Cookies helpen ons om jou beter over ons werk (en acties) te informeren. Wil je meer informatie?

Palmoliegigant doet belangrijke beloften

Nieuwsartikel - 1 mei, 2017
Toen we bij ze voor de deur stonden, wilden ze niks beloven. Nu, 8 maanden later, doet IOI Group belangrijke toezeggingen om het regenwoud en zijn werknemers te beschermen.

Er is ontwikkeling in onze campagne rond de regenwouden van Indonesië! IOI, één van de grootste palmolieproducten van de wereld, kondigde vorige week nieuwe maatregelen aan. Als het bedrijf deze plannen op een goede manier implementeert, is dat een grote stap richting duurzame palmolie en betere werkomstandigheden voor de werknemers.

Betere controle op ontbossing en respect voor mensenrechten

In de nieuwe plannen stelt IOI zich onder andere de volgende doelen:

  • actieve controle van toeleveranciers op preventie van ontbossing en mensenrechtenschendingen;
  • langlopende conflicten met lokale gemeenschappen oplossen en deze in de toekomst voorkomen;
  • de rechten van zijn plantagemedewerkers respecteren.

Dat klinkt misschien als voor de hand liggend beleid, maar al sinds 2008 tonen we keer op keer aan dat IOI zich weinig aantrekt van de gevolgen voor het milieu en de lokale bevolking. Dat geldt ook voor grote concurrenten zoals Wilmar en Golden Agri.

Als IOI een nieuwe standaard weet te zetten, zullen deze andere producenten moeten volgen. Zeker nu consumenten en de levensmiddelenindustrie steeds vaker vragen om palmolie die gegarandeerd vrij is van regenwoudvernietiging en mensenrechtenschendingen.

Wil jij je ook sterk maken voor de bossen?

WORD FOREST FRIEND

Resultaten uit het verleden…

IOI heeft eerder mooie beloften gedaan en verbroken. Dat is waarom het bedrijf een jaar geleden uit de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) werd gezet. In plaats van de hand in eigen boezem te steken, wilde IOI naar de rechter stappen om de RSPO aan te klagen.

 Onbegrijpelijk vonden wij. En wij niet alleen: grote consumentenmerken zoals Mars, Kellog’s, Nestlé en Unilever besloten geen palmolie meer af te nemen van IOI. Met steun van supporters uit de hele wereld kwamen we september vorig jaar weer grootschalig in actie. We blokkeerden de raffinaderij in Rotterdam en stonden bij het kantoor in Maleisië voor de deur met meer dan 300.000 handtekeningen.

Waarom dit nieuws ons hoopvol stemt

Toch durven we met dit bericht voorzichtig hoopvol te zijn. De stappen die het bedrijf wil nemen, gaan verder dan eerdere pogingen. IOI belooft bovendien dat het zijn vooruitgang volgend jaar laat toetsen door een onafhankelijke derde partij.

Kiki Taufik, hoofd van de internationale Greenpeace-campagne in Indonesië, reageert dan ook positief: ‘IOI heeft een lange weg afgelegd in de afgelopen 12 maanden en begint nu betekenisvolle actie te ondernemen om verwoesting van bossen en mensenrechtenschendingen uit zijn handelsketen te weren. Greenpeace zal IOI in de gaten blijven houden om ervoor te zorgen dat ze doorzetten.’

Supporters: bedankt!

We willen van dit moment gebruik maken iedereen te bedanken die deze enorme doorbraak mogelijk maakte. Het is het resultaat van jullie handtekeningen, donaties en shares. Het einde van de ontbossing in Indonesië is weer een stukje dichterbij. Natuurlijk gaan we door, dus blijf ons volgen.

 

aap

Bossen zijn van levensbelang

Bossen zijn prachtig en van levensbelang voor een gezond klimaat. Maar doordat bomen massaal worden gekapt, verdwijnen ecosystemen én raken veel mensen en dieren hun leefomgeving kwijt. Ook komen er door die kap grote hoeveelheden CO2 vrij.

Greenpeace wil dat uiterlijk in 2020 de ontbossing in de laatste tropische regenwouden is gestopt. Lees meer >>

Onderwerpen