De bemanning van het Australische douaneschip de Oceanic Viking heeft opnames gemaakt van het doden van dwergvinvissen door de Japanners in de Zuidelijke Oceaan. De beelden laten zien hoe een dwergvinvis-moeder en haar kalf aan boord van het fabrieksschip van de vloot worden getakeld.

De jacht vindt plaats in het walvisreservaat en het maakt de Japanners blijkbaar niet uit dat er ook moeders en kalfjes gedood worden. De Australische minister van milieu, Peter Garret, reageerde geschokt op de beelden.

Greenpeace roept de Australische regering op om te handelen nu ze hun eigen bewijsmateriaal van de verschikkelijke jacht door Japan hebben verzameld. Australië moet actie ondernemen binnen de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) en andere overheden overtuigen om samen een einde te maken aan de jacht in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan.

De Oceanic Viking werd in januari door Australië naar de Zuidelijke Oceaan gestuurd om bewijsmateriaal te verzamelen van de Japanse walvisjacht in het walvisreservaat. Het schip zou hier aanvankelijk maar 20 dagen blijven, maar de Australische overheid heeft nu toegezegd dat het schip de Japanse vloot voorlopig zal blijven volgen. Greenpeace juicht deze beslissing toe.