Amsterdam, Nederland — Greenpeace heeft vanmorgen met 47 actievoerders het hoofdkantoor van energiebedrijf Essent in Arnhem bezet om sluiting van kerncentrale Borssele af te dwingen. De milieuorganisatie eist dat Essent, groot-aandeelhouder van Borssele, de centrale in 2003 definitief sluit. Eerder deze maand deed Greenpeace ditzelfde verzoek per brief aan Essent, maar het energiebedrijf reageerde hier niet op.

47 Greenpeace actievoerders verspreidden zich vanmorgen, verkleed als vaten nucleair afval, door het Essent hoofdkantoor. Klimmers bevestigden een spandoek aan de gevel van het gebouw met de tekst: “Duurzame energie van Essent, daar kunt u nog eeuwen mee voort”, doelend op de groeiende nucleaire afvalberg die voor toekomstige generaties nog vele duizenden jaren gevaar zal opleveren.

De Tweede Kamer besliste in 1994 dat Borssele de deuren in 2003 moet sluiten. Vervolgens maakte de toenmalige verantwoordelijke minister van Economische Zaken, Hans Wijers, namens de regering afspraken met de kerncentrale om deze sluiting te effectueren. De directie van de kerncentrale ontkent deze afspraken echter. Voor de rechtbank van Den Bosch loopt nog een procedure waarin de Nederlandse Staat sluiting alsnog tracht af te dwingen. Komende vrijdag hoort de rechtbank van Den Bosch oud-minister Wijers als getuige in deze zaak en een aantal van diens toenmalige topambtenaren. Deze rechtzaak zou geheel overbodig zijn indien Essent haar verzet tegen het in 1994 genomen democratische besluit zou opgeven. Greenpeace zal haar actie volhouden totdat de Essent-directie deze toezegging doet. Greenpeace vindt het schandalig dat Essent de besluiten van Tweede Kamer en regering aan de laars lapt en geen respect toont voor de wens van een meerderheid van de Nederlandse bevolking.

Over Essent: Essent is voor 50% eigenaar van kerncentrale Borssele, de andere helft van de aandelen is in handen van energiebedrijf Delta. Een feit dat het bedrijf liever niet aan de grote klok hangt. In reclamecampagnes probeert Essent de laatste tijd vooral haar groene imago te profileren. Het nutsbedrijf Essent ontstond in 1999 uit de fusie van de voormalige nutsbedrijven PNEM, MEGA Limburg en EDON. Het bedrijf bestaat uit een holding en zes divisies: Essent Holding Arnhem, Retail, Energie, Netwerken, Kabelcom, Milieu en Internationaal. De aandeelhouders van Essent NV zijn de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Noord-Brabant en Limburg, samen met nagenoeg alle gemeenten in deze provincies en een aantal gemeenten in Friesland. In 2000 had Essent een netto omzet van meer dan 5 miljard Euro en werkten er meer dan 10.000 mensen.