Cookies helpen ons om jou beter over ons werk (en acties) te informeren. Wil je meer informatie?

De milieu-impact van vlees en andere dierlijke producten

De productie van vlees en zuivel trekt een zware wissel op het milieu en het klimaat. En voor de vis die we met z’n allen consumeren, worden zeëen en oceanen geplunderd. Om de oceanen, bossen en het klimaat te beschermen, moeten we kritisch kijken naar wat we eten én hoe we dat eten produceren.

Biefstuk en het klimaat

Bij de teelt van landbouwgewassen en het houden van dieren komen CO2, methaan en lachgas vrij. Deze broeikasgassen dragen bij aan de opwarming van de aarde. Vlees en zuivel zijn de grootste boosdoeners. Bij de spijsvertering van koeien en andere herkauwers ontstaat methaan, een krachtig broeikasgas. Bovendien verbruikt de vee-industrie een enorme hoeveelheid voedsel, wat de ‘carbon footprint’ van dierlijke producten nog eens extra vergroot.

Meer over de klimaatimpact van veeteelt lees je in de Greenpeace-rapporten Ecological Livestock en Cool Farming.

We eten het regenwoud op

De wereldbevolking is de afgelopen decennia explosief gegroeid en we eten met z’n allen steeds meer vlees en zuivel. Tweederde van alle landbouwgrond ter wereld wordt gebruikt als weiland voor grazende dieren of de teelt van veevoer. Hiervoor is al veel natuur gesneuveld. Zo zijn in Zuid-Amerika miljoenen hectaren regenwoud gekapt voor de teelt van soja of om runderen te laten grazen. Nederland importeert deze soja om onze uit de hand gelopen veestapel te voeden. Ook importeren we Zuid-Amerikaans rundvlees. We eten dus letterlijk het regenwoud op.

Feiten

  • De wereldwijde veehouderij is volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN verantwoordelijk voor 14,5 procent van alle uitstoot van broeikasgassen, net zoveel als alle transport bij elkaar.
  • Circa een kwart van het wereldwijde watergebruik gaat naar de productie van dierlijke producten.
  • Volgens het World Resources Institute zijn veehouders verantwoordelijk voor 80 procent van de ontbossing in het Amazonegebied.
  • De vee-industrie is de grootste veroorzaker van de vervuiling van rivieren en kustwateren met fosfaat en stikstof.

Mest en pesticiden

Máquina pulveriza defensivos agrícolas sobre plantação de soja, no Mato Grosso. Machine spraying pesticides on soybean crops in Mato Grosso.De productie van vlees, zuivel en eieren heeft nog vele andere schadelijke gevolgen, bijvoorbeeld de bergen mest die we moeten zien weg te werken. Die mest vervuilt de lucht, het water en de bodem, waardoor planten- en diersoorten uitsterven. Maar ook de teelt van veevoergewassen gaat met heel wat vervuiling gepaard. Denk maar aan alle insecticiden, onkruidverdelgers en kunstmest die in het milieu terechtkomen. Veel veevoer dat dieren uit de vee-industrie krijgen, is bovendien genetisch gemanipuleerd.

Landbouw met respect voor dier en milieu

Biologisch vlees is een betere keuze dan vlees uit de vee-industrie. Het voer dat biologisch gehouden dieren krijgen, is geteeld zonder het gebruik van schadelijke bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Maar ook dieren uit de biologische veehouderij nemen ruimte in, produceren mest en eten voer waarvan de grondstoffen ook voor menselijke consumptie gebruikt hadden kunnen worden. Minder vlees, zuivel, eieren en vis eten is essentieel als we onze bossen, oceaan en het klimaat willen beschermen.

Meer weten over de milieu-impact van jouw eten? Met de Questionmark-app maak je in de supermarkt een verantwoorde keuze. Download de gratis app voor iPhone en Android via www.thequestionmark.org.

De laatste updates

 

Minder is meer

Nieuwsartikel | 13 juni, 2018 om 16:00

Op dit moment vinden de onderhandelingen plaats voor het Klimaatakkoord. Dit akkoord moet ervoor zorgen dat er stappen worden gemaakt om de CO2-uitstoot in ons land drastisch te verlagen. In Nederland komt ongeveer 10% van deze uitstoot uit de...

Gevaren grootschalige CO2 opslag in bodem van Noordzee

Nieuwsartikel | 13 juni, 2018 om 12:41

Op 12 december 2015 hebben 195 landen hun handtekening gezet onder het klimaatakkoord van Parijs. Het akkoord is bedoeld om de opwarming van de aarde te beperken tot ver onder de twee graden Celsius. Klimaatwetenschappers zijn het erover eens dat...

Landelijk protest luchtvaartgroei: doe mee!

Nieuwsartikel | 12 juni, 2018 om 11:13

Op zaterdag 23 juni geven we rood sein aan de luchtvaart. In 6 steden tegelijk! Met milieuorganisaties en lokale protestgroepen bundelen we onze krachten voor een schone en veilige toekomst. 5 redenen waarom ook jij deze dag niet wil missen...

Duurzamer reizen met de Groene Reiswijzer

Nieuwsartikel | 6 juni, 2018 om 16:40

Nieuw! Met de Groene Reiswijzer vergelijk je simpel en snel de CO2-uitstoot, reistijd en de prijs van je stedenreis in Europa.

Hoe snellere treinen voor minder vliegtuigen zorgen

Nieuwsartikel | 1 juni, 2018 om 7:30

Een betere dienstregeling en service scheelt al 89.000 vluchten per jaar. En met een goede hogesnelheidslijn sta je binnen een paar uur in Lissabon. Hoe?

Actie bij aandeelhoudersvergadering Shell

Nieuwsartikel | 22 mei, 2018 om 8:00

Vandaag openen we een pop-up expositie tijdens de aandeelhoudersvergadering van Shell die plaatsvindt in Den Haag. De rechtszaken die wereldwijd tegen Shell lopen staan momenteel tentoongesteld bij de ingang van het AFAS Circustheater. De...

Luchtvaartmanifest: zet de luchtvaart op het juiste spoor!

Nieuwsartikel | 5 mei, 2018 om 12:00

Greenpeace Nederland, Natuur & Milieu en de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland bundelen hun krachten. Met het luchtvaartmanifest geven we een startschot voor een nationaal pleidooi voor een duurzaam luchtvaartbeleid. Hoe dat eruit ziet?

Klimaat en luchtvaart: vergeten we niet iets?

Nieuwsartikel | 19 april, 2018 om 9:39

Milieurapportages; niet heel boeiend leesvoer, maar wel enorm belangrijk. Op basis van die informatie wordt bepaald of een vliegveld mag groeien ja of nee. Maar in al die berekeningen ontbreekt een groot deel van de impact voor klimaat en milieu.

Veestapel moet krimpen met beleid

Nieuwsartikel | 11 april, 2018 om 9:50

De productie van vlees en zuivel in Nederland is goed voor maar liefst 10 procent van onze CO2-uitstoot. Het nieuwe rapport ‘Minder is meer’ laat zien hoe je vlees kunt blijven eten binnen de veilige grenzen van het Parijsakkoord.

Einde traditionele CV-ketel komt eraan

Nieuwsartikel | 29 maart, 2018 om 15:24

Het zou een enorme winst voor het klimaat zijn: Afschaffing van de traditionele op gasgestookte CV ketel. Willen we sneller omschakelen naar duurzame energie en van het Gronings gas af, dan moeten we onze huizen anders gaan verwarmen. Daarom...

1 - 10 van 483 resultaten.