help de noordpool te beschermen


We hebben de Arctic Sunrise weer terug. Na de eerste reparaties kan het schip weer de zee op, maar in 2015 is groot en kostbaar onderhoud nodig. Zonder de Arctic Sunrise staan we 1-0 achter op multinationals als Shell en Gazprom, die al zijn begonnen met boren naar olie in het kwetsbare Noordpoolgebied. Met jouw hulp kunnen we het iconische schip klaarstomen voor toekomstige expedities.

€ 20

DoneerMaak kans op een rondleiding op de werf en het schip. Je naam komt in een logboek aan boord en je ontvangt een certificaat.

€ 15

DoneerJe ontvangt een certificaat en je naam wordt bijgeschreven in een logboek aan boord van de Arctic Sunrise.

€ 10

DoneerDoneer 10 euro en ontvang een speciaal certificaat.

1984

Greenpeace kocht de Arctic Sunrise in 1995. Meer dan tien jaar eerder, toen hij nog Polarbjørn heette, was hij het ‘doelwit’ van een Greenpeace-actie. Een groepje uit de kluiten gewassen pinguïns protesteerde tegen de aanleg van een Franse landingsbaan in Antarctica. In de vroege jaren negentig werd Antarctica met een internationaal verdrag beschermd, een van onze grootste successen. De Fransen hadden de ijsbreker niet meer nodig. Wij kochten hem en schilderden hem groen. The rest is history.

1999

De Noordpool is misschien wel dé plek waar de opwarming van de aarde het meest zichtbaar is. De Arctic Sunrise maakte meerdere expedities door dit unieke gebied om de gevolgen van klimaatverandering in kaart te brengen.

van stuurman naar kapitein


Daniel Rizzotti was in 1999 nog stuurman, inmiddels mag hij zich kapitein noemen. In de zomer van 2013 voer hij de Arctic Sunrise naar het Russische Noordpoolgebied om te protesteren tegen olieboringen van Gazprom. Peter Willcox, die het roer van hem overnam, moest het protest tegen de oliegigant met een maandenlange celstraf bekopen.

2006

Meermaals werd de Arctic Sunrise ingezet tegen de wrede jacht op walvissen. In 2006 toonde hij aan de wereld hoe Japanse walvisjagers het in de Zuidelijke Oceaan op de prachtige dieren gemunt hadden.

2013: Voor het laatst in het Noordpoolgebied?

€ 20

DoneerMaak kans op een rondleiding op de werf en het schip. Je naam komt in een logboek aan boord en je ontvangt een certificaat.

€ 15

DoneerJe ontvangt een certificaat en je naam wordt bijgeschreven in een logboek aan boord van de Arctic Sunrise.

€ 10

DoneerDoneer 10 euro en ontvang een speciaal certificaat.
In september 2013 ging Faiza Oulahsen, campagneleider klimaat en energie, aan boord van de Arctic Sunrise. Bestemming: de Arctische Pechora Zee, waar Gazprom naar olie wilde boren. Een vreedzame actie mondde uit in de illegale entering en inbeslagname van het schip en de arrestatie van de dertig opvarenden. De Arctic 30 mochten net voor de jaarwisseling naar huis; het schip keerde begin augustus in Nederland terug. Inmiddels hebben we op de Arctic Sunrise de hoognodige reparaties uitgevoerd. In 2015 is echter groot onderhoud nodig om het schip op de toekomst voor te bereiden. Draag je bij aan dit kostbare project?
Veelgestelde vragen

Antwoorden


Zijn de bijen echt van mij als ik ze heb geadopteerd?
Nee, de bijen worden niet van jou. Het is een bijzondere manier om de bijen-campagne van Greenpeace te steunen. Via de mail blijf je wel op de hoogte van de belevenissen van de bijen in de kast van Odin-imker Jos Willemse.
Wat houdt het certificaat in?
Het certificaat is het bewijs dat jij bijen hebt geadopteerd. Concreet betekent dit dat je samen met Greenpeace de bijen helpt.
Actievoorwaarden Steun de Arctic Sunrise