor hun toekomst hebben als zij amnestie accepteren.’

Onderzoek gesloten

Door het accepteren van amnestie bekennen de Arctic 30 geen schuld, maar wordt het strafrechterlijk onderzoek naar hen wel gesloten. Het is onduidelijk wanneer ze Rusland mogen verlaten want op dit moment hebben ze niet de juiste stempels in hun paspoort. Het lot van de Arctic Sunrise, momenteel in beslag genomen in Moermansk, blijft onzeker ondanks het bevel van het Internationaal Zeerechttribunaal (ITLOS) dat het moet worden vrijgegeven.

Bedreiging blijft

Peter Willcox, kapitein van de Arctic Sunrise, reageert ook: 'Misschien kan ik binnenkort naar mijn familie gaan, maar ik had nooit beschuldigd mogen worden en gevangen worden gezet. We voeren noordwaarts om getuige te zijn van een extreem groot gevaar voor het milieu en werden daarvoor bestormd door gemaskerde mannen met messen en geweren. Nu is het bijna voorbij, maar er is geen amnestie voor de Noordpool. Dit rijke maar fragiele natuurgebied blijft bedreigd door oliemaatschappijen en de almaar stijgende temperatuur op aarde.'

Bedankt!

Onze roep om de vrijlating van de Arctic 30 heeft geleid tot 860 protesten in 46 landen en in meer dan 150 steden over de hele wereld. Meer dan 2,6 miljoen mensen schreven een brief aan de Russische ambassadeurs in hun land. Onder hen Sir Paul McCartney, Madonna, Jude Law, Marion Cotillard, Ewan McGregor, Juliette Lewis, Ricky Martin en Edward Norton. Politieke steun kregen we onder andere van de Braziliaanse president Dilma Rousseff, Angela Merkel, David Cameron, François Hollande, Ban Ki-moon en Hillary Clinton.

Wij zijn intens dankbaar voor alle steun, hulp en de warmte die de Arctic 30 hebben gekregen. Maar klaar is het nog lang niet. Zolang de Noordpool niet beschermd is, gaan wij door met actievoeren.

 

De energierevolutie is niet te stoppen

Met jouw hulp overtuigen we trage politici en vervuilende bedrijven. Schone energie heeft de toekomst!

Bekijk jouw mogelijkheden >>

 

 

Onderwerpen