Volg ons   

DE STRIJD OM DE NOORDPOOL


2016

21 december 2016: Obama weert oliebedrijven permanent uit Noordpoolgebied

Een groter kerstcadeau kunnen we ons haast niet voorstellen: president Obama en zijn Canadese collega Trudeau hebben grote delen van de Noordpool permanent beschermd. Oliebedrijven als Shell wordt dus definitief de deur gewezen. Een fantastisch succes voor de inheemse bevolking in Alaska en de ruim 8 miljoen mensen die zich hebben uitgesproken voor de Noordpool.


8 juli 2016: sleepnetten verwoesten zeebodem Noordpool

Oliebedrijven mogen dan een voor een de Noordpool verlaten, industriële vissers zien juist hun kans schoon. Waar voorheen het hele jaar dik ijs lag, kunnen vissers nu steeds verder het Noordpoolgebied binnendringen. Met hun zware sleepnetten maken ze de prachtige onderwaternatuur kapot. In deze video zie je de gevolgen. Greenpeace voert campagne om van dit gebied een zeereservaat te maken.


21 juni 2016: Een piano op de Noordpool

De beweging van vrienden van de Noordpool blijft maar groeien: in juni passeerde de teller de 8 miljoen! Om deze mijlpaal te vieren, voer de Italiaanse toppianist Ludovico Einaudi mee op onze ijsbreker Arctic Sunrise naar het Hoge Noorden. Drijvend op de Noordelijke IJszee bracht hij met zijn vleugel een uniek concert ten gehore. Deze video van zijn pianospel ging de wereld over en werd binnen enkele weken meer dan een miljoen keer bekeken.


8 juni 2016: Boren naar olie in het Noordpoolgebied lijkt een no-go te zijn geworden

Sinds Shell zich onder grote publieke druk terugtrok lijkt boren naar olie in het Noordpoolgebied een no-go te zijn geworden. Het Spaanse oliebedrijf Repsol sluit zijn kantoor in Alaska. De 93 leases waarover het bedrijf beschikte, waren waardeloos geworden, omdat er geen andere bedrijven meer zijn waarmee kan worden samengewerkt om het gebied te exploiteren, aldus Repsol zelf.


25 mei 2016: McDonalds zegt nee tegen Noordpoolvis

Een aantal grote visserijbedrijven, waaronder alle bedrijven in Noorwegen en een aantal grote in Rusland, spreken af dat ze de kabeljauwvangst niet uitbreiden in de voorheen bevroren Barentszee. Honderdduizenden mensen riepen grote merken als Iglo en McDonalds op om niet langer Noordpoolvis te accepteren.


10 maart 2016: VS & Canada sluiten klimaatakkoord
Obama tekent voor klimaat

President Obama en de kersverse Canadese premier Justin Trudeau sluiten een pact om de klimaatcrisis te bestrijden. In het akkoord staat specifiek vermeld dat industriële activiteiten in het Noordpoolgebied altijd gestoeld moeten zijn op ‘wetenschappelijke feiten’. Wat Greenpeace betreft is het duidelijk: de Noordpool moet off limits zijn voor oliebedrijven en industriële vissers.


2 maart 2016: Greenpeace onthult schadelijke visserij

Niet alleen oliebedrijven denken hun slag te slaan door het zich terugtrekkende ijs; ook industriële vissersschepen zetten hun koers noordwaarts. Unieke ecosystemen die lange tijd afgeschermd waren van menselijke activiteiten, dreigen in korte tijd te worden verwoest door sleepnetten. Greenpeace legt bloot hoe grote bedrijven als Iglo bijdragen aan deze misstand.


2015

11 december 2015: Een wereldwijd klimaatakkoord

Eind 2015 werden in Parijs 195 landen het eens over een historisch klimaatakkoord, dat ernaar streeft de temperatuur deze eeuw met niet meer dan 1,5 graad te laten stijgen. Er is best wat aan te merken op het akkoord, maar het is en blijft een historisch moment voor het klimaat en kwetsbare gebieden als de Noordpool.


Shell stopt boringen Noordpoolgebied
ijstaart

Shell maakt bekend ‘voor de voorzienbare toekomst’ te stoppen met olieboringen in het Noordpoolgebied. De resultaten van de proefboringen vallen tegen, de kosten zijn hoog, en de regelgeving in offshore Alaska is ‘onvoorspelbaar’. En er zijn bijna 7.5 miljoen mensen samen met Greenpeace faliekant tegen Noordpoolboringen. De Noordpool werd de gelopen jaren een icoon van de milieu- en klimaatbeweging. Een van de laatste stukken ongerepte natuur op aarde, bedreigd door precies die bedrijven die ervoor zorgen dat het poolijs smelt. Van Seattle tot Groningen, van Vancouver tot Nigeria: overal kwamen mensen in actie tegen Shell en vóór bescherming van de Noordpool.


40 dagen zonder Shell
Shell hell

13.380 mensen rijden 40 dagen lang Shell voorbij. Door dit protest tegen de Noordpoolboringen, werd er ruim 2,5 miljoen liter olie niet bij Shell getankt


Protest bij Shell kantoor
Shell goes bananas

Actievoerders en vrijwilligers van Greenpeace plaatsen een enorme banaan op het Shell kantoor aan het IJ in Amsterdam. Shell heeft ze niet meer op een rijtje; Shell goes bananas.


Start boringen met flinke vertraging
Shells ijsbreker gaat kapot

Actievoerders van Greenpeace blokkeren in Portland (Verenigde Staten) bijna 40 uur lang Shells ijsbreker de Fennica. De 13 klimmers laten zich zakken vanaf een brug, waardoor het schip er niet onderdoor kan varen en omkeert. Uiteindelijk verwijdert de politie de actievoerders.

Zodra de Fennica in het Noordpoolgebied arriveert, geeft de Amerikaanse overheid de laatste vergunning af aan Shell. Met een flinke vertraging start het roekeloze bedrijf de olieboringen.


Shells ijsbreker gaat kapot
Shells ijsbreker gaat kapot

Een week na de start van het boorseizoen, heeft Shell al serieuze problemen. Het schip 'Fennica' blijkt een gat van een meter in de ballasttank te hebben. De reparatie neemt weken in beslag. Shell mag niet boren zonder de Fennica, omdat de ijsbreker materieel vervoert dat nodig is bij een olielek. Het bedrijf gaat door met de voorbereidingen, maar kan voorlopig nog niet boren.


People versus Shell
7 miljoen Noordpoolbeschermers

Zomer 2015: met een internationale campagne zorgen mensen overal ter wereld dat Shells gevaarlijke Noordpoolplannen niet onopgemerkt blijven.


7 miljoen Noordpoolbeschermers
7 miljoen Noordpoolbeschermers

Een nieuwe mijlpaal: al 7 miljoen mensen tekenden de petitie voor bescherming van de Noordpool. En de beweging blijft groeien.


Grootschalig protest in Seattle
Actie! Grootschalig protest in Seattle

Shell wil de haven van Seattle gebruiken als uitvalsbasis voor de Noordpoolboringen. De inwoners van Seattle laten het er niet bij zitten. Van boze oma’s (‘raging grannies’) tot honderden activisten in kajaks: maandenlang organiseren inwoners protesten.


VS: Shell mag boren
Shell mag boren

De Amerikaanse overheid bekrachtigt de lease van Shell voor olieboringen in de Chukchi Zee, ten noordwesten van Alaska.

Eerder was de VS nog erg afkeurend en publiceerde kritisch onderzoek over de risico’s. Toch krijgt Shell een nieuwe kans.


2014

Motie in Tweede Kamer
Succes! Motie in Tweede Kamer

Een meerderheid in de Tweede Kamer neemt een motie aan voor bescherming van het Noordpoolgebied. Dat betekent dat Nederland zich nu internationaal gaat inzetten om olie en gasboringen te stoppen in het noordpoolgebied.


Noordpoololie in Rotterdam
Noordpoololie in Rotterdam

Russisch oliebedrijf Gazprom haalt de eerste offshore Noordpoololie uit de grond. In april komt deze olie de Rotterdamse haven binnen, ondanks de motie van de Tweede Kamer. Met twee schepen, paragliders, zwemmers en rubberboten proberen actievoerders te voorkomen dat de olie wordt gelost.


Europa wil Noordpool beschermen
Europa wil Noordpool beschermen

Het Europees Parlement neemt een resolutie aan om van de Noordpool een beschermd gebied te maken waar olieboringen en commerciële visserij niet zijn toegestaan. De resolutie is niet bindend, maar geeft een krachtig signaal af.


2013

Amnestie voor Arctic 30
Amnestie voor Arctic 30

Na zware internationale druk, demonstraties over de hele wereld en steunbetuigingen van miljoenen mensen, laat Rusland de Arctic 30 vrij. De 30 actievoerders hebben dan 2 maanden doorgebracht in een Russische cel. In augustus 2015 oordeelt het Permanente Hof van Arbitrage dat de entering en detentie onrechtmatig waren.


Actie tegen Gazprom, Arctic 30 vastgezet
Actie tegen Gazprom, Arctic Sunrise geënterd

De Arctic Sunrise vaart naar het boorplatform dat de Russische oliegigant Gazprom gebruikt voor Noordpoolboringen. Het doel: een vreedzame blokkade. Op 19 september enteren gemaskerde en gewapende agenten de Arctic Sunrise, die op dat moment in internationale wateren ligt. Alle 30 opvarenden worden vastgezet, wat wereldwijd tot verontwaardigde reacties leidt.


Finland wil Noordpoolreservaat
Denemarken neemt maatregelen

Finland wil de Noordpool uitroepen tot natuurreservaat. Daarmee is Finland het eerste land in het poolgebied dat dit statement maakt.


Shell trekt zich terug
Shell trekt zich terug

Shell stelt pogingen tot Noordpoolboringen voorlopig uit.


Denemarken neemt maatregelen
Denemarken neemt maatregelen

Denemarken kondigt aan geen licenties meer te verstrekken voor olieboringen in de wateren van Groenland, totdat onderzocht is wat de gevaren en mogelijke gevolgen zijn.


2012

Shell-boorschip loopt op de rotsen
Shell-boorschip loopt op de rotsen

Voor de kust van Alaska loopt het boorschip Kulluk, met 585 ton diesel aan boord, loopt tijdens een storm op de rotsen. Experts noemen het onverantwoord dat Shell het boorschip versleept in een periode van hevige stormen.


Shell-boorschip op drift
Shell-boorschip loopt op de rotsen

Boorschip de Noble Discoverer loopt tegen de grond door de weersomstandigheden. De eigenaar van de Noble Discoverer blijkt later schuldig te zijn aan 8 overtredingen en moet daar een boete van 12,2 miljoen dollar voor betalen.


Actievoerders sluiten Shells tankstations af
Actievoerders sluiten Shells tankstations af

Actievoerders leggen meer dan 70 tankstations van Shell tijdelijk stil. Dankzij deze actie komt de discussie over de proefboringen in het Noordpoolgebied weer op gang. Tienduizenden mensen spreken zich uit tegen de boringen.


Shell begint eerste proefboringen...
Shell begint eerste proefboringen...

Shell start, ondanks de vele protesten, met proefboringen naar olie in het Noordpoolgebied. Een dag later moet de oliemaatschappij alweer stoppen, doordat een ijsschots ter grootte van 2x het eiland Texel richting de boorlocatie drijft.