Cookies helpen ons om jou beter over ons werk (en acties) te informeren. Wil je meer informatie?

Greenpeace wint rechtszaak: ‘Denk Vooruit’ campagne legitiem

Greenpeace wint rechtszaak van staat

Nieuwsartikel - 22 december, 2006
Amsterdam, International — Greenpeace vindt dat sommige rampen heel goed te voorkomen zijn. Als er geen nieuwe kerncentrale wordt gebouwd in Nederland kan daarmee ook geen kernramp gebeuren door een ongeluk of aanslag. De rechtbank in Amsterdam heeft nu ook bepaald dat Greenpeace Nederland door mag gaan met een eigen versie van de overheidcampagne ‘Denk Vooruit’.

Denk vooruit!

In deze campagne wil de overheid met radio- en tv-spotjes duidelijk maken dat rampen niet te voorkomen zijn, en dat het publiek zich er op moet voorbereiden.

Greenpeace vindt dat sommige rampen heel goed te voorkomen zijn. Als er geen nieuwe kerncentrale wordt gebouwd in Nederland kan daarmee ook geen kernramp gebeuren door een ongeluk of aanslag. Daarom heeft Greenpeace de afgelopen maanden de overheidscampagne met een actie en advertenties aangevuld onder het motto: 'Denk Vooruit, kies schone energie'.

De rechtbank heeft bepaald dat Greenpeace door mag gaan met meedenken met de overheid. De rechtbank oordeelt dat de staat in een democratische samenleving kritisch bejegend moet kunnen worden door organisaties als Greenpeace, ook als daarbij een beeldmerk of slogan van de staat wordt gebruikt. Daarmee wordt de eis van de staat dat Greenpeace moet stoppen met het gebruik van het logo en slagzin van 'Denk Vooruit' ondubbelzinnig afgewezen.   

'Gelukkig is de rechter het met ons eens. Het zou te zot voor woorden zijn dat de overheid burgers eerst oproept om vooruit te denken en ze er daarna voor straft', zegt Joris Thijssen, campagneleider klimaat & energie van Greenpeace Nederland.

Kernrampen en klimaatrampen kunnen worden voorkomen. Dat laat het Greenpeace energierevolutie-scenario zien, dat is doorgerekend door het Duitse Lucht-en Ruimtevaartinstituut DLR. Nederland kan met slim energiegebruik overstappen op schone energiebronnen, zodat kerncentrales niet nodig zijn en klimaatverandering gestopt kan worden. De overheid moet dan wel ophouden met het afbraakbeleid voor duurzame energiebronnen. 

Onderwerpen