Cookies helpen ons om jou beter over ons werk (en acties) te informeren. Wil je meer informatie?

Analyse IWC 2002: de slag om de walvissen

Nieuwsartikel - 24 mei, 2002
Shimonoseki, Japan — De commerciële walvisjacht mag van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) níet worden hervat. Dat is de uitkomst van de 54e bijeenkomst van de IWC in het Japanse Shimonoseki. De vergadering sluit vandaag, maar het rommelt alweer in de verte... Wat zal de toekomst brengen?

Greenpeace actie wanneer de Japanse walvisvloot de haven van Port Shimonoseki verlaat.

Dreiging van de baan

Gisteren wonnen de walvisbeschermers een beslissende slag in de jaarlijkse strijd om het lot van de walvis. Twee voorstellen werden afgewezen, die beiden konden leiden tot hervatting van de commerciële walvisjacht. Daarmee is deze dreiging voorlopig weer van de baan.

Aanfluiting

Japan probeert al jaren de IWC te bewegen tot hervatting van de commerciële jacht. Aangezien dat niet lukt langs democratische weg, koopt het land stemmen van ontwikkelingslanden. Vijftien landen staan inmiddels al op de Japanse loonlijst. 'Een aanfluiting voor het democratische proces binnen de IWC,' vindt Richard Page, Greenpeace-campaigner Oceanen.

Mislukte poging

Ondanks deze stemmenkoperij mislukten de Japanse pogingen dit jaar opnieuw. Bondgenoot Noorwegen steunde het Japanse voorstel voor hervatting van de jacht niet, tegen de verwachtingen in. Ook Rusland onthield zich van stemming, evenals een van de 'gekochte' landen: St. Vincent. Page: 'We hopen dat andere Caribische landen het voorbeeld van St. Vincent zullen volgen.'

Japanse loonlijst

Antigua en Barbuda, Grenada, St. Lucia, Dominica, St. Kitts and Nevis, Guinee, de Solomon eilanden en Panama stemden echter keurig mee met Japan. Ook de vier nieuwkomers op de Japanse loonlijst deden keurig wat hun geldschieter voorschreef: Benin, Gabon, het eilandje Palau en Mongolië. Marokko hield de schijn van onafhankelijkheid op en stemde dus blanco.

Geen geheime stemming

De 'gekochte' landen zijn niet trots op hun afhankelijke status. Daarom probeerde Japan binnen de IWC geheime stemmingen in te voeren. Zodat de wereld niet langer zou zien wie met het land meestemde. Maar ook deze poging mislukte.

Nieuwe poging: CITES

Japan gaat zeker door met zijn pogingen tot hervatting van de commerciële walvisjacht. Het land wacht waarschijnlijk niet op de volgende IWC-bijeenkomst. In november 2002 komen de leden van CITES bijeen. In dit verdrag over de handel in beschermde planten- en diersoorten staat de dwergvinvis op de hoogste beschermingslijst. Japan wil deze walvissen een lagere beschermstatus geven. Dan mag er - onder voorwaarden - weer op worden gejaagd.

Quota inheemse volken

Traditioneel mogen twee inheemse volken op Alaska, Inuit en Chukotka, op beperkte schaal walvissen jagen. Tijdens de IWC-bijeenkomst blokkeerde Japan echter een kleine verandering van deze 'zelfvoorzieningsjacht'. Waarom? Omdat de Verenigde Staten zich hebben verplicht om de beperkte vangstquota wél toe te staan aan deze twee volken. Als de Inuit of Chukotka nu toch gaan jagen, zal Japan de VS onmiddellijk beschuldigen van schending van de IWC-afspraken. En dat schept voor Japan een precedent om ook weer commercieel te gaan jagen. Richard Page: 'Walvisjacht voor overleving is iets heel anders dan de commerciële walvisjacht. Zonder walvisvlees zullen deze inheemse volken verhongeren. Maar de commerciële jacht is alleen gericht op winst.'

Walvisreservaten

Greenpeace is teleurgesteld dat ook de voorstellen voor twee walvisreservaten het niet haalden in de IWC. De reservaten zouden in de Stille Zuidzee en in het zuiden van de Atlantische Oceaan moeten komen. 'Maar', verzekert Page, 'de voorstanders in die regio's gaan door met hun pogingen om de reservaten te realiseren. Vandaag riep Samoa, een eiland in de Stille Zuidzee, zijn eigen Exclusieve Economische Zone uit tot walvisreservaat. Dat is een gebied van 200 mijl buiten de kust van Samoa.'