Cookies helpen ons om jou beter over ons werk (en acties) te informeren. Wil je meer informatie?

ING wil kolencentrale in Indonesië financieren die niet voldoet aan duurzaamheidseisen

Publicatie - 3 april, 2017
Een nieuwe kolencentrale in Indonesië, die het Nederlandse ING wil financieren, zal grote schade toebrengen aan het milieu en de werkgelegenheid van omliggende gemeenschappen. Dat concluderen Greenpeace en BankTrack in een vandaag gepubliceerd rapport. Het project voldoet niet aan de Equator Principles, dat zijn duurzaamheidseisen van de financiële sector voor het investeren in grote infrastructurele projecten. ING heeft zich aan de Equator Principles gecommitteerd en zou zich daarom terug moeten trekken uit het project.

De nieuwe kolencentrale staat gepland in Cirebon, op West-Java, naast een bestaande centrale die in 2012 in gebruik is genomen. Sindsdien hebben lokale boeren, vissers en zoutwinners hun opbrengsten drastisch zien dalen door de lucht- en thermale watervervuiling. Zij vechten de centrale dan ook aan in de rechtszaal.

In de geplande kolencentrale in Cirebon worden bovendien weinig technieken toegepast die de uitstoot van schadelijke stoffen vermijden. Die technieken zitten wel in kolencentrales in Nederland. Een dubbele standaard die ING niet zou moeten accepteren. De centrale stoot daardoor veel meer fijnstof uit dan nodig is en dat terwijl de luchtvervuiling in Cirebon nu al hoger is dan in de meest vervuilde straat van Amsterdam.

Cirebon II Equator Principles briefing

Onderwerpen