Schip vaart uit op 8 juni (World Oceans Day) in nieuwe campagne

 

Rotterdam, Nederland — Greenpeace lanceert vandaag de campagne ‘Zeereservaten nu!’ Zojuist heeft Liesbeth van Tongeren, directeur van Greenpeace, dit bekend gemaakt op een expertmeeting in Diergaarde Blijdorp te Rotterdam, ter gelegenheid van World Oceans Day.

Het lichtschip van Greenpeace is in juni en juli iedere dag gratis te bezoeken. Kijk hier voor informatie.

“Milieu-minister Cramer wil dat milieu-organisaties zich meer op oplossingen richten. Zij wordt met deze campagne op haar wenken bediend. Greenpeace nodigt iedereen uit op haar lichtschip op zee. Mariene deskundigen aan boord geven, met films en een tentoonstelling, informatie over de noodzaak en de effectiviteit van zeereservaten in de Noordzee. Zeereservaten zijn de oplossing voor overbevissing en verwoesting van kwetsbare zeenatuur,” aldus Van Tongeren. “Politici, vissers, wetenschappers en andere belangstellenden zijn welkom aan boord om mee te discussiëren over een netwerk van zeereservaten in de Noordzee. Greenpeace roept iedereen op om een vierkante kilometer virtueel zeereservaat te claimen, voor een gezonde zee. Kom in actie en zet je handtekening onder het pleidooi aan de politiek. Roep Visserij-minister Verburg op om de eerste echte zeereservaten in te stellen.”

In verband met de commotie rond de afbakening door Greenpeace van een stukje van de Duitse Noordzee in 2008 wijst Liesbeth van Tongeren erop dat de Zweedse overheid deze maand het plaatsen van natuurstenen op de zeebodem als niet schadelijk kwalificeerde en dit beschouwt als ‘natuurbescherming en behoud’. En begin juni hebben onderwaterfoto’s aangetoond dat de vorig jaar door Greenpeace geplaatste stenen het leven onderwater positief beïnvloeden.

Volgens de Europese Commissie is maar liefst 88 procent van de Europese visbestanden overbevist. Grote stukken zeebodem worden vernield. Van Tongeren: “Niemand vindt het vreemd dat we de kwetsbare natuur van bijvoorbeeld de Hoge Veluwe beschermen. Maar op de  Noordzee kunnen sleepnetvisserij en grind- en zandwinning gewoon doorgaan in de paar stukken zee die tot nu toe als te beschermen gebieden zijn genoemd. De Noordzee kan zich nog herstellen, maar dan moet de Nederlandse overheid nú de besluiten die al zeventien jaar geleden met heel Europa zijn genomen over een netwerk van zeereservaten ten uitvoer brengen.”

Het lichtschip van Greenpeace is vanochtend uitgevaren en is de komende maanden iedere dag te bezoeken. Dagelijks is er met o.a. de bekende Greenpeace-rubberboten een gratis pendeldienst naar het lichtschip vanaf Harlingen, Terschelling en Vlieland.  Later ook vanaf Den Helder en Texel. Aan boord van het schip tonen beelden hoe zeereservaten leiden tot herstel van de eens zo rijke Noordzee. Er worden filmopnamen getoond van zeereservaten bij het eiland El Hierro (Canarische eilanden) en Apo Island (Filipijnen). Met dit lichtschip, op zomerfestivals en via internet roept Greenpeace op om ook voor de Noordzee echte bescherming te claimen. “Zeereservaten en duurzame visserij zorgen ervoor dat onze vissers een goed belegde boterham kunnen verdienen, en ook onze kindskinderen straks nog een lekker scholletje op hun bord hebben.”