Cookies helpen ons om jou beter over ons werk (en acties) te informeren. Wil je meer informatie?

Druk op Japan neemt verder toe

Walvisjagers laten bultruggen voorlopig met rust, maar 985 bedreigde gewone vinvissen en dwergvinvissen worden gedood

Nieuwsartikel - 21 december, 2007
Amsterdam, Nederland — Japan heeft toegezegd dat de walvisjagers toch geen 50 bultruggen gaan doden dit jaar. Wel wil de Japanse vloot nog 935 dwergvinvissen en 50 bedreigde gewone vinvissen harpoeneren.

Greenpeace probeert de Japanse walvisjacht in de Zuidelijke Oceaan bij Antarctica te stoppen.

De beslissing van Japan kwam na aanhoudende internationale druk van onder andere de Australische overheid en Greenpeace. Japan zegt in ieder geval de komende twee jaar niet op bultruggen te jagen. Walvisexpert Geert Drieman van Greenpeace: 'Het is een mooie eerste stap, maar niet meer dan dat. Ook de jacht op andere walvissen moet gestopt worden, en wel voor altijd.'

Greenpeace blijft actie voeren in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan waar de jacht plaatsvindt. De Japanse jagers willen nog steeds 935 dwergvinvissen en 50 gewone vinvissen, een bedreigde diersoort, doden.

Geen onderscheid

Japan doet al 20 jaar zogenaamd 'wetenschappelijk onderzoek' dat nog geen enkel resultaat heeft opgeleverd. Het walvisvlees ligt gewoon in de supermarkten maar niemand die het wil. En dit alles op kosten van de Japanse belastingbetaler.

Dat bultruggen dit jaar geen gevaar meer lopen, is een overwinning. Maar het betekent niet het einde van de jacht. Er zou geen onderscheid gemaakt moeten worden in soorten op basis van herkenbaarheid of aaibaarheid. Japan moet haar vloot onmiddelijk omkeren en nooit meer terugkomen.

Japanse bedrijven voelen de druk

De druk op de Japanse regering neemt de laatste tijd steeds meer toe. Ook distantiëren steeds meer Japanse bedrijven zich van de walvisjacht.

Zo blijkt uit onderzoek van Greenpeace dat er plannen bestaan voor een nieuw fabrieksschip voor de walvisjacht. Dit zou betekenen dat Japan nog tientallen jaren op heel veel walvissen kan jagen. Na een rondgang bij mogelijke bouwers van dit grote nieuwe schip gaven echter alle bedrijven te kennen de eventuele opdracht bij voorbaat niet te willen aannemen.

Roep nu de Japanse regering op om helemaal af te zien van een nieuw fabrieksschip. Stuur de e-mail aan de Japanse premier.

Japanners in actie tegen de walvisjacht

Een groot deel van de Japanse bevolking zelf zou graag zien dat de walvisjacht onmiddellijk stopt. Een Japans passagiersschip, de Peace Boat, met 1000 Japanners aan boord deed Sydney aan om te protesteren tegen de Japanse walvisjacht. De Peace Boat is bezig aan een 110-daagse reis om aandacht te vragen voor mensenrechten en milieuproblemen.

'Het feit dat onze regering walvissen doodt voor zogenaamd 'wetenschappelijk onderzoek' is zeer moeilijk te accepteren en te geloven', zegt Inoue Nao, directeur van de Peace Boat.

Bekijk de expeditie-site 'Defend the whales'

Bekijk de expeditie-site 'Defend the whales'

Stuur nu een actiemail aan de Japanse premier

Stuur nu een e-mail en vraag Japan te stoppen met het plannen van de bouw van een nieuw fabrieksschipschip voor de walvisvloot

Onderwerpen