Cookies helpen ons om jou beter over ons werk (en acties) te informeren. Wil je meer informatie?

'Bijna-meltdown' kernreactor Petten

Nieuwsartikel - 24 november, 2009
Nederland — Nederland ontkwam in 2001 op een haar na aan een ernstig ongeluk in de kernreactor in Petten. Oud ECN-directeur Frans Saris onthult dit in zijn boek 'Darwin meets Einstein', dat gisteren is uitgekomen. Op 16 november 2001 viel de netstroom uit en bleek de noodstroomvoorziening van de kernreactor niet te werken. Op het laatste moment is een meltdown uitgebleven. Een meltdown is het ernstigste nucleaire ongeluk dat denkbaar is.

De kernreactor in Petten, Noord-Holland.

De Kernfysische Dienst (KFD) rapporteerde dit ongeval pas in december 2002 en deed het af met de melding dat er 'geen sprake is geweest van een onveilige situatie'. Greenpeace vindt dit een ontoelaatbare verdoezeling van de feiten. De onthulling van de voormalige directeur toont voor de zoveelste keer aan dat Petten onveilig is. Informatie over de (on)veiligheid van de reactor wordt stelselmatig verzwegen. Greenpeace eist dat de reactor in Petten zo snel mogelijk wordt stilgelegd.

Desastreuze ramp

Op die bewuste 16 november viel de door Nuon geleverde stroom uit in Petten. De noodstroomvoorziening van de kernreactor, nodig om de koeling ervan op peil te houden, functioneerde niet. Daardoor vielen de koelpompen en het licht in de controlekamer uit. De zaklamp die in de controlekamer hoort te hangen ontbrak, omdat een van de medewerkers deze gebruikt had om zijn auto te repareren.

Op de tast schakelden de operateurs per ongeluk een extra noodkoelsysteem uit in plaats van aan. Alleen doordat de stroomvoorziening weer begon te werken is een kernongeluk uitgebleven, zo schrijft Saris: 'Als de stroomuitval langer had geduurd, had dat geleid tot een meltdown en een desastreuze ramp'.

Veiligheid prioriteit?

De veiligheid van de kernreactor in Petten is al jaren een probleem. In 2002 is de reactor enkele maanden stilgelegd om de veiligheidscultuur te verbeteren. Sindsdien hangt er een bordje met de tekst 'veiligheid heeft zonder uitzondering de hoogste prioriteit' in de controlekamer. Maar nog steeds worden er met deze stokoude reactor risico's genomen. In 2008 werd ontdekt dat door corrosie het koelwatersysteem was gaan lekken. Maar in februari 2009 is de reactor zonder reparatie weer opgestart. De reactor voldoet nu niet aan de vergunning en de kans op ernstige ongelukken is toegenomen.

Alternatief voor Petten

Greenpeace vindt dat de gevaarlijke reactor in Petten de deuren moet sluiten.  De productie van medische isotopen is ook mogelijk in deeltjesversnellers, een alternatieve en minder risicovolle manier om deze medicijnen te produceren. Dit is veel minder risciovol omdat er geen kernreactor voor nodig is.

Deeltjesversnellers worden al op verschillende plaatsen in de wereld toegepast, zoals in Australië waar twintig procent van de medische radio-isotopen wordt geproduceerd met deeltjesversnellers. Door over te stappen op deze techniek wordt ook de geplande Pallas-reactor overbodig.

Slimmer en veiliger

'Het is onvoorstelbaar dat de nucleaire industrie informatie over een bijna-meltdown jarenlang heeft achtergehouden. De kans op een ongeluk in een nucleaire installatie met desastreuze gevolgen is dichterbij dan we ons realiseren. Het is wachten op een tweede Tsjernobyl,' aldus Ike Teuling, campagneleider kernenergie bij Greenpeace.

Er is in Nederland geen plaats meer voor de onveilige en overbodige nucleaire industrie. 'Kernreactoren zijn totaal overbodig. De oplossingen voor een schone energievoorziening staan immers ook al klaar. De keuze voor slimmer energiegebruik en schone energiebronnen is haalbaar, betaalbaar en veilig.'

Onderwerpen