Cookies helpen ons om jou beter over ons werk (en acties) te informeren. Wil je meer informatie?

Return to sender

Greenpeace brengt genetisch gemanipuleerde melk terug naar Campina

Nieuwsartikel - 11 mei, 2006
Zaltbommel, Nederland — Tweeduizend liter Campina-melk afkomstig van koeien die genetisch gemanipuleerd veevoer hebben gegeten. Dat bracht Greenpeace vandaag terug naar van Campina. Actievoerders pompten de melk in een grote bak en blokkeerden daarmee de deuren van het hoofdkantoor van de zuivelgigant. Ook gaven ze de lege Campina-pakken terug aan de medewerkers en overhandigden ze een brief met de eisen van Greenpeace aan Campina. Greenpeace protesteerde hiermee tegen het genetische gemanipuleerde veevoer dat Campina voor haar koeien voorschotelt.

Vullen van het vat met gentech melk bij Campina.

De actie is een onderdeel van de Greenpeace-campagne voor gentechvrij veevoer bij Campina. Campina maakt goeie sier met haar slogan 'Campina natuurlijk!'. Een fraaie tekst waarmee de grootste melkproducent van Nederland haar zorg voor mens, milieu en maatschappij tot uitdrukking probeert te brengen. Maar op een belangrijk punt laat Campina haar zorg voor het milieu liggen. De koeien die de melk voor het bedrijf produceren, eten genetisch gemanipuleerd veevoer.

Wat is er dan eigenlijk mis met genetische manipulatie? Genetische manipulatie is onvoorspelbaar, oncontroleerbaar én vooral: onomkeerbaar. Overal ter wereld waar gentech gebruikt wordt komt er ellende van: toegenomen gifgebruik, besmetting van andere gewassen, ontbossing. De Campina-koeien eten bijvoorbeeld gentech soja uit Argentinië die daar zorgt voor grootschalige ontbossing en meer gebruik van landbouwgif bij de teelt. Hoezo 'natuurlijk'?

Greenpeace heeft Campina dan ook vriendelijk doch dringend verzocht te stoppen met gentech veevoer. Campina is bij uitstek in de positie om statement tegen gentechnologie maken. Het bedrijf is marktleider in de zuivelindustrie in Nederland, wil een natuurlijk imago uitstralen en controleert het veevoer dat boeren gebruiken. Er is genoeg gentechvrij veevoer te koop en het zou Campina sieren hierop over te stappen. Daarmee wordt de vraag naar gentechvrij veevoer gestimuleerd, en kan het bedrijf helpen grote milieuproblemen te voorkomen. Campina moet dat 'natuurlijk' doen, maar lijkt daar zelf nog niet aan te denken.

Onderwerpen