Palmolie is een goedkoop middeltje dat in talloze voedsel- en cosmeticaproducten zit. De verwoesting van de laatste regenwouden op aarde is echter de hoge prijs die daarvoor wordt betaald. Dit zijn vijf belangrijke zaken die jij als consument moet weten over palmolie:

1. Wat is palmolie?

Palmolie is een van de meest gebruikte plantaardige oliën ter wereld. Het is een belangrijke grondstof die allerlei producten smeuïg of stevig maakt: van margarines, koekjes en ijs tot lippenstift en zeep. Ongeveer 85 procent van de wereldwijde palmolie wordt geteeld in Indonesië en Maleisië. 

2. Wat is het probleem met palmolie?

Voor de aanleg van oliepalmplantages worden grote stukken regenwoud gekapt, met alle gevolgen van dien:

  • De lokale bevolking en bedreigde dieren zoals de orang-oetan verliezen hun leefgebied.
  • Door de vernietiging van bossen en drooglegging van veengronden ontstaan licht ontvlambare gebieden. Indonesië staat hierdoor elk jaar letterlijk in vuur en vlam. De verstikkende rook veroorzaakt ernstige gezondheidsproblemen bij honderdduizenden mensen.
  • Bij ontbossing, die vaak gepaard gaat met hevige bosbranden, komt veel CO2 vrij. Hierdoor verandert het klimaat op aarde nog sneller. Sinds 1990 is in Indonesië meer dan 25 miljoen hectare bos gekapt. Het kappen voor oliepalmplantages is de afgelopen twee decennia de grootste oorzaak van ontbossing in Indonesië geweest.
  • Het gebruik van pesticiden op de plantages put de grond volledig uit en zorgt voor onherstelbare schade.

3. Duurzame palmolie: meten met verschillende maten.

Palmolie is in potentie relatief duurzaam, omdat de opbrengst per hectare veel hoger is dan die van andere plantaardige oliën. Het is de ontbossing en het teeltproces die zoveel schade aanrichten. Er zijn veel verschillende standaarden voor duurzaam geteelde palmolie. Voor Greenpeace is het meest belangrijke dat er geen bos meer wordt gekapt voor de aanleg van oliepalmplantages, dat mensenrechten worden gerespecteerd en dat er verantwoord wordt geteeld. Helaas voldoen de huidige standaarden niet of worden deze niet goed in de praktijk gebracht.

4. Wat doet Greenpeace tegen ontbossing voor palmolie?

Al meer dan 10 jaar zorgt Greenpeace ervoor dat de palmolie-industrie schoon schip maakt. 

  1. Bossenwet: In Europa hebben we voor elkaar gekregen dat er een Bossenwet komt die bedrijven verplicht om alleen ontbossingsvrije palmolie te kopen. Deze wet is een historische stap dichter bij ontbossingsvrije ketens.
  2. Onderzoek: We legden meerdere malen bloot hoe grote merken zoals Nestlé en Unilever vuile palmolie van bosvernietigers gebruiken.
  3. Actie: We voeren de druk op met spraakmakende acties tegen foute palmolie. Zo kregen we het voor elkaar dat bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen om ontbossing te stoppen, bijvoorbeeld de palmoliegigant Wilmar

 

5. Wat kan ik doen?

Je denkt nu misschien: ‘Ik wil geen producten meer waar palmolie in verwerkt zit.’ Dat is moeilijk, want palmolie zit in ontzettend veel producten in je supermarkt. Kies dan voor meer lokale en onbewerkte producten, want daar zit geen palmolie in.

Doe je boodschappen bij een Caring Farmer in de buurt

Nóg belangrijker is dat je je stem laat horen. Roep de politiek op om heldere regels te maken voor bedrijven. Zodat zij niet meer producten zoals palmolie mogen gebruiken voor hun producten, of om banken en pensioenfondsen te verbieden om te investeren in palmolie die leidt tot ontbossing. 

Kom ook in actie voor onze bossen