Het is uit tussen ‘s werelds meest beroemde glamourstel: Barbie en Ken. Voor de verpakkingen van Barbie blijkt regenwoud in Indonesië te sneuvelen. Dat gaat Ken te ver. Na ruim vijftig jaar zet hij een punt achter de relatie.

Ken: ‘Barbie, het is uit!’

©Greenpeace

De schokkende onthullingen over Barbie’s stiekeme misdragingen in het regenwoud troffen Ken als een mokerslag. Toen Greenpeace hem confronteerde met Barbie’s destructieve uitstapjes in ongerepte bossen kon hij niet anders dan het uitmaken. In veertig landen voert Greenpeace actie tegen de grootschalige houtkap in Indonesië voor speelgoedverpakkingen.

APP vernietigt regenwoud

Mattel, de producent van Barbie, gebruikt verpakkingsmateriaal van het papierbedrijf Asia Pulp and Paper (APP). Dit bedrijf maakt zich schuldig aan grootschalige vernietiging van het regenwoud in Indonesië. Ook gebieden waar bedreigde diersoorten leven, zoals de tijger, de orang-oetan en de olifant. Kwetsbare leefgebieden van dieren en planten, regenwouden en veengebieden worden met de grond gelijk gemaakt voor goedkope wegwerpverpakkingen voor speelgoed.

Miljoen hectare bos per jaar

Indonesië kent één van de hoogste cijfers van ontbossing ter wereld. Sinds de jaren vijftig zijn er meer dan 74 miljoen hectare regenwoud in Indonesië verloren gegaan. Dat is meer dan 18 keer de oppervlakte van Nederland. Nog steeds kapt Indonesië een miljoen hectare bos per jaar.

Speelgoed kan duurzamer

Een reeks bedrijven heeft hun banden met APP al verbroken. Greenpeace roept de speelgoedsector op dit voorbeeld te volgen en niet langer mee te werken aan de verwoesting van kostbaar regenwoud voor wegwerpverpakkingen. Mattel en andere speelgoedproducenten, waaronder Hasbro en Disney, hebben een verantwoordelijkheid om duurzaam te produceren.

Doe mee

Vraag Mattel te stoppen met het verwoesten van de bossen voor verpakkingen. Bekijk de video en stuur een mail!

Brainen met Greenpeace

Donderdag 9 juni 2011 om 19.00 uur organiseerden we een ideeën-lab op ons kantoor (in Amsterdam) over deze campagne.

Bossen zijn van levensbelang

Bossen zijn prachtig en van levensbelang voor een gezond klimaat. Maar doordat bomen massaal worden gekapt, verdwijnen ecosystemen én raken veel mensen en dieren hun leefomgeving kwijt. Ook komen er door die kap grote hoeveelheden CO2 vrij.

Greenpeace wil dat uiterlijk in 2020 de ontbossing in de laatste tropische regenwouden is gestopt.