Elektronicaproducenten nauwelijks oog voor klimaat

Amsterdam, Nederland — Greenpeace publiceert een nieuwe editie van de Guide to Greener Electronics vlak voor de kadomaand december. Hierin worden de milieuprestaties van elektronicaproducenten gewogen op het gebied van klimaat en giftige stoffen (1). Nokia presteert het best; hekkensluiter Nintendo – waarvan weer vele Wii spelcomputers in de winkels zullen liggen – blijft de wereldwijde milieuproblemen volledig negeren. De Nederlandse elektronicagigant Philips eindigde ook weer bij de achterlopers. Vrijwel de gehele elektronica-industrie scoort ver onder de maat wat betreft haar inzet om de uitstoot van broeikasgas te beperken.

De zak van Sinterklaas puilt dit jaar uit van de stroomslurpende cadeaus. Ipods, spelcomputers als de Wii en laptops staan hoog op de verlanglijstjes van zowel volwassenen als kinderen, signaleert trendwatchbureau Trendpressonline. Deze apparaten zorgen tijdens het gebruik en bij de productie voor een enorme uitstoot van broeikasgassen. Alleen al voor de energie die onze apparaten verbruiken als we ze niet gebruiken staat er in Nederland één kolencentrale te roken (2).

“Elektronicaproducenten kunnen een groot verschil maken in het bestrijden van de klimaatcrisis”, zegt Kim Schoppink, campagneleider bij Greenpeace Nederland. “Maar de meeste producenten zetten zich hiervoor nauwelijks in. De grootste achterlopers zijn Motorola, Microsoft, Dell, Apple, Lenovo, Samsung, Nintendo and LG Electronics. Ze weigeren zich uit te spreken voor ambitieuze klimaatdoelstellingen van de rijke landen. Alleen Fujitsu Siemens, Philips en Sharp doen dit wel.

Waar Philips goed scoort qua klimaat, gaat het bedrijf op het gebied van giftige stoffen niet zo voortvarend te werk. De producent drukt zich van zijn verantwoordelijkheid voor de inzameling en recycling van afgedankte apparaten. In tegenstelling tot zijn meeste concurrenten weigert Philips individuele verantwoordelijkheid voor zijn apparaten te accepteren. Het bedrijf lobbyde als enige producent tegen de opname van deze verantwoordelijkheid in Europese wetgeving.

Doel van de ranglijst is het vergroenen van de hele elektronica-industrie. Bedrijven moeten hun energieverbruik enorm gaan terugdringen om de wereldwijde klimaatverandering een halt toe te roepen. Ook wil Greenpeace dat bedrijven gifvrije producten gaan maken en deze op een goede manier inzamelen en verwerken. Zo kan voorkomen worden dat de apparaten op afvalbergen in ontwikkelingslanden belanden, waar ze enorme milieu- en gezondheidsproblemen veroorzaken.

In minder dan twee weken ontmoeten wereldleiders elkaar in Polen om nieuwe afspraken te maken voor een internationaal klimaatverdrag. “Elektronicaproducenten moeten de leiders laten zien dat zij er alles aan zullen doen om klimaatverandering te stoppen en dat er grote kansen liggen op gebied van innovatie”, aldus Kim Schoppink. “Elektronicafabrikanten moeten een onderdeel zijn van de oplossing van de klimaatcrisis, in plaats van aan het probleem te blijven bijdragen.”