Stralingsexperts van Greenpeace hebben in Oekraïne hoge stralingswaarden gevonden in verschillende soorten voedsel, 25 jaar na de ramp van Tsjernobyl. In een dorp in de regio Rivnenska vond Greenpeace in 93 procent van de melkmonsters meer van de radioactieve stof cesium-137 dan de in Oekraïne toegestane niveau’s voor kinderen.

‘De radioactieve erfenis van Tsjernobyl hebben we teruggevonden in melk, wilde bessen, paddestoelen en in knolgewassen. In de meeste gevallen radioactief cesium in grotere hoeveelheden dan in Oekraïne toegestaan’, stelt Ike Teuling, stralingsexpert van Greenpeace, op dit moment in Oekraïne. ‘Er is grote behoefte aan een grondige, wetenschappelijke evaluatie van de radioactieve vervuiling van landbouwgronden en weideland in Oekraïne.’

Landbouwgrond besmet

De radioactiviteit die vrijkwam bij het ongeluk met de kerncentrale in 1986 zorgde in meerdere landen voor ernstige problemen. In Oekraïne raakte 18.000 vierkante kilometer landbouwgrond besmet. Schattingen gaan ervan uit dat 40 procent van de Oekraïense bossen, in totaal 35.000 vierkante kilometer, besmet zijn geraakt.

Geen onderzoek meer

In de jaren na het ongeluk onderzocht de Oekraïense regering regelmatig voedingsmiddelen uit de besmette gebieden en publiceerde de gegevens. De laatste twee jaar is dit niet meer gebeurd.

Ook Japan

‘Zelfs na 25 jaar worden mensen die honderd kilometer van Tsjernobyl vandaan wonen nog steeds blootgesteld aan gevaarlijke hoeveelheden straling via lokale voedingsmiddelen. We vragen de Oekraïense regering dringend om door te gaan met het monitoren van radioactieve vervuiling van voedsel’, aldus Ike Teuling. ‘Ook in Japan zijn melk en groenten radioactief besmet geraakt na de kernramp in Fukushima. De enige manier om toekomstige ellende met kernenergie te voorkomen, is stoppen met kernenergie en overstappen op schone energie.’