Cookies helpen ons om jou beter over ons werk (en acties) te informeren. Wil je meer informatie?

Wat we nu doen

Greenpeace wil schone zeeën vol leven. Daarom voeren we wereldwijd campagne voor de bescherming van onze oceanen. Een paar voorbeelden van wat we nu doen.

Europees visserijbeleid

Tussen 2011 en 2014 werd het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB) in Europa herzien, iets wat slechts eens in de tien jaar gebeurt. Dit visserijbeleid heeft een grote invloed op de gezondheid van onze zeeën. Het gaat, onder andere, over hoeveel en waar de Europese landen mogen vissen. De nieuwe regelgeving werd begin 2014 van kracht. Van groot belang was dat er sterke maatregelen kwamen om overbevissing aan te pakken, duurzame visserij te bevorderen, schadelijke visserij aan banden te leggen en de zeeën beter te beschermen. Dat is deels gelukt. Het nieuwe visserijbeleid is aanzienlijk verbeterd, en nu moeten landen als Nederland het waar maken: niet meer lobbyen voor meer visrechten, de overcapaciteit van de vloot terugdringen en zorgen voor de overgang naar een duurzame visserij.

Zeereservaten 

In een zeereservaat wordt al het leven helemaal met rust gelaten. Niet alleen het ecosysteem binnen de grenzen van het zeereservaat kan zo herstellen, ook het zeeleven buiten het beschermde gebied verbetert. Om zichtbaar te maken hoe het zeeleven herstelt als het wordt beschermd, heeft Greenpeace in Diergaarde Blijdorp een virtueel zeereservaat aangelegd. De zeereservaten die gerealiseerd zijn, liggen verspreid over de hele wereld, maar zijn vaak nog klein en lang niet altijd goed beschermd. Zo zijn er weinig beschermde gebieden voor de kust van Nederland en België die ook nog in de praktijk vooral beschermd worden ‘op papier’. In Australië is het Groot Barrièrerif sinds 2004 een zeereservaat, hoewel toeristische activiteiten er nog wel zijn toegestaan en ook dit gebied onder druk staat van industriële activiteiten. Groot-Brittannië heeft visvangst verboden rond de Chagos-Eilanden in de Indische Oceaan. En in 2014 breidde president Barack Obama een al bestaand zeereservaat in de Stille Oceaan flink uit. Het Pacific Remote Islands Marine National Monument is hiermee meteen een van de grootste zeereservaten ter wereld.

Duurzaam aanbod van vis

Om te zorgen voor een meer duurzaam aanbod van vis in de supermarkten, stelde Greenpeace tussen 2007 en 2010 jaarlijks een ranglijst van supermarkten op die consumenten informatie gaf over het visinkoopbeleid van Nederlandse supermarkten. Met deze campagne bewogen we de achttien grootste supermarkten ertoe een duurzamer inkoopbeleid voor visproducten te ontwikkelen en openbaar te maken. Sindsdien houden we de supermarkten voortdurend in de gaten en zetten we ze aan bepaalde producten uit het assortiment te verwijderen. Zoals tonijnblikjes, gevuld door een schadelijke tonijnindustrie die zich weinig aantrekt van overbevissing en schadelijke vangstmethoden. Dat heeft succes: in Nederlandse supermarkten liggen steeds meer verantwoorde tonijnproducten in de schappen.

Bekijk hier de laatste ranglijst.

Red de walvis

Greenpeace blijft zich inzetten voor het behoud van de walvissen. Dat doen we door overheden te overtuigen van het belang van het instellen van beschermde gebieden en het uitfaseren van schadelijke visserijmethoden waar talloze walvissen het slachtoffer van worden. Bovendien blijven we pleiten voor een definitief verbod op de commerciële walvisjacht tijdens de jaarlijkse vergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) en de bescherming van walvissen uit te breiden naar meer soorten. In Japan overtuigen we consumenten en supermarkten geen walvisvlees te eten en te verkopen en de regering te bewegen te stoppen met het subsidiëren van de jacht. Overigens is de jacht niet meer de grootste bedreiging voor de walvis. Lees hier meer over de minder zichtbare gevaren die jaarlijks honderdduizenden walvissen het leven kosten.

Meedoen?

Wil jij ons ook helpen bij acties en campagnes? Klik hier om te zien wat jij kunt doen!

Help ons de oceanen te beschermen!

De laatste updates

 

106.533 handtekeningen voor statiegeld, zo reageren supermarkten

Nieuwsartikel | 10 april, 2018 om 12:56

106.533 Nederlanders vragen de supermarkten om hun lobby tegen statiegeld te stoppen. Campaigner Meike Rijksen klopte met jullie handtekeningen aan bij het CBL, dat ervoor zorgt dat statiegeld op kleine flesje en blikjes steeds weer wordt...

Welkom in de wereld van AR en pinguïns

Nieuwsartikel | 1 april, 2018 om 10:00

De Koning Pinguïn app biedt je de unieke mogelijkheid om in je directe omgeving op zoek te gaan naar verschillende soorten virtuele pinguïns en om ermee op de foto te gaan. De gebruikte augmented reality (AR)- techniek maakt de diertjes via je...

Greenpeace ingeschakeld bij oplossen mysterie pinguïn

Nieuwsartikel | 1 april, 2018 om 9:35

---- UPDATE: onderaan dit bericht ---- Dit paasweekend kreeg Greenpeace-expert Pavel Klinckhamers een opmerkelijk telefoontje van de Dierenambulance Amsterdam. Vanaf een Amsterdams feest werd er door een medewerker een melding gemaakt van een...

1 - 3 van 286 resultaten.

Onderwerpen