Cookies helpen ons om jou beter over ons werk (en acties) te informeren. Wil je meer informatie?

Bouw Franse kerncentrale stilgelegd wegens veiligheidsproblemen

Nieuwsartikel - 28 mei, 2008
Nederland — Gisteren is de bouw van de kerncentrale in Flamanville stilgelegd door de Franse veiligheidsautoriteit ASN vanwege diverse constructieproblemen. Na de problemen bij de bouw van de Finse centrale in Oikiluoto sneuvelt nu ook dit boegbeeld van de nucleaire renaissance.

Greenpeace-actievoerders bezetten kranen op de bouwplaats van de EPR-kerncentrale.

In december 2007 werd in Frankrijk begonnen met de bouw van de European Pressurised Reactor (EPR) van de Franse nucleaire gigant Areva. Al direct werd de bouw gehinderd door technische problemen; het beton voldeed niet aan de veiligheidseisen, de wapening van het beton was niet correct geplaatst en bouwtekeningen weken af van uitgevoerde bouwwerkzaamheden. Greenpeace heeft de afgelopen maanden een aantal brieven van ASN aan de uitvoerder van het project in de openbaarheid gebracht. Hierin werd beschreven welke problemen zich voordeden tijdens de bouw. Deze brieven hebben er uiteindelijk toe geleid dat de bouw nu tot nader orde is stilgelegd.  

Ook de constructie van een vergelijkbare EPR-reactor in Finland loopt niet zo soepel als Areva gehoopt had. De bouw van deze centrale is ondertussen al meer dan twee jaar vertraagd en de kosten voor de bouw zijn opgelopen van 2,5 miljard tot 4 miljard euro. Verkeerd gestort beton, lasnaden die niet sterk genoeg waren, gaten die op de verkeerde plek geboord waren, alles wijst erop dat de bouw van een nieuwe kerncentrale niet zo gemakkelijk is.

Het Franse bedrijf Areva doet hard zijn best om de illusie van de nucleaire renaissance in leven te houden. De EPR wordt gepresenteerd als een nieuw type centrale dat veiliger, goedkoper en betrouwbaarder zou moeten zijn dan oudere modellen. In de praktijk blijken bij de bouw al veel veiligheidsproblemen boven water te komen. "Areva moet nu inzien dat de EPR een mislukt experiment is", zegt Jan Beránek, campagneleider kernenergie voor Greenpeace International. "Ervaring met de bouw van de EPR toont aan dat kernenergie gevaarlijk is, te laat komt en veel te duur is."

Onderwerpen