Greenpeace: verantwoordelijken moeten vervolgd worden

Amsterdam, Nederland — Greenpeace eist dat de verantwoordelijken voor het ongeluk met de Andinet, waarbij het zware landbouwgif arseenpentoxide in Noordzee is terechtgekomen, worden vervolgd. De milieuorganisatie vind het schandalig dat het een week heeft geduurd voordat duidelijk was hoeveel vaten over boord waren geslagen. Nu blijkt dat naast de drie containers en tientallen vaten ook de inhoud van 50 vaten vanaf het dek de zee is ingestroomd. Hierdoor is alleen al minstens 5000 liter gif in zee terecht gekomen. Greenpeace wil dat zowel de eigenaar van het schip, Ethiopian Shipping Lines als de eigenaar van de lading, Ethiopian Telecom verantwoordelijk en aansprakelijk worden gesteld. De milieuorganisatie zal de officier van justie die belast is met milieudelicten in de Noordzee, verzoeken beide bedrijven te vervolgen.

Greenpeace eist dat de verantwoordelijken voor het ongeluk met de Andinet, waarbij het zware landbouwgif arseenpentoxide in Noordzee is terechtgekomen, worden vervolgd. De milieuorganisatie vind het schandalig dat het een week heeft geduurd voordat duidelijk was hoeveel vaten over boord waren geslagen. Nu blijkt dat naast de drie containers en tientallen vaten ook de inhoud van 50 vaten vanaf het dek de zee is ingestroomd. Hierdoor is alleen al minstens 5000 liter gif in zee terecht gekomen. Greenpeace wil dat zowel de eigenaar van het schip, Ethiopian Shipping Lines als de eigenaar van de lading, Ethiopian Telecom verantwoordelijk en aansprakelijk worden gesteld. De  Milieuorganisatie zal de officier van justie die belast is met milieudelicten in de Noordzee, verzoeken beide bedrijven te vervolgen.

De milieuorganisatie is kwaad omdat het zo lang heeft geduurd voordat duidelijk was om hoeveel vaten het gaat. De omvang van de ramp lijkt elke dag toe te nemen. Greenpeace vindt dat de verantwoordelijken voor deze milieuramp niet onbestraft mogen blijven. “Er moet een grondig onderzoek komen naar de oorzaak. Was de lading goed vastgemaakt, waren alle veiligheidsmaatregelen genomen, op deze vragen moeten antwoorden komen. Met deze zware giftige stof mag je geen enkel risico nemen. Mensen die dat wel doen moeten vervolgd worden door justitie,” aldus Bart van Opzeeland campagneleider van Greenpeace.