Cookies helpen ons om jou beter over ons werk (en acties) te informeren. Wil je meer informatie?

Greenpeace beschermt opnieuw uniek zeeleven met natuurstenen

Overheden moeten haast maken met bescherming oceanen

Nieuwsartikel - 10 augustus, 2009
Greenpeace is vandaag, 10 augustus, begonnen met het plaatsen van natuurstenen in de zeestraat tussen Denemarken en Zweden (het Kattegat). De stenen, die van nature in dit gebied voorkomen, worden vanaf de Greenpeace-schepen de Beluga II en de Fehn Coast op de zeebodem gelegd. Greenpeace roept de Europese regeringen op nu eindelijk voor een goede oplossing te kiezen en zeereservaten in te stellen.

Het Greenpeace-schip de Beluga II legt natuurstenen op de bodem van het Kattegat tussen Zweden en Denmarken.

Greenpeace laat zien hoe dit kan; door stenen in zee te leggen die het unieke onderwaterleven beschermen tegen bedreigingen zoals visvangst en zand- en grindwinning. Het leggen van stenen is een veilige methode die beproefd is door overheden in Denemarken, Frankrijk en Spanje. Greenpeace heeft vantevoren de coördinaten waar de stenen geplaatst gaan worden bekend gemaakt.

Klik hier voor meer informatie over onze actie in het Kattegat.

Klik hier voor veelgestelde vragen over de actie in het Kattegat.

Bescherming moet van papier naar de zeeën

'Overheden willen de geit en de kool sparen. Ze zeggen de natuur te willen beschermen maar willen vissers geen strobreed in de weg leggen. Op die manier zijn straks de zeeën, maar ook de vissers de dupe', zegt Liesbeth van Tongeren, directeur Greenpeace Nederland, aan boord van de Beluga II.

'In alle Europese wateren, ook in onze Noordzee, bestaat de bescherming van de zee alleen op papier. Als we nu reservaten op zee instellen waar de visstand zich kan herstellen, dan kan daarbuiten met duurzaam vissen een goed belegde boterham worden verdiend.'

Kabeljauwpopulatie Kattegat gedecimeerd

De Zweedse overheid erkent dat de zeegebieden in het Kattegat tussen Zweden en Denemarken (Fladen en Lilla Middelgrund), beschermd moeten worden onder de Europese afspraken in de Natura 2000 richtlijn. Het Kattegat herbergt rijk zeeleven met koudwaterkoraal, anemonen en bruinvissen.

Desondanks faalt de Zweedse regering er in het gebied daadwerkelijk te beschermen. Met name de zeer destructieve sleepnetvisserij is er dagelijkse praktijk. Bij het Kattegat is nu nog maar vijf procent van de hoeveelheid kabeljauw die er in 1995 was.

Nederlanders willen Noordzee beschermd zien

Recent opinie-onderzoek uitgevoerd door bureau GfK wijst uit dat 95 procent van de Nederlanders vindt dat de Noordzee beschermd moet worden; ruim tweederde van de Nederlanders vindt bovendien dat zeereservaten hier een goede oplossing voor zijn. Tijdens de oceanencampagne die Greenpeace deze zomer met een schip in de Waddenzee voerde, hebben bijna dertigduizend mensen een virtueel zeereservaat geclaimd.

De oplossing voor gezonde zeeën vol leven is volgens Greenpeace een wereldwijd netwerk van zeereservaten, ook in het Kattegat, de zeearm die de Noordzee en de Oostzee met elkaar verbindt. Met een netwerk van zeereservaten dat zo'n veertig procent van de zeeën en oceanen beslaat, kunnen visbestanden zich herstellen en kan het zeeleven gered worden van verwoesting. Ook de kabeljauwstand kan tot rust komen en terugkomen op het oude niveau.

'Politici zijn degenen die de zeeën echt kunnen redden. Zij moeten heldere wetten maken en zorgen dat er goed wordt gecontroleerd. Dan kunnen de zeeën zich herstellen, krijgen vissers met duurzaam vissen weer volle netten, en kan de volgende generatie volop genieten van alles wat de oceanen te bieden hebben', aldus Van Tongeren.

The Bottom Line

Zeereservaten zijn keihard nodig. Zelfs de diepzee is niet meer veilig. Bekijk hier 'The Bottom Line' over diepzeebodemvisserij met Sigourney Weaver:

Onderwerpen