Cookies helpen ons om jou beter over ons werk (en acties) te informeren. Wil je meer informatie?

Duurzame landbouw

Gewassen die op een natuurlijke manier zijn verbouwd, zijn gezond voor mens en milieu. Daarom voert Greenpeace campagne voor duurzame landbouw. Daarin is geen plaats voor giftige bestrijdingsmiddelen en genetische manipulatie, want de nadelen en risico’s daarvan zijn te groot.

Duurzaam eten wordt steeds gewoner: biologische winkels schieten als paddenstoelen uit de grond, boerenmarkten worden druk bezocht en ook in de gewone supers vind je steeds meer producten die met respect voor mens en milieu zijn gemaakt. Maar helaas laten de meeste spullen in onze boodschappenmandjes nog altijd een spoor van vervuiling achter. Landbouwgif, kunstmest, waterverspilling en gentech: dat wil je toch niet?

 

Het probleem

Het huidige industriële landbouwsysteem rammelt aan alle kanten. En dat veroorzaakt steeds grotere problemen in zowel binnen- als buitenland. In Nederland gaat het al jaren slecht met vogels en insecten op het platteland.

Belangrijke oorzaken zijn het intensieve bestrijdingsmiddelengebruik en de teruggang van natuur op het platteland door intensivering van de landbouw. Op de monotone akkers van de intensieve landbouw is nauwelijks ruimte voor natuur.

 

Bijensterfte

Vooral de sterfte onder bijen, hommels en andere bestuivende insecten is zeer zorgelijk. Bijen zijn onmisbaar voor het bestuiven van gewassen en het in stand houden van de biodiversiteit. Ook andere nuttige beestjes, zoals de insecten die plaagdieren eten, hebben te lijden onder de intensieve landbouw.

Ze sterven onder andere doordat bestrijdingsmiddelen als neonicotinoïden en fipronil worden gebruikt. Rapporten van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) bevestigen dat de gifstoffen een groot risico kunnen vormen voor de bij. Imkers en milieuorganisaties als Greenpeace pleiten al lang voor een verbod op deze middelen.

Als de landbouw al deze nuttige natuur beter beschermt en een gifvrij plekje biedt rond de akkers en velden, kan ze er ook de vruchten van plukken.

 

Boeren in de klem

Grote bedrijven die gentechzaden, kunstmest en bestrijdingsmiddelen produceren, krijgen steeds meer macht over wat er op ons bord ligt. En de boeren? Die zitten klem tussen de toeleveranciers van pesticiden en zaden aan de ene kant, en de supermarkten en voedselmultinationals die lage prijzen eisen aan de andere kant. Niet zelden krijgen boeren mínder voor hun producten dan het geld dat ze er aan moeten uitgeven om ze te maken.

 

Landbouw, veeteelt en klimaat

Nederland heeft ook al jaren te kampen met een mestoverschot door een veel te grote veestapel, die ook over de grens voor grote problemen zorgt: ons vee wordt gevoerd met (vaak genetisch gemanipuleerd) veevoer dat in Noord en Zuid-Amerika wordt verbouwd. De productie van dat voer gaat ten koste van de natuur daar.

De landbouwsector is één van de belangrijke aanjagers van het klimaatprobleem. Dat komt vooral omdat vlees een veel te dominante plaats inneemt in ons menu: vleesproductie kost veel energie. Eerst moeten granen verbouwd worden om als voer te dienen, voordat deze granen worden omgezet in vlees. Het verbouwen van veevoer zoals soja gaat ten koste van de bossen. Daarnaast kost het produceren van kunstmest –voor dat voer- veel energie. Landbouwsubsidies, wetenschap en financiering door banken zijn vaak zó ingericht dat ze deze destructieve landbouw stimuleren. Meer gif, kunstmest, verlies van biodiversiteit, etc.

De vraag is niet óf het anders moet, maar hoe lang we het nog laten duren voordat we échte oplossingen gaan invoeren en stoppen met deze fundamenteel verkeerde wijze van voedselproductie. Hier lees je meer over de milieu-impact van de veehouderij.

 

De oplossingen

Dat het anders kan, bewijzen wetenschappers, ondernemers en boeren al lang in de praktijk.

Boeren die met de natuur samen- in plaats van tegenwerken, door bijvoorbeeld geen of veel minder gif te gebruiken, en door verschillende gewassen te telen. Op die manier hebben ze minder last van insecten die hun oogst aanvreten. Door de natuur een plek te geven, helpen vogels en insecten de boer een handje door bijvoorbeeld bladluizen op te eten.

Slimmer beheer van de akkers zorgt ervoor dat de bodem beter tegen een stootje kan. Sterkere gewassen die door slimme gentechvrije ‘bloemetjes en bijtjes-veredeling’ zijn gemaakt en op die manier bestendig zijn tegen droogte, schimmels, of andere ziektes kunnen de boer helpen onafhankelijk te worden van chemie.

Wetenschappers noemen deze vorm van landbouw ‘agro-ecologie’: geen eindeloze monoculturen van hetzelfde gewas of duizenden varkens in één stal, maar diversiteit in gewassen, kleinere akkers, en het wegwerken van het mestoverschot.

Een wetenschappelijk panel, samengebracht op initiatief van de VN, constateerde al in 2008 dat het wereldwijde landbouwsysteem zou moeten veranderen. Meer agro-ecologie, minder gentech en monoculturen, waren een paar van de belangrijke conclusies uit hun studie. Om boeren uit de fuik van meer produceren voor minder kosten te halen, moeten ze een eerlijke prijs voor een duurzaam product krijgen. Dáár staat Greenpeace voor.

Meer weten? Lees de brochure.

 

Wat wij doen

Red de bij

We voeren campagne voor de bij. We maken ons richting de overheid sterk voor een verbod op bestrijdingsmiddelen die schadelijk zijn voor bestuivers en we promoten ecologische landbouw die zonder pesticiden kan. Supermarkten, tuincentra en doe-het-zelfzaken hebben een bijzondere verantwoordelijkheid. Zij moeten de schadelijkste middelen uit hun winkels weren en ervoor zorgen dat bijvoorbeeld boeren kunnen omschakelen naar ecologische landbouw.

Biologische boeren

Greenpeace is ook mede-initiatiefnemer van het Pieperpad, een duizend kilometer lang fietspad langs duurzame boerenbedrijven waar iedereen proefondervindelijk ontdekt hoe mooi biodiversiteit is en hoe goed eerlijk voedsel smaakt. Gentechvrij, gifvrij en met respect voor boerenkennis, ervaring en inzet.

Genetische manipulatie

Greenpeace voert al heel lang campagne tegen gentechgewassen zoals de zogeheten RoundupReady-gewassen en het bijbehorende onkruidbestrijdingsmiddel Roundup van het bedrijf Monsanto. Samen met boeren en consumenten kunnen we ervoor zorgen dat Nederland gentechvrij blijft.

Maar Roundup-middelen worden niet alleen toegepast op gentechgewassen. Inmiddels is het spuiten van gif op de stoep verboden door de regering, maar in sommige tuincentra staat nog volop Roundup in het schap.

Wat jij kunt doen

Eet minder vlees, probeer zo veel mogelijk biologisch en lokaal geproduceerd voedsel te kopen en kijk op het etiket of er geen gentech in zit (de producent is verplicht dit erop te zetten). Door de app Questionmark op je smartphone of tablet te gebruiken, weet je wat je koopt en kunt je veel gerichter boodschappen doen. Vind je het bio-aanbod in jouw supermarkt te mager? Spreek de winkelmanager daar dan op aan; als er meer klanten vragen om bio, zal het lonen dit in de schappen te leggen. Wil je in actie komen voor de bijen? Bekijk hier wat je kunt doen voor de bij

De laatste updates

 

Minder vlees en zuivel voor een betere wereld en een gezonder leven.

Publicatie | 11 april, 2018 om 11:12

Het voedsel dat we eten en de manier waarop we het produceren, biedt de sleutel tot de toekomst die wij en onze kinderen zullen hebben. In dit rapport beantwoorden we de belangrijke vraag "Wat eten we vandaag?" aan de hand van wetenschappelijk...

Houden bloemisten van bijen?

Publicatie | 12 februari, 2018 om 7:30

Rapport steekproef over de mate van vervuiling met resten bestrijdingsmiddelen van 12 ‘Valentijnsboeketten’ besteld in januari 2018 bij een viertal grote online bloemisterijen in Nederland: Fleurop, De Bloemist, Euroflorist en Topbloemen.

Supermarkten moeten met urgentie meer biologische producten in hun schappen etaleren

Publicatie | 1 december, 2017 om 12:15

Wat doet jouw favoriete supermarkt voor de bijen? Hoe dragen supermarktketens bij aan een landbouw die vogels, vlinders en insecten helpt te overleven, in plaats van ze te doden? Greenpeace onderzocht het in de schappen én vroeg de supermarkten...

Rapport: Illegale handel glyfosaat op Marktplaats

Publicatie | 24 november, 2017 om 14:17

Update: op 27 november is besloten om glyfosaat opnieuw voor vijf jaar toe te laten in Europa. Greenpeace vindt dat erg slecht nieuws voor mens en milieu. We vragen minister Schouten om per direct een aantal nationale verboden in te stellen op...

Nieuwe test: gif op plantjes in tuincentra

Publicatie | 22 mei, 2017 om 21:15

In 2014 onderzochten we de bestrijdingsmiddelen op plantjes uit de grote tuincentra. Geschokt door het resultaat - voor bijen schadelijke tot zelfs dodelijke pesticiden waren royaal gebruikt - startten we onze red-de-bijen-campagne. Die leidde...

1 - 5 van 38 resultaten.

Onderwerpen