Cookies helpen ons om jou beter over ons werk (en acties) te informeren. Wil je meer informatie?

Opslag kernafval in Nederlandse bodem

Kernenergie zadelt ons en toekomstige generaties op met kernafval dat honderdduizenden jaren radioactief blijft. Voorlopig is een tweede kerncentrale in Nederland van de baan omdat Delta en ERH in januari 2012 besloten de plannen voor een tweede Borssele uit te stellen. Maar de bestaande kerncentrale Borssele alleen al produceert jaarlijks 10 ton kernafval. De komende honderd jaar wordt dit afval opgeslagen in een speciaal gebouw bij de kerncentrale. Maar niemand heeft een oplossing voor wat er daarna mee moet gebeuren. Minister Verhagen heeft nu het idee om het onder de grond te stoppen Gevaarlijk, duur en totaal onverantwoord, vindt Greenpeace.

Gebieden waar de Boomse kleilaag voldoet aan door de overheid gestelde randvoorwaarden.

Greenpeace liet onderzoeken welke gebieden in Nederland voldoen aan de voorwaarden die de overheid stelt aan de opslag van radioactief afval. Het gaat om een groot aantal gemeenten in tien provincies, die mogelijk blootgesteld worden aan de risico’s van ondergrondse opslag van kernafval (zie kaart).

Hoewel de bouw van een tweede kerncentrale voorlopig is uitgesteld, blijft minister Verhagen  voorstander van kernenergie.. Het radioactief afval dat daar bij wordt geproduceerd wordt momenteel tijdelijk bovengronds opgeslagen. Verhagen wil in Nederland een ondergrondse kernafvalopslag bouwen om van dit levensgevaarlijke afval af te komen. Twee bodemtypes worden geschikt geacht: de Boomse kleilaag en zoutkoepels. Voor de Boomse kleilaag geldt, dat de dikte van de kleiformatie minimaal 100 meter moet zijn en de diepte van de top van de kleiformatie minimaal 500 meter moet bedragen.

 

Tikkende tijdbom

'Een ondergrondse kernafvalopslag is een tikkende tijdbom. Als de opslag gaat lekken raakt het grondwater radioactief besmet. Het afval blijft 240.000 jaar radioactief en is al die tijd een bedreiging voor mensen die boven een opslag leven', zegt Jorien de Lege, campagneleider kernenergie bij Greenpeace Nederland. 'Er is maar één oplossing voor het kernafvalprobleem: kerncentrales sluiten en overstappen op duurzame energie.'

Geen draagvlak

Er is in geen enkele Nederlandse provincie draagvlak voor het onder de grond stoppen van kernafval. Dit blijkt uit een brandbrief die de provincies gezamenlijk aan minister Verhagen stuurden. Verhagen verzwijgt vooralsnog welke locaties hij in gedachte heeft voor de kernafvalopslag en schuift deze controversiële beslissing door naar zijn opvolgers.
Jorien de Lege: 'Gemeentes moeten op de hoogte zijn van de mogelijke gevolgen van de nucleaire ambities van dit kabinet voor hun leefomgeving. En voor die van hun kinderen en kleinkinderen. Verhagen gaat zijn verantwoordelijkheid uit de weg door de het kernafvalprobleem voor zich uit te schuiven'.

Rapport

Om toch duidelijk te krijgen welke regio’s in aanmerking komen voor eindberging heeft Greenpeace geologisch onderzoeksbureau T&A Survey gevraagd om in kaart te brengen waar de Nederlandse bodem voldoet aan de door de overheid gestelde criteria voor kernafvalopslag in klei. Daarnaast voldoen negen zoutkoepels in het noorden van Nederland aan de overheidscriteria. Greenpeace informeert de inwoners van de gemeentes in deze gebieden over de gevaren van het ondergronds opslaan van radioactief kernafval. Ruim tweederde van deze gemeenten heeft al laten weten dat kernafvalopslag in de bodem niet zal worden toegestaan. 

 

Meer informatie

Factsheet opslag kernafval in Nederlandse bodem

Rapport van T&A Survey

 

De laatste updates

 

Kerncentrale Borssele mist belangrijke veiligheidseis

Nieuwsartikel | 18 mei, 2016 om 11:32

Borssele draait al sinds november 2015 met slechts enkele dieselgeneratoren als noodstroomvoorziening. Om in een noodsituatie een gevaarlijke meltdown te voorkomen, hebben kerncentrales een speciale noodstroomlijn nodig. Die ontbreekt bij de...

5 jaar Fukushima: vervuiling in stroomversnelling

Nieuwsartikel | 11 maart, 2016 om 10:21

Op 11 maart 2011 veroorzaakte een zware aardbeving en tsunami een kernramp in het Japanse Fukushima. Stralingsdeskundige Jacob Namminga was binnen drie weken in het rampgebied om onafhankelijk onderzoek te doen. Nu, precies 5 jaar later, is hij...

Protestactie tegen verlenging levensduur Borssele

Nieuwsartikel | 5 maart, 2014 om 7:00

Vanmorgen toont Greenpeace hoe een kernramp eruit ziet. Een projectie op de koepel van kerncentrale Borssele laat zien hoe de reactor steeds verder scheurt en uiteindelijk explodeert. De actie komt na het nieuws dat Borssele twintig jaar langer...

Japan (in ieder geval even) kernenergievrij

Nieuwsartikel | 16 september, 2013 om 14:04

Japan heeft de twee nog actieve kernreactoren stil gelegd voor onderhoud. Het is de tweede keer, sinds de kernramp in Fukushima in 2011, dat het land volledig kernenergievrij is. Een meerderheid van de bevolking wil dat zo houden.

1 - 4 van 228 resultaten.

Onderwerpen